Universiteit Barcelona ontwerpt nieuwe synthesizer

Partyscene Redactie | 24 juni 2007
headlines

Van mooi speeltje naar serieuze synthesizer?

In 2005 kwamen techneuten van de Music Technology Group van de universiteit van Barcelona met een nieuwe modulaire synthesizer: de ReacTable . De multi-touch interface ziet er spectaculair uit, maar als serieus instrument leek het lange tijd niet erg praktisch. Toch begint dit speeltje inmiddels op te duiken bij grote gigs.

 

De IJslandse Björk heeft het apparaat als eerste artiest geïntegreerd in haar optredens, tijdens de tour rond haar nieuwe album ‘Volta’. Ze was al met de ReacTable te zien op Alleen maar mooi of toch ook praktisch?Coachella en afgelopen weekend op Glastonbury.

Onder de oppervlakte van de interface zit een camera die constant analyseert welke objecten er op de tafel worden geplaatst en wat voor bewegingen er mee gemaakt worden. De verschillende vormen van de objecten staan voor de standaard componenten van een klassieke synthesizer en het apparaat zet deze gegevens om in geluid. Daarnaast is er een projector ingebouwd die op de interface visualiseert wat degene, die het instrument bespeelt, uitvoert. Gooi Kolonisten van Catan, Scrabble of Mens-erger-je-niet dus maar uit het raam en nodig je vrienden uit voor een avondje ReacTable. Wie weet houd je er een aantal goed betaalde gigs aan over.

Björk ‘Declare Independance’ live op Coachella 2007 met de ReacTable.

 

ReacTable Demo 1

 

ReacTable Demo 2

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws