Het verborgen gezicht van Richard D. James

Partyscene Redactie | 10 mei 2007
headlines

Verborgen boodschappen in muziek

Om de zoveel tijd komt het verhaal weer bovendrijven op internet: Artiesten voegen verborgen afbeeldingen toe aan hun audio die alleen te zien zijn door de muziek af te spelen op een spectrograaf. Jarenlang werd dit afgedaan als een hoax, maar met de juiste software is het niet zo moeilijk te realiseren.

De AFX-afbeelding uit 'Windowlicker'Toegegeven: dit is absoluut niet het heetste nieuws en werd al een aantal jaren geleden ontdekt. Toch blijft deze moderne versie van ‘verborgen boodschappen in muziek’ tot de verbeelding spreken en bleek in de afgelopen weken op een aantal fora dat nog veel mensen niet van het bestaan van deze geheime afbeeldingen op de hoogte zijn. Wij stoffen het verhaal dus nog maar een keertje af, omdat het wel erg geinig is.

In plaats van het ouderwets achteruit draaien van plaatjes om bijvoorbeeld de zinnen ‘Paul is dead’ (Beatles) of ‘Grote massamoord’ (K3) te ontdekken, speel je een wav-file af op een spectrograaf. Doe je dit bij Aphex Twin’s ‘Windowlicker’, dan verschijnt het hoofd van de duivels grijnzende Richard D. James zelf in beeld. Ook Plaid gebruikte deze technologie om in hun track ‘3recurring’ afbeeldingen van de hoes van hun vorige album te verwerken.

Afbeelding van de kat in 'Look' van de Venetian Snares.Softwareprogramma’s als Coagula en Metasynth kunnen audio omzetten in beeld en andersom. De spectrograaf genereert een visuele weergave van de frequenties van de muziek. De bedenker van Metasynth, Eric Wrenger, ontdekte dat gescande foto’s vaak een schril, metaalachtig geluid maken als ze worden omgezet in audio en het leek hem dan ook wel toepasselijk om afbeeldingen van fabrieken toe te voegen aan zijn pogingen tot industriële techno. Maar het kan ook veel gezelliger. Zo gebruikte Venetian Snares in hun track ‘Look’ van het album ‘Song About My Cats’ een foto van - hoe kan het ook anders - katten.

Er zijn inmiddels ook gratis plug-in spectrografen voor Itunes, Realplayer en Winamp ontwikkeld, dus mocht je onverhoopt geen interessante feestjes hebben kunnen ontdekken in ons weekendoverzicht, dan kun je dit weekend je collectie eens doorspitten met een spectrograaf of je vakantiekiekjes van Ibiza aan je eigen audio toevoegen. Als je recent nog leuke geheime afbeeldingen hebt ontdekt in een track, dan kun je die hieronder kwijt in het forum.

Bronnen: www.wired.com en www.bastwood.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws