Vierde album Slam

Partyscene Redactie | 5 maart 2007
headlines

          Schots duo na meer dan vijftien jaar nog niet uitgeblust          
          De conditie van Orde en Meikle laat nog niets te wensen over          

Drie jaar na de populaire technoplaat Year Zero, verschijnt het nieuwe album van het Schotse technoduo Slam. Het schijfje, getiteld Azure, ligt eind deze maand in de winkel. De oprichters van het Soma-label combineren op hun vierde studioalbum melodieuze en funky partytechno met sferische electro.

Stuart McMillan en Orde Meikle vormen al sinds eind jaren tachtig het technoduo Slam. In ‘91 richtten ze in Glasgow het Soma-label op en maken indruk met hun eigen eerste releases, waaronder techno-anthem ‘Positive Education’. In ’94 ontdekken ze het talent van een Frans duo, luisterend naar de naam Daft Punk. De singles ‘Alive’ en ‘Da Funk’ gaan als zoete broodjes over de toonbank en met die inkomsten kan Soma zich richten op het contracteren van nieuw productietalent. Zo krijgen veelbelovende producers als Percy X, Gene Farris, Silicone Soul, Funk D’Void en (later) Alex Smoke een contract.

 

Dj's als Laurent Garnier, Tom Middleton, Francois K., Steve Bug en Josh Wink schijnen de tracks van het nieuwe album inmiddels grijs te draaienGeduchte labelmanagers, uitstekende techno- en houseproducers en getalenteerde dj’s; Stuart en Orde zijn van alle markten thuis. In de studio is het duo echter op z’n best. De opvolger van het in 1996 verschenen sferische debuutalbum Headstates verschijnt in 2001, getiteld Alien Radio. Een album dat naast de oude vertrouwde Detroit en Chicago-sound, ook die vooruitstrevende Europese techno-eigenschappen bezit. Ook stromen de aanvragen voor een mixalbum binnen. In totaal heeft Slam er tien samengesteld.

In 2004 brengt het duo Year Zero uit, met clubhits als ‘Kill The Pain’ en ‘This World’. Terwijl de Schotten vervolgens aan hun nieuwe cd sleutelen, stellen ze een aantal mixalbums samen, waarvan The Nightdrive-mix op het label Reist een aanrader is. Nog een tip: probeer ook de dubbele dj-mixcompilatie ‘Past Lessons / Future Theories’ uit 2000 op de kop te tikken. Krijg je geen spijt van. En houd hun nieuwe producties in de gaten. Dj's als Laurent Garnier, Tom Middleton, Francois K., Steve Bug en Josh Wink schijnen de tracks van het nieuwe album inmiddels grijs te draaien. Op de website van Soma zijn al enkele luisterfragmenten geplaatst van Azure.

Slam @ MySpace

Soma Recordings

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws