Awakenings aan de schandpaal

Partyscene Redactie | 15 december 2006
headlines

Drugsproblematiek nekt Amsterdams technofeest

Stadsdeelvoorzitter Rob Post van Amsterdam Noord verleent geen vergunning voor de Awakenings Newyears Special in de NDSM. Rocco Veenboer laat het daar niet bij zitten en daagt de beleidsbepaler voor de rechter. Reacties vanuit beide kampen.

Tekst: Marcel

Fotografie: Petra van Velzen http://www.petravanvelzen.comDe Amsterdamse dancescene staat momenteel op zijn kop vanwege de Nederlandse war on drugs en het daaraan gekoppelde Zero Tolerance-beleid. Burgemeester Job Cohen heeft voor de Gemeenteraad benadrukt dat de recente drugsopsporingsacties in de Gashouder verband hebben met het verbod op Awakenings tijdens Oud & Nieuw.

Stadsdeel Amsterdam Noord ontkent echter dat de drugsproblematiek op Awakenings directe aankleding is tot het niet verlenen van de vergunning. “Er zijn drie redenen”, zegt een woordvoerder van Rob Post. “1) De politie heeft onvoldoende capaciteit. 2) De brandweer heeft een negatief advies gegeven vanwege onvoldoende brandveiligheid en 3) De geluidsoverlast vanuit de door Monumental beoogde hal is te groot.”

De bestuurders van Stadsdeel Amsterdam Noord vinden niet dat ze te laat zijn met het verbod op het technofeest van organisator Monumental. Zelfs niet nu er al duizenden kaarten over de toonbank zijn gegaan voor het feest in de NDSM. “De aanvraag van de vergunning is pas op 7 november ingediend. De organisatoren van de feesten die wel groen licht hebben gekregen, hadden hun zaakjes gewoon eerder geregeld. Een aantal andere dansfeesten, maar vooral de jaarlijkse Kerstbomenverbranding in Noord, heeft veel politie-inzet nodig. Nog een feest zou teveel van het goede zijn.”

Sombere Kerstdagen voor iedereen die Awakenings een warm hart toedraagtAwakenings-organisator Rocco Veenboer zegt dat de vergunningsaanvraag al in november 2005 is ingediend door de beheerder van de NDSM, in naam van Monumental. “Slechts ‘de laatste aanpassingen’ zijn vorige maand ingediend”, legt hij uit. “Wij wilden in november een tweede hal betrekken bij het feest, zodat er ruimte zou zijn voor tienduizend bezoekers. Dat werd niet geaccepteerd, vanwege onvoldoende nooduitgangen. Maar die andere hal met ruimte voor 6500 bezoekers voldoet aan alle eisen.”

Geluidsoverlast kan volgens Rocco al helemaal geen rol hebben gespeeld bij het besluit van Rob Post om geen groen licht te geven voor de Awakenings-editie tijdens Oud & Nieuw. “En al die andere onlangs georganiseerde feesten dan? OWAP? Een concert van Anouk? Voltt Loves Summer? Monumental wenst niet anders behandeld te worden dan andere organisatoren. Er is sprake van willekeur. Dat heeft alles te maken met de recente acties van de politie op zoek naar drugsdealers tijdens onze feesten. Natuurlijk is het zo dat een gedeelte van ons publiek XTC of andere drugs gebruikt, maar gegevens van Jellinek wijzen uit dat er bij Awakenings niet meer verdovende middelen worden gebruikt dan op andere dance-events. Monumental doet al sinds 1993 veel om drugsgebruik tegen te gaan en volgt hierin al ruim dertien jaar het beleid van de Amsterdamse politie. Onbegrijpelijk dat wij nu, na al die jaren, ineens het haasje zijn.”

Awakenings

Stadsdeel Amsterdam Noord

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws