Awakenings-publiek laakt Zero Tolerance-beleid

Partyscene Redactie | 29 november 2006
headlines

'Heb je niets beters te doen? Ga boeven pakken!'

De laatste maanden hanteert de politie in Nederland het Zero Tolerance-beleid. Een aantal grote dance feesten heeft bezoek gehad van (undercover)agenten, op zoek naar bezoekers met teveel (hard)drugs op zak. Afgelopen weekend werden Awakenings in Amsterdam en Qlimax in Arnhem doorgelicht met in totaal 220 aanhoudingen. De verschillende dance -fora staan inmiddels bol van de reacties van bezoekers op de politie-optredens.

Zeg.. jij hebt toch niet toevallig drugs bij je?De Arnhemse politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag 140 bezoekers van het dancefeest Qlimax aangehouden wegens bezit van harddrugs. Het evenement had plaats in stadion Gelredome. Tijdens Awakening heeft de politie vrijdag- en zaterdagnacht ook een Zero Tolerance-actie tegen drugs gevoerd. Politie in burger surveilleerde onder meer op de dansvloer, bij de kluisjes, toiletten en tribune. Willekeurige bezoekers werden gesommeerd hun zakken te legen. Een hulpofficier bepaalde ter plekke of mensen die meer dan de toegestane hoeveelheid pillen bij zich hadden, worden vervolgd. De actie was van te voren aangekondigd en volgt op controles die tijdens de laatste editie zijn gehouden. De politie heeft 82 mensen aangehouden.

De grens die afgelopen weekend gehanteerd werd om gebruikers van dealers te scheiden: niet meer dan vijf pillen, niet meer dan een halve gram cocaïne en niet meer dan een halve milliliter GHB. Let wel, werd je er met 1 pil op zak, met 300 milligram cocaïne of een kwart milliliter GHB uit gepakt, dan mocht je ook niet meer naar binnen en kon je (met boete) het feest verlaten.

Enkele van de reacties van het Awakenings forum op deze politie actie:

"Nadat een vriend van mij vanwege het in bezit hebben van 2 pillen werd weggestuurd, hebben we nog een uur in het gangetje gezeten, en ik vond het daar echt een gekkenhuis. De ene na de andere bezoeker werd weggevoerd, en dezelfde undercovers liepen dus later ''zwalkend en spacey'' door de zaal, alles en iedereen in de gaten te houdend."

"Die hufters maken er gewoon een sport van. Ik vraag me ook af wat de regels zijn m.b.t. uitlokking? Mag dat zomaar? Ik heb 2 keer drugs aangeboden gekregen, maar op zo'n rare manier dat je gewoon meteen wist dat 't een stille was. Een man en een vrouw. Man in de 40, in t zwart en de vrouw zag eruit als een tokkie die op 't verkeerde feest was beland. Ik zei: heb je nu echt niets beters te doen in je leven? Ga boeven pakken. En laat mij gewoon met rust! ik ben hier voor de muziek"

Awakenings zoals het hoort"Een andere stille, zo'n overduidelijk nuchtere studentenbal met halflang blond haar, kwam om 6.15 uur nog bij mij om pillen vragen. Toen ik zei: gast het duurt nog 3 kwartier. Liep ie snel weg en ging ie een meter verderop weer staan vragen. Krijgen ze geen cursus ofzo vantevoren?"

"Iemand die chicks nog gezien die verkleed waren als agentes haha! Wilde ze nog op de foto zetten met een echte agente, maar die was denk ik bang dat ze in het niet viel bij de strakke outfit van die dames"

"Die agentjes kon je er gister zo uitpikken, het waren die mensen die nog in die jaren 90 house kleding liepen. Dat agentvolk zag er echt niet uit joh!"

"Wat een triest volk die undercovers. Ze stonden echt de hele avond met 15 man bij de kluisjes. Steeds op dezelfde plek, nors te kijken. En idd, bijna allemaal 30+ en in kleding die je nu niet echt meer in de winkels ziet. 1 man spande de kroon, 1 of ander fout groen brilletje op een Brazil blousje ofzo?"

"Ik was niet de enige die aan het einde van de avond 'stillen' ging pesten. Bij de WC's deed dat liedje van Hans Teeuwen de ronde: mensen fluitten/zongen: "Zorg dat je erbij bent, bij de politie, daar moet je zijn. Je staat voor lul, voor stuiterende mensen, die je allemaal de *** toewensen."

"Ik ben gepakt met ongeveer 1/10e gram pep en 5 buisjes ghb. Nog voor ik de zaal in kon. Ik was m'n jas in mn kluisje aan het doen en het zakje dope van mn onderbroek naar mijn broekzak aan het verplaatsen. Boete: 400 euro, en ik moest het feest verlaten. Dit alles duurde zo'n 2 uur! In een krap kuthokje. Echt belachelijk, overdreven en goor. Ga boeven vangen, maar val mij niet lastig."

"Hoe je ze verder kan herkennen? Mensen van 40 met een dikke bierbuik, die alleen staan rond te kijken met een glaasje water en totaal niet dansen, heel de avond lang. Valt niet op. En verder ziet een politieagent er gewoon uit als een politieagent. Het is een houding die ze aannemen, en dat is gewoon anders als iemand die relaxed naar een feestje komt om te dansen. Sommige stonden best wel relaxed te dansen, maar aan het gezelschap waar ze instonden kon je toch wel zien dat ze niet zomaar in de Westergas waren."

"Hoorde net dat vrienden van mij ook gestript zijn, tot in hun blote kont, 1 pilletje gevonden en ja hoor ook eruit gezet, daarnaast ook nog een boete voor geen id!"

Zijn deze acties werkelijk zinvol en wordt middels deze razzia's het doel van justitie, namelijk het oppakken van dealers, bereikt? Naar aanleiding van de reacties lijkt het er op dat de politie juist de mensen die in hun broekzak stonden te graaien of een beetje van de kaart waren, in de gaten hield. En is de vraag of iemand drugs bij zich heeft nu ordehandhaving of ordinaire uitlokking? Zeggen jullie het maar.

Awakenings

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws