Rocket Cinema vertoont soundtracks Jeff Mills

Partyscene Redactie | 18 oktober 2006
headlines

The Three Ages & Metropolis

Jeff Mills heeft Rocket Cinema toestemming gegeven om morgen in het Amsterdamse filmtheater Rialto twee klassieke films te vertonen, waarvoor hij nieuwe soundtracks heeft gemaakt: The Three Ages uit 1923 van regisseur Buster Keaton en Metropolis uit 1926 van regisseur Fritz Lang.

MetropolisMetropolis is waarschijnlijk de beroemdste film uit de filmgeschiedenis die in de loop der tijd van verschillende ‘moderne’ soundtracks is voorzien. Helaas zijn de meeste van die soundtracks (bijvoorbeeld van Giorgio Morroder en Genesis) hopeloos verouderd, terwijl het meesterwerk van Fritz Lang onovertroffen blijft in z’n inventieve gebruik van visuele en ruimtelijke effecten. Gelukkig heeft Jeff Mills, zelf afkomstig van de grote ‘metropolis’ Detroit een nieuwe soundtrack voor de 21st eeuw gemaakt.


In Metropolis, de eerste ‘blockbuster’ ooit, gaat het om de spectaculaire stad in de 21st eeuw (toen ver in de toekomst!) met schitterende wolkenkrabbers, gigantisch wegennet en een volledige gemechaniseerde maatschappij. De bewoners van de toekomst zijn slechts slaven die onder druk staan om de droom van de opperbevelhebber te bewerkstelligen. Nooit eerder had een regisseur zo geniaal gebruik gemaakt van ontwerpers en camera om de opzienbarende visie van Metropolis te creëren.

The Three AgesVoor 'Three Ages' werd Jeff Mills gevraagd door het Franse label MK2, dat de filmklassieker opnieuw uit heeft gebracht. Een opmerkelijke keuze: de machine-esthetiek van Mills' muziek lijkt op het eerste gezicht weinig raakvlakken te hebben met inhoud van Keatons film, een humoristische aangelegenheid over liefde in drie verschillende tijdperken: de prehistorie, het Romeinse rijk en de moderne tijd.Mills levert hier in goede vorm weer eens een serie klassieke technocomposities - de benaming 'tracks' zou de meeste te kort doen - die tijdloos klinken. Veel ambient stukken, waarin strings en andere machinemelodieën de boventoon voeren. Hij weet die als geen ander zo te brengen dat het tegelijkertijd intiem en buitenaards klinkt.

Donderdag 19 oktober, aanvang: 20:00 uur
Filmtheater Rialto
, Ceintuurbaan 338, Amsterdam
Reserveringen 020 676 8700

Rialto

Jeff Mills

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws