R&S Records in de uitverkoop

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Collectors items worden sell-outs


Enkele legendarische R&S-releases van Carl Craig (69), CJ Bolland en Aphex Twin

Met de hulp van het Nederlandse Astral Music maakt het Belgische R&S Records gretig gebruik van de blijvende behoefte aan old skool house en techno. Daarom wordt de volledige backcatalogus opnieuw geperst en op de markt gebracht. Denk aan klassiekers als 'Energy Flash' van Joey Beltram, 'Stella' van Jam & Spoon, 'Digeridoo' van Aphex Twin en 'Plastic Dreams' van Jaydee. Ook belooft het label nieuwe releases uit te gaan brengen. Dat heeft Astral Music bekend gemaakt.

R&S, opgericht in '83, profiteerde eind jaren tachtig van de golf aan Belgische dansmuziek die tijdens de overgang van new beat naar house op Europa werd losgelaten. De uitgaansgelegenheid Boccaccio, net als R&S gevestigd in Gent, was het Europese kloppende hart van muzikale vernieuwing. Ieder weekend trokken Nederlandse jongeren massaal richting Gent om in de Boccaccio helemaal los te gaan. In de Boccacio gebeurde het, daar moest je zijn. Het was een eind rijden, maar dat had je er graag voor over - de nieuwste muziek, het snoeiharde geluid en de bijzondere sfeer. Hofleverancier van veel van het muzikale geweld was R&S Records. Het was de tijd van The Project, Spectrum, Space Opera en de B-Sides (Frank de Wulf).

De reputatie van R&S groeide met de dag. Met een fijne neus voor muzikale ontwikkelingen tekende het label artiesten als Joey Beltram, Dave Angel, C.J. Bolland en Kevin Saunderson. R&S was hot. Met het sublabel Apollo Records doken oprichter Renaat Vandepapeliere en kornuiten de diepte in en ontdekten talenten als Biosphere, Locust en natuurlijk Aphex Twin. Veel van deze mannen hebben inmiddels onderdak gevonden bij andere (grotere) labels.

Uiteindelijk heeft R&S de concurrentieslag met major platenmaatschappijen verloren. Het inlijven van talentvolle dj/producers voor de functie A&R zorgde ook al niet voor een opleving voor het label uit Gent. Ook Adam Freeland kon R&S een paar jaar geleden niet terug op de muziekkaart zetten: "Ik ben een jaar A&R geweest. Het was in een tijd dat R&S net een deal met Sony had gesloten die niet helemaal lekker werkte. Het label was allang niet meer wat het geweest was, de hoogtijdagen waren alweer een tijdje achter de rug. Ik werd betaald om nieuwe muziek op te zoeken voor het label, maar veel van de acts die ik binnenbracht, kregen uiteindelijk geen platencontract. Toen ben ik zelf maar een label begonnen. Zo is Marine Parade ontstaan."

R&S Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws