Ook dance op Motel Mozaique

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

O.a. met Coldcut, Robert Owens, Idjut Boys & I-F


Wie denkt dat Motel Mozaique, komend weekend in Rotterdam, een veredeld poprock-festival is, heeft het mis. De organisatie zet ook een uitgebreid dance-programma neer, met daarin optredens van o.a. Daniel Wang, Greg Wilson, Idjut Boys, Kelley Polar, Coldcut, I-F, Superthriller en de discovoorstelling 'Sorry, do the Tour!' van voormalig Duits kampioen discodansen Marco Berrettini. Een overzicht van acts waarop gedanst kan worden.

Daniel Wang is een Amerikaan met Chinese roots, en werkt vanuit Berlijn. Sinds 1993 maakt hij de muziek waarop hij leerde dansen: elektronische disco van Europese origine. Voor Wang is de relatief obscure Franse synthi-disco act Voyage belangrijker dan grote disco acts als Earth Wind And Fire of de Bee Gees.

De persoonlijke titels van de Britse dj Greg Wilson liegen er niet om: 'The godfather of the early eighties Manchester electroscene' en 'Manchester grandmaster of Electro'. Wilson is een van de eerste Britse dj's die drie turntables gebruikte en draaide in Manchester in clubs als The Hacienda en Legend (Manchester's most influential black music venue).Daniel Wang

Al vanaf het begin van hun carriere hangt er een mysterieus sfeer rondom de heren van Idjut Boys. Er wordt gefluisterd dat ze de veertig al lang gepasseerd zijn. Ondanks dat, staan ze vaak meer dan acht uur lang achter de draaitafels. Hun sets bestaan uit diepe housegrooves en Afrikaanse ritmes die begeleid worden door live instrumenten.

De smaak van I-F beslaat een breed spectrum aan stijlen en hij heeft dan ook alles - van italo tot Chicago, van elektro tot disco - in zijn platenkast staan. Een paar jaar geleden begon I-F zijn eigen 24/7 internetradiostation Cybernetic Broadcast System waarmee hij kan rekenen op een grote groep luisteraars wereldwijd. Ook dj’s Loud-E en Tako zijn nauw betrokken bij CBS en zijn op Motel Mozaique eveneens van de partij.

De jonge producer Kelley Polar was bezig met het afronden van zijn muzikale opleiding toen Morgan Geist en Darshan Jesrani van Metro Area op zoek waren naar een sectie live-violisten en bij hem terecht kwamen. Vanaf dat moment drukte Polar zijn stempel op vele Metro Area-producties. Door de samenwerking kreeg hij interesse in 70's- & 80's-discoarrangementen en elektronische muziek. Met zijn debuut 'Love Songs of the Hanging Gardens' zorgde hij eind 2005 voor een kleine sensatie: bloedmooie, zoetgevooisde vocalen en vioolarrangementen gecombineerd met de zachte, funky versie van sexy eightiesklanken en italo-disco.I-F

Ook Maxence Cyrin is klassiek geschoold. Met 'Modern Rhapsodies' heeft de Fransman een bijzonder album afgeleverd. Neem veertien klassiekers uit de house, een pianist die een nummer kan herarrangeren en geef die man een vleugel. Je weet wel, zo'n brede piano die iedereen alleen al voor de sier in huis zou willen hebben. Maxence is de trotse bezitter van zo'n instrument. En speelt daarop zijn eigen interpretaties van Aphex Twin. Van LFO, Rolando, Moby, Sabres of Paradise en Massive Attack. Maar ook van veel 'plattere helden' als Felix, Gusto en T99. En dat klinkt prachtig.

Kieran Hebden (Four Tet) is een van de belangrijkste Engelse spelers in het elektronicaveld. Zijn remixen voor o.a. Radiohead, Bloc Party en The Cinematic Orchestra vormen een klasse apart. Steve Reid (60+) was een van de belangrijkste drummers en jazzvernieuwers uit het New York van de jaren '70. In zijn indrukwekkende veertigjarige carriere speelde hij met iconen als Martha Reeves, Miles Davis, Fela Kuti, John Coltrane, James Brown, Sun Ra en Dexter Gordon.

DJ Oof Cinemix Show is een audiovisuele dj set met verschillende exclusieve en gesynchroniseerde video's. Deze freestyle set focust op films uit de 60s en 70s, videoclips, rock, funk, hip hop, electro, bootlegs, concerten, tv shows en meer. De Parijse beeld- en geluidkunstenaar Frederic Elalouf aka DJ Oof beleeft op Motel Mozaique zijn Benelux premiere!
Al bijna 20 jaar pioniert het Britse duo Coldcut erop los. Deze eerste samplemuzikanten in Engeland introduceerden een overweldigende mixstijl waarmee zij in de jaren 80 en 90 nogal wat hits scoorden in de housescene. Hierna verdwenen ze wat naar de achtergrond, maar stilzitten was er niet bij. Ze richtten het toonaangevende platenlabel Ninja Tune op. Robert Owens, Juice Aleem, M'pho Skeef en Mike Ladd zijn de special guests van Coldcut tijdens hun Motel Mozaique show.Coldcut

Professor X aka The Arabian Prince is afkomstig uit de rapgroep N.W.A.. Met Easy E, Dr Dre, Ice Cube en Yella zette hij de beruchte 'west coast' electro sound neer. Na soloalbums in de jaren negentig en producties voor film, televisie en computergames is hij nu terug met een plaat op het Nederlandse electrolabel Clone.

Superthriller is een merkwaardig, maar zeer vermakelijk gezelschap waarbij spelplezier voorop staat. Hun muziek werd door een luisteraar van de Britse Radio 1 ooit omschreven als 'LCD Soundsystem in gevecht met Beck om een Gameboy.' Ook de messcherpe camp van Scissor Sisters en de 'opgesekste' funk van Prince zijn te horen op het debuutalbum 'Supertriller 1'. Beck is verslaafd aan hun muziek en al meerdere malen mocht Superthriller zijn voorprogramma verzorgen.

Stylus DJ's is een dj trio dat vanuit electro, breakbeats en eclectische invalshoeken de dansvloer opstuwt. Zowel 'retro' classics als nieuw materiaal wordt samen met samplers en realtime effects gemixt tot een opzwepend geheel, dit alles onder het mom van Futuristic, Fresh and Funk.Robert Owens

De hoogst eigenzinnige discovoorstelling 'Sorry, do the Tour!' van Marco Berrettini (voormalig Duits kampioen discodansen) sluit naadloos aan op het dansprogramma van Motel Mozaique. In 'Sorry, do the Tour!' vind je niets van alles wat zo 'in' is in de hedendaagse dans. Geen naakte dansers, geen experimentele klanken, geen conceptuele kunst of andere experimenten. Maar discohits uit de jaren 70 en 80, glitterkostuums en buitensporige bewegingen. Deze weergaloze danswedstrijd, badend in een zachtroze licht, is een staaltje van verfijnde zelfspot. In het mekka van de hedendaagse Europese dans, het Theatre de la Ville in Parijs, speelde 'Sorry, do the Tour!' vijf uitverkochte voorstellingen die op staande ovaties onthaald werden.

Er zijn vijf verschillende kaarten verkrijgbaar:
Dagkaart programma voor vrijdag 14 of zaterdag 15 april 2006: 26 euro
Passe-partout programma voor vrijdag 14 en zaterdag 15 april, exclusief slapen: 47 euro
Slaapkaart voor vrijdag 14 of zaterdag 15 april 2006, inclusief ontbijt: 20 euro
Kaarten zijn verkrijgbaar, naast alle bekende voorverkoopadressen, bij het Nighttown Cafe, de Rotterdamse Schouwburg, Plato, Velvet Music, de Plaatboef en It Records (Donner).

WIN WIN WIN
Wij hebben op de redactie twee passe-partouts klaarliggen voor degene die Marcel het goede antwoord mailt op de volgende vraag: Wie schuilen er achter de Idjut Boys?


Door mee te doen aan deze prijsvraag schrijf je je automatisch in voor de mailing. Hierin word je als eerste op de hoogte gebracht van alle nieuwe artikelen en WIN-acties op Love2Party. Wil je dit liever niet meer dan kan je je op zeer eenvoudige wijze weer afmelden.

Motel Mozaique

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws