Gert van Veen over de nieuwe opzet van Release

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

Het ideale dance-magazine ben ik nog niet tegengekomen



Gert van Veen, ook wel bekend als Quazar

Release Magazine gaat vanaf maart in een nieuwe formule verschijnen. Grootste wijzigingen in het blad zijn de verschijningsfrequentie - tussen de 6 en 8 keer per jaar - de nieuwe redactie en de inhoud: dance geen lifestyle. De nieuwe hoofdredacteur, al wenst hij zo niet genoemd te worden, Gert van Veen verklaart nader.

Wat betekent het voor een muziekblad als Gert van Veen hoofdredacteur wordt?
Gert van Veen: "Om te beginnen vind ik het woord hoofdredacteur niet op zijn plaats. Zo word ik ook liever niet genoemd. Met een team journalisten ga ik proberen een goed (muziek)magazine op te zetten, that's all. Met aandacht voor alle artiesten die er toe doen, nieuwe bewegingen, events, CD recensies, etc. Het belangrijkste verschil met Release zoals het was, is dat muziek vanaf nu centraal zal staan. En dat we niet langer afhankelijk zijn van adverteerders, waardoor we in het verleden (ongewild) in de richting werden geduwd van een lifestyle magazine, waarin ook nog aandacht werd besteed aan muziek."
"Mijn persoonlijke insteek is altijd geweest: je bent enthousiast over een artiest of een stuk muziek en wilt dat enthousiast delen met anderen: 'luister naar dit: dit MOET je horen'. Dat is denk ik trouwens de drijfveer van de hele dj-wereld. Het is heel bevredigend om anderen te laten delen in je eigen muzikale kicks. Het succes van alle dance websites, die in de afgelopen jaren zijn ontstaan, bewijst dat er behoefte is aan media die berichten over onze wereld. Maar daarnaast zouden er, wat mij betreft, in Nederland ook minstens twee gedrukte muziekmagazines moeten zijn. Twee (en niet 1), omdat ze elkaar scherp kunnen houden, en ze ongetwijfeld ieder een eigen perspectief hebben."

Op welk publiek richt de hernieuwde Release zich? Is dat eigenlijk wel hetzelfde publiek dat de feesten van ID&T bezoekt?
Gert van Veen: "Het is niet mogelijk om de bezoekers van ID&T events nog onder 1 noemer onder te brengen. Heb je het dan over de bezoekers van Trance Energy of Sensation? Van Convertible of Mystery Land of van Innercity? Muzikaal gezien omvatten de ID&T events inmiddels alles - van hardstyle en trance tot club, techno en minimal. Aan al die stijlen zullen we dus ook aandacht besteden. Net zoals een festival als Mystery Land dat doet."

Met welk dance-magazine zou je de nieuwe format willen vergelijken?
Gert van Veen: "Het ideale dance-magazine ben ik nog niet tegengekomen, al lees ik ze eigenlijk allemaal, van DJ Broadcast en DJ Mag en International DJ tot Duitse magazines als Groove etc. Het nieuwe magazine zou iets van allemaal moeten hebben.

Stelling: een muzikant zal nooit een objectieve muziekjournalist kunnen zijn!
Gert van Veen: "What the fuck is een objectieve muziekjournalist? Zelf vind ik de journalisten die zelf ook muzikant of dj zijn, over het algemeen beter. Jongens als Monte La Rue, Jesse Voorn, Olaf Boswijk en Nuno dos Santos. Ze weten waar ze het over hebben. Een muzikant (producer) heeft altijd een streepje voor tijdens interviews, omdat hij zelf muziek maakt. Dat schept een band. En praat een stuk makkelijker.
Zelf maak ik mijn hele leven al muziek, en ben pas in een later stadium gaan schrijven. Ik zou me niet eens kunnen voorstellen hoe het zou zijn om alleen maar journalist te zijn. Maar ik weet wel dat het feit dat ik zelf muzikant ben, mij een veel beter journalist maakt.

Wanneer ligt de eerste editie in de winkel?
Gert van Veen: Rond 16 maart

ID&T
Release

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws