Muziekindustrie opent jacht op aanbieders illegale muziek

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

De Recording Industry Association of America (RIAA) wil de komende maanden enkele honderden rechtszaken aanspannen tegen internetgebruikers die op grote schaal muziekbestanden aanbieden. De RIAA, een belangenvereniging van grote platenlabels, vindt dat er een einde moet komen aan de grote verliezen die de muziekindustrie lijdt als gevolg van het gratis kopieren van muziek via internet. Bij hoeveel muziekbestanden de RIAA de drempel legt voor het aanspannen van een rechtszaak is niet duidelijk.

Vooralsnog zullen alleen mensen aangepakt worden die bestanden aanbieden en niet degenen die ze alleen maar downloaden. Het is voor het eerst dat de muziekindustrie individuele consumenten aanpakt in de strijd tegen het filesharen. Pogingen om de softwareprogramma's uit te bannen die het verspreiden van muziek mogelijk maken zijn verscheidene malen mislukt.


Bestel anti-RIAA-stickers

RIAA-voorzitter Carey Sherman stelde woensdag bij de aankondiging van de plannen het uitwisselen van muziekbestanden via internet gelijk met diefstal. Het is fout en het is illegaal. Er moet een eind komen aan deze praktijk, aldus Sherman. Advocaat Fred von Lohmannn van de Electronic Frontier Foundation, een belangenorganisatie van internetgebruikers, stelt dat de muziekindustrie de oorlog verklaard heeft aan de consument en ook nog eens aan een kansloze missie is begonnen. Het voeren van nog meer rechtszaken is niet het antwoord op dit fenomeen, zegt Lohmann.

De RIAA gaat bij de rechter op basis van schending van het auteursrecht schadevergoedingen van tussen de 750 en 150.000 dollar per overtreding eisen van internetgebruikers die op grote schaal muziek aanbieden via filesharingnetwerken. Sherman heeft gezegd dat aangeklaagde consumenten die hun schuld erkennen met de RIAA een schikking zullen kunnen treffen.

Boycot Riaa

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws