Londen muziekspecial!

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
headlines

De zoektocht naar mooie, zeldzame en betaalbare muziek


De Big Ben, Tower Bridge, Buckingham Palace, St. Paul's Cathedral en Harrods, typische 'attracties' waar de gemiddelde Londen-toerist steevast een kijkje neemt. Als fervent muziekliefhebber heb je daar echter niets te zoeken. Soho is the place to be! Berwick Street en omgeving is een oase van platenzaken, hippe kledingwinkels en 'cosy' bardancings en eetcafe's. De rosse buurt van Londen, ingeklemd tussen Oxford Street, Piccadilly Circus, Covent Garden, Charring Cross en China Town staat dus niet alleen bekend om zijn sexwinkels, bordelen en duistere bioscopen voor volwassenen. Het is een muziekbuurt waar gerenommeerde dj/producers hun platen kopen en verkopen. Van zeer goedkope tweedehands zaken tot de duurdere ruilhandelaren die donders goed weten wat ze verkopen. Love2Party ging op onderzoek uit.

Tekst: Marcel


Fijn hoor, zo'n baantje als muziekjournalist. Reis je helemaal af naar Londen voor een interview met drum & bass-pionier Goldie, komt hij te laat... Maar laten we nu net afgesproken hebben in het muzikale hart van de metropool. We zijn in het kantoor van Trust the Dj en Bedrock, vlakbij Soho, en dus Berwick Street en omgeving. Komt dat even goed uit! Goldie snoept ondergetekende geen kostbare uren af, dus snel met de creditcard op zak naar de platenzaken en cd-winkels. Hierbij een selectie van de betere muziekwinkels. Uiteraard zijn er nog veel meer aanwezig (waarvan je onderaan het verslag een selectie kunt vinden). Zelfs in sommige cafe's en kledingzaken kom je zomaar ineens via een trap of lift in een obscure kelder terecht die vol staat met muziekitems.


Reckless Records

Underworld vs Plastikman

exclusive MAW!

Reckless Records, 26 - 30 Berwick Street
De zoektocht start bij Reckless Records in Berwick Street, de Engelse variant van de Plaatboef, kun je stellen (maar dan meer uitgebreid). Een tweetal winkels, dat naast elkaar ligt, met een pop- en rockafdeling en een soul-, funk- en dancegedeelte. Na een Beatles lp (A Hard Day's Night uit '64) voor pappie te hebben aangeschaft, is het hoog tijd om het dancegedeelte te inspecteren. De cd-collectie is zeer indrukwekkend. De meest voorkomende genres zijn house, techno, jungle, jazz en soul. Albums die je nergens zult vinden, liggen hier in de schappen! Wel tweedehands, but who cares? Tijdloze albums van Joey Beltram, Carl Craig en Innercity (Kevin Saunderson) kosten tussen de 3 en hooguit 8 pond (met een tegenwaarde van om en nabij de drie en een halve gulden, dus ongeveer een tientje tot vijfentwintig piek). Maar de echte verbazing volgt wanneer de vinylbakken doorgespit worden. Klassiekers van Deep Dish ft. Everything But The Girl, Plastikman, Joey Beltram, NuYorican Soul (MAW) en Underworld zijn present. En nog gescheiden in naambakjes ook! Artiesten als Laurent Garnier, Dave Clarke, Richie Hawtin, Dave Clarke en Sven Vath hebben allen een eigen vinylbak, dat maakt het zoeken wat makkelijker. Let er wel op dat de originele plaat in de hoes zit en dat het betreffende vinyl nog van redelijke kwaliteit is. De 12-inches zijn beduidend goedkoper (tussen de 2 en 4 pond, afhankelijk van de productie), dan de lp's en de dubbelaars. De langspelers kosten tussen de 6 en 8 pond. Online bestellen kan overigens ook! Check Reckless Records om toch nog in het bezit te komen van die gewilde klassieker. Alleen worden de dance-items online ietwat vermeden.


Deep Dish classic

Herbie HancockSelect a Disc

Musicstreet!

Select a Disc, 34 - 35 Berwick Street
een zeer uitgebreide en vooral grote muziekwinkel met veel aanbiedingen en aantrekkelijke 'op is op' acties. Zoals de naam al aangeeft worden hier meer cd's verkocht dan platen. Bovendien zijn de lp's en singles redelijk prijzig als je ze vergelijkt met de andere stores in de omgeving. Wat opvalt is dat het personeel over een brede muziekkennis beschikt. Van pop tot rock en drum & bass tot easy-tune, voor elk genre is er wel iemand die je kan helpen. Het tweede wat opvalt is de verschillende prijskaarten die aan de albums hangen. Voor Daft Punk's baanbrekende Homework wordt 9 pond verlangd, terwijl je Discovery voor 5 pond kunt meenemen. LTJ Bukem's Journey Inwards uit '00 moet 12 pond opleveren, terwijl je voor Underworld's Beacoup Fish uit '99 de helft moet neerleggen. Er wordt geen lijn getrokken, juist daarom is het zo leuk om alles goed uit te spitten, op zoek naar een leuk item voor weinig geld. We blijven tenslotte Hollanders...


XSF Records

XSF Records, 39 Berwick Street
Gespecialiseerd in hardhouse, trance en techno, is XSF Records de eerste winkel in ons verslag die zich onderscheidt met een aantal specifieke muziekstijlen. Mauro Picotto's BXR-label is ruim vertegenwoordigd, evenals het Britse Nukluez van onder andere Tall Paul. Helaas hebben de twee verkopers achter de toonbank meer interesse in het draaien van hun geliefde platen, dan het vriendelijk te woord te staan van de bezoekers. De zaak is niet verwonderlijk gevuld met een handjevol bezoekers, en de rekken hangen bordevol gedateerde releases die allang verkocht hadden moeten zijn. Platen en cd's zijn hier opvallend aan de prijzige kant. XSF vraagt dezelfde bedragen als grote warenhuizen zoals DMV, Tower Records en Virgin (gemiddeld 12 pond voor een album en 5 voor een single / 12 inch). En dat is jammer, want daarvoor komt men niet naar Berwick Street. Naast het vinyl en cd's worden er ook platenkoffers, kleding en technische accessoires verkocht, en met name de koffers voor een redelijke prijs! Reuzen van platenkoffers die in ons kikkerlandje een vermogen kosten, staan hier te koop voor 30 tot 40 pond. Wat moet Londen begin jaren negentig een vereiking voor de muziekliefhebbers zijn geweest, met die lage stand van de pond!


Platen, platen...

Drum&bass-specialist

BasementAdults only!

Spannende films...

Blackmarket Records, 25 D'arblay Street
De Engelse drum & bass-specialist bij uitstek is Blackmarket Records, gelegen in Darblay Street, een zijstraatje van Berwick Street. Deze winkel staat vanaf de evolutie van de hardcore junglesound sterk voor het eigenzinnige drum & bass-geluid en heeft zich sinds die tijd sterk gemanifesteerd. Met junglepioniers als Grooverider, Fabio en Ray Keith achter de toonbank, wist men zeker dat er goede muziek werd aangeschaft en kon er bovendien aan de meest obscure 12 inch gekomen worden. Deskundiger kon bijna niet, in de begindagen van de winkel! Eigenaren Nicky (zijn sterke, gelijknamige Blackmarket mixcd's zijn overigens zeer de moeite waard!) en Dave Piccioni (tevens labelmanager van Azuli Records) hebben in het decennium dat ze bestaan al vele drum & bass awards in ontvangst mogen nemen. Het winkeltje is vrij klein. Boven is er plaats voor andere muziekstijlen zoals house, hiphop en r&b, terwijl de kelder plaats biedt aan honderden drum & bass-items. Afhankelijk van de oplage en de artiest worden de platen en cd's voor een faire prijs te koop aangeboden. Zo tussen de 8 a 9 pond per album en 3 tot 5 pond per 12 inch. Dankzij de juiste kennis van de medewerkers, weet je wat je koopt, daar staat deze zaak bekend om. Het is in Londen ook een vereiste om je klanten met de door hun gewaardeerde muziek naar huis te laten gaan, want ze kunnen nergens hun muziek van te voren beluisteren. Er is simpelweg geen tijd en ruimte voor een luisterafdeling met platen- en cd-spelers zoals we in Holland gewend zijn. Dat is een groot nadeel, wanneer je muziek koopt in Engeland. Waar er wel kan worden geluisterd is het internetdomein van Blackmarket. Tevens een plaats waar je de muziek kunt aanschaffen. Voeg als Nederlander wel een fiks bedrag aan verzendkosten toe (vaak per item!!), die worden door sommige online-aanbieders nogal eens vermeden, zodat de koper thuis wordt verrast door de extra (hoge) kosten.


Music CompanyVery Cheap!

Piccadilly Circus

The Soho Music Company, 28 D'arblay Street
Naast een uitgebreide collectie videofilms, cassettes, dvd's en muziekbladen op de begane grond, heeft deze shop ook een indrukwekkende tweedehands platenafdeling in de kelder. Daar stuiten we op een rits goude oude platen uit vervlogen tijden, die bovendien zeer weinig geld kosten. De zoektocht is geslaagd! Vooral de apparte dance-bakken waar 12 inches voor 50 penny's en lp's en dubbelpakken 1 pond aangeboden worden, krijgen terecht onze aandacht. Producties van Frankie Knuckles, Junior Vasquez, Erick Morillo, Felix da Housecat, George Morel, Westbam, Todd Terry, Gat Decor, David Morales en Innercity voor omgerekend 1 gulden 50?? Even opletten of de jusite plaat in de verpakking zit en meenemen maar! Blijkt dat je een hele rits platen ook nog eens kunt afdingen tegen een afrondende prijs, aan de echte Hollander is dus gedacht... We lopen de zaak uit met een veertigtal 12 inches en tien lp's en dubbelpakken. Dit geintje kost om en nabij de 25 pond, daar koop je bij Virgin twee albums voor ;-)


Undaground!

Met de groeten van Goldie!

Love2Party vinyl-top 5
1) Cajmere - Underground Goodies vol. 4 (Emotive, '92)
2) Kristine W - One More Try (Rollo & Sister Bliss Club Mix) (Champion, '96)
3) Blast ft. V.D.C. - Crazy Man (Junior Vasquez Rmx) (Flying, '94)
4) Erick Morillo presents Raw Deal - Higher (Feel it) (Strictly Rhythm, '94)
5) Frankie Knuckles - The Whistle Song (Virgin, '91)

Love2Party cd-top 5
1) Armand van Helden presents Old Skool Junkies - The Album (Henry Street, '96)
2) Innercity - Paradise Remixed (Virgin, '89)
3) Joey Beltram - Places (Tresor, '95)
4) Carl Craig - Landcruising (Warner, '95)
5) The Reese Project - Faith, Hope & Clarity Remixed (Indisc, '93)

Twintig andere platenzaken in Soho en centraal London

1) Uptown, 3 D'Arblay Street
R&B, rap, garage, underground & house (promo specialist!!)

2) Vinyl Junkies, 9 Berwick Street
house, garage, techno & downtempo (aanrader!!)

3) Wyld Pitch, 51 Lexington Street
Hiphop, r&b, funk, soul & garage

4) Atlas Records, 11 Archer Street
Dub, drum & bass, trip hop, acid techno, psychedelic, trance & ambient

5) Choci's Chewns, 7-12 St Annes Court
Euro, hard trance, techno, acid, gabba & goa trance

6) City Sounds, 5 Kirby Street
House, garage

7) Cyberdog, 9 Earlham St
Trance-techno (Alleen CD's, in kledingzaak Atmospheric)

8) Deal Real, 6a Noel Street
Hip-hop, soul, jazz, r&b & swing

9) Eukatech, 49 Endell Street
House, techno, trance & drum & bass

10) Flying Records, 94 Dean Street
house & garage (boven kledingzaak Major Flava's)

11) Hand Spun, 31 D'Arblay Street
Hiphop specialist

12) Kinetec, 15a Little Portland Street
Acid, house, techno, trance & drum & bass

13) Kokon To-Zai, 57 Greek Street
House, techno, groove & eurotrance

14) Major Flava's, 94 Dean Street
R&B & hiphop

15) Mr Bongo, 44 Poland Street
Hiphop, drum & bass, disco, techno, breaks, funk en jazz

16) Plastic Fantastic, 8 Shorts Gardens
House, progressive & trance

17) Release the Groove, 20 Denman Street
Jazz, r&b, drum & bass, house, London underground & garage

18) Soul Jazz, 12 Ingestre Place
Soul, funk, jazz, drum & bass & hiphop

19) TAG, 5 Rupert Court
Techno, house

20) Trax, 55 Greek Street
Eurodance specialist

Het interview met Goldie verschijnt per 1 januari in Slam Magazine

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws