PS interview: Sharam Jey

Partyscene Redactie | 6 april 2010
headlines

Met In My Blood leverde de Duitse dj/producer Sharam Jey eindelijk de opvolger af van zijn debuutalbum 4 Da Loverz, uit 2005. Daarop een breed scala aan elektronica, met gastrollen voor verschillende vocalisten. Met de plaat neemt hij zijn sound naar een nieuw niveau, dat hij ook vast weet te houden in zijn dj-sets.  

Wat kun je vertellen over je nieuwe album?

Sharam: “Ik zou de tracks willen omschrijven als energiek, maar emotioneel, en allemaal met een eigen verhaal. Qua stijl is het een mix geworden tussen dance, elektronica, rock en indie elementen. Ik ben erg veel geïnspireerd door die old school synth sounds waar ik altijd al van gehouden heb. En ik wilde het album een coherente sound mee geven. Ik moet zeggen dat ik erg blij ben met het resultaat en verbaasd ook. En dat is groots om te zeggen als producer.”

sharam jey

Met wie wilde je werken?

Sharam: “Als ik de kans gehad zou hebben, dan zou ik wel hebben willen werken met Gwen Stefani, als ik meer pop zou doen, of als het op meer hiphop gestoelde muziek zou zijn, dan Q-Tip. Maar ik ben natuurlijk heel blij met de gastvocalisten die ik wel heb op In My Blood, zoals Nik Valentino van de Australische band Lost Valentinos. Of Tommie Sunshine, die me als zanger enorm verbaasd heeft. En natuurlijk Princess Superstar. Ik hoef dus niet te klagen over de samenwerkingen.”

Was het lastig om weer een album te maken?

Sharam: “Na mijn laatste album heb ik eigenlijk voortdurend getourd. Ik had in eerste instantie inderdaad wat moeite om weer in het proces van het produceren terecht te komen, maar ik had toch zoveel inspiratie opgedaan, dat het uiteindelijk toch weer sneller ging dan ik gedacht had. Het was echt te gek om weer muziek te maken. Ik wilde met In My Blood mezelf muzikaal gezien ook naar het volgende niveau tillen. Uiteindelijk had ik dertig tracks af en heb ik er dertien geselecteerd voor het album.”

Is het produceren door de jaren heen makkelijker geworden?

Sharam: “Ik doe dit nu al zestien jaar op professioneel niveau. Het was wel lastiger om goede muziek te produceren omdat de spullen veel duurder waren. Je had veel vakantiebaantjes nodig voordat je jezelf een nieuwe synthesizer kon veroorloven. Nu is het veel makkelijker om goede sounds te krijgen met al die plug-ins. Maar ik hou van allebei en mix graag nieuwe met oude sounds.”

Is je stijl veel veranderd sinds het laatste album? Het lijkt een stuk steviger nu…

Sharam: “Ja, mijn doel was om meer liedjes te maken ook. Op mijn laatste album 4 Da Loverz begon ik al te experimenteren met gitaar en bas. Met dit album heb ik dat meer uitgebouwd. Misschien hebben de vele festivals waar ik gedraaid heb ook wel invloed gehad of is het gewoon de muziek op mijn iPod, wat over het algemeen rockmuziek is.” 

sharam jeyKijk je veel naar wat er op dit moment in de scene gebeurt?

Sharam: “Natuurlijk, ik vind het belangrijk om in de gaten te houden wat er om je heen gebeurt. Je doet dit voor de mensen ze moeten het ook leuk vinden wat je voor ze draait. Dus impressies zijn altijd heel belangrijk. Maar je moet er naar kijken en ze je eigen maken.”

Heeft het nog een grote invloed verder in je muziek of dj-sets?

Sharam: “Ja! Maar ik raak door veel dingen geïnspireerd, niet alleen door andere muzikanten. Een discussie, een reis, een liedje dat ik draai en mijn reactie daarop. Ik ben tien jaar geleden echt begonnen met het schrijven van liedjes en daar bouw ik nog steeds op.”

Wanneer is een feest een goed feest voor jou?

Sharam: “Ik denk dat het allemaal draait om de perfecte mix tussen de goede muziek en het publiek dat er op af komt. Je moet echt in aanraking komen met je publiek, dat is het belangrijkste ding.”

Ga je zelf nog veel feesten?

Sharam: “Ik ga niet zo veel meer naar feesten, omdat ik voor mijn werk al hele weekenden lang aan het feesten ben. Als er een speciale interessante dj in mijn stad is, dan wil ik nog weel eens gaan kijken, maar meestal breng ik mijn tijd liever door met vrienden. Dan gaan we naar een bar of restaurant en ik ga graag naar concerten.”

Hoe gaat het met je label?

Sharam: “Ik ben blij dat ik King Kong Records al zo’n zeven jaar run. Ik herinner me de goede dagen nog goed, maar je moet je aan nieuwe situaties aanpassen om te overleven. Ik ben erg blij dat ik dit platform heb om mijn muziek uit te brengen, zonder compromissen te sluiten.”

Wat kun je met het label betekenen voor de scene?

Sharam: “Een van de grootste doelen met King Kong is voor mij om nieuwe talenten een kans te geven. Maar dat is op dit moment weer wat lastiger met mensen die geen platen meer kopen. Er is dus minder geld om te investeren in nieuwkomers en dat is behoorlijk jammer.”

sharam jey

Nog laatste nieuws dat je wilt delen?

Sharam: “Jullie moeten me live komen zien natuurlijk. Ik begin net weer aan een tour door Europa, Amerika en Australië, dus kom eens langs. En het komende jaar komt er veel nieuwe muziek van King Kong.”

Sharam Jey staat op 17 april in de Melkweg op Klinch/Gemengd Zwemmen en op het Loveland festival, op 14 augustus.

Check ook www.myspace.com/sharamjey.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws