Interview: Ron Vermeulen

Partyscene Redactie | 19 maart 2010
headlines

Ron Vermeulen is al meer dan twintig jaar succesvol actief in Nederlandse nachtleven. Adviseren, begeleiden en opstarten van restaurants, lounges en clubs is zijn passie. Tevens is hij gespecialiseerd in het organiseren van exclusieve feesten en diners. Maar de meeste mensen kennen hem als directeur van The Powerzone in Amsterdam. Deze club sluit na 10 jaar de deuren op 1 januari 2011. Partyscene sprak Ron over deze mooie tijd en de huidige dancescene in Nederland.

Tekst: Frank Böhm

Wat was je eerste herinnering aan house/dancescene?

De Roxy, de iT en de illegale raves op aparte locaties, dat komt nooit meer terug!
Ron Vermeulen
Hoe ben je 10 jaar geleden The Powerzone gestart, en waarom?
Ik heb mede-eigenaar Vandy Malayeri leren kennen toen ik in Mallorca woonde. We hebben eerst samen gewerkt in een club, maar ik ben toen voor Titos in Palma gaan werken, een waanzinnige club. Maar het contact is altijd gebleven.

Ik heb toen in Nederland voor Vandy de Platinum club opgezet boven in de Escape. Echt op een jetset manier, met prinsen uit Dubai, Brad Pitt, Grace Jones, Mick Jagger en Mel B in haar glorie tijd. Ruud Gullit vloog toen nog speciaal over uit Engeland  waar hij toen woonde om er één keer per maand bij te zijn met Estelle. Wim Kieft, Frans Molenaar, Gordon, Patty Brard, noem maar op, iedereen was erbij. Het was een pre-dinner, wat doorliep naar de eerste officiële vip lounge met bottle service, iets wat Nederland nog niet kende toen. Vandy heeft mij na het opzetten van The Supperclub benaderd voor zijn club The Powerzone. Ik zag het eerst niet zitten tot we een gesprek hadden met Pim de Rhoodes (ook eigenaar van Cafe d'Anvers in België, hij werd de andere eigenaar), toen was het cirkeltje rond en durfde ik de uitdaging aan.

The Powerzone

Wat was het absolute hoogtepunt van die 10 jaar?
Er komen er nog steeds bij maar ik ben erg te spreken over het magische effect van Sven Väth met Cocoon en de organisatie Evotions die de productie zo gelikt in elkaar draait. Ik verheug me ook op de komende hoogtepunten in april, zoals met Erick Morillo en Steve Angello, Cocoon met Sven Väth en Loco Dice en de drie dagen in oktober om het maar even over hoogtepunten te hebben die er nog aankomen.

En het ergste dieptepunt?
Dat is afgelopen oud en nieuw geweest, Evotions NYE 2010. Een dramatische voorverkoop maar het is toch nog een geslaagde avond geworden. Dus het is niet een absoluut dieptepunt terwijl het dat voor velen organisaties wel geweest is met oudjaar.
The Powerzone
Wat was je grootste overwinning?

The Powerzone door het zwaarste gedeelte van de crisis te trekken.

Wat vind je van de huidige dancescene in Nederland?

Daar mankeert een hoop aan door de overkill. Sommige locaties zijn dan ook fantasieloos bezig met altijd Sunnery James & Ryan Marciano en een Chuckie. Dat werkt niet. Variatie en breed programmeren, dat is de manier, we moeten een beetje van die standaard line ups af en terug naar de essentie, dat gaat niet in één keer, daar moet je naar toe sturen. Je kan dan niet in één keer makkelijk scoren maar op de lange termijn pluk je de vruchten van de opbouw. Ik heb samen met studenten van de ASVA Faced opgezet als coproductie. Het is een minimal feestje en zit nu op 1200 echt leuke partypeople na drie edities, dus dat wordt een grote.

Het enige positieve van de crisis in dezen is dat de zolderkamer house feestjes omgevallen zijn. Daar bedoel ik de witwas feestjes mee; ik heb niet meer wekelijks een of ander wietboer aan de telefoon die de zaak wil afhuren voor een housefeestje met als mogelijke line up Chuckie, Sunnery James & Ryan Marciano.

Verder wordt ik een beetje moe met het denkbeeldige monopolie dat sommige boekingskantoren denken of dachten te hebben. Maar karma achterhaalt ze wel, het is een puinhoop in die scene momenteel.
The Powerzone
De geloofwaardige organisaties en promotors die kwaliteit leveren blijven overeind, maar daar kan je geen vier zaterdagen per maand mee vullen want die producties kan je hooguit drie a vier keer per jaar doen dus moet je creatief zijn.

Hoe vul jij wekelijks The Powerzone, op welke creatieve manier?
Faced is een mooi voorbeeld. We merken nu al dat als we iets in de agenda aankondigen dat afwijkt er al op wordt ingespeeld door vergelijkbare locaties. Niet alles is een garantie voor een volle of goed gevulde club, soms blijven mensen ook massaal thuis, dat is soms niet te volgen.

Faced onderscheidt zich voornamelijk met de lage entreeprijs, de line ups zijn ook in locaties als Studio 80 wekelijks te zien. Is je onderscheiden op prijs een gunstige ontwikkeling?

Wat betreft Faced dat is opgestart voor en door studenten, de entreeprijs is daardoor laag maar toch al weer met 2,50 gestegen. Je moet ze er eerst warm voor maken. Studio 80 programmeert inderdaad wekelijks deze talenten en daar is de entree prijs ook laag omdat de productie kosten ook laag liggen om dat deze dj's nog normale prijzen vragen en het in de eerste instantie for the love of music doen! Het gaat om het aanboren van een breder doelgroep die de weg naar The Powerzone nog niet hadden gevonden en dat gaat goed!

De 'standaard' line ups vind je niets. Hoe zou jouw perfecte avond qua artiesten eruit zien?

Twee talenten en een headliner zoals ATFC die echt een set van vier uur neerzet, goed decor en een totaalbeleving!

Je hebt veel van de wereld gezien, wat is het meest bizarre feest waar je ooit geweest bent?

In Madrid heb ik een poosje gewoond, daar had je toen Archy om te ‘pre stappen’. Dat begon rond twee uur en om zes uur begon het pas echt in Ole Madrid, een underground club met buiten zwembad met bizar uitgedoste mensen. Heel heftig, als in Fellini film decor zat ik daar naast Rosie de Palma met Pedro Almodovar en aanhang die heel hard gingen.

Wat ga je na 31 december 2010 doen?

Ik heb een consultancy (pureconsultancy.nl) bedrijf en ben van daar uit bezig een club locatie voor een klant op te zetten. The Powerzone stopt maar er komt wel een andere grote locatie die niks met The Powerzone te maken zal hebben en waar ik een actieve rol in zal gaan spelen. Ik heb nog en bedrijfje, Models4Events, in Barcelona met een zakenpartner die daar woont en nog wat concepten die mijn aandacht vragen waaronder en restaurant.

Tenslotte, hoe zou jouw perfecte feest eruit zien?

Dan zal het op de maan zijn! Thema:Touch The Stars. Line up: David Guetta back

to back met Erick Morillo en een tweede area met techno op Mars, met Sven Väth, Loco Dice  en Matthias Tanzmann.

www.thepowerzone.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws