Interview: Jennifer Hopelezz

Partyscene Redactie | 10 februari 2010
headlines

Wie zwaait er de volgende termijn met de scepter over het Amsterdamse nachtleven? Op 19 februari geven de Amsterdamse nachtburgemeesters Josine Neyman en Kristel Mutsters het stokje over. Deze nacht barst ook de strijd los tussen de vijf  kandidaten. En proberen zij de harten van jury en het publiek voor zich te winnen.

De kanshebbers: Jennifer Hopelezz, Vereniging voor Amsterdamse Nachtcultuur bestaand uit Bas, Tom en Duncan Stutterheim, Isis van der Wel en haar raad, Judith Pijl a.k.a DJ Hepcat, Collectief K.I.S.S. bestaand uit Dimitri Madimin Itamar Gilboa, Waldy Brewster en Phillip Powel en tot slot Nachtcommissie DENDEREND! AMSTERDAM!

Partyscene sprak Jennifer Hopelezz aka Richard Keldoulis over haar ambities in de nacht.

Tekst: Frank Böhm

Wat vind je van het huidige nachtleven in Amsterdam?
Het kan beter. Om te beginnen, het is belachelijk en betuttelend dat alles om vier uur dicht moet. Verder zijn de regels omtrent drugs en seks achterhaald en werken ze averechts. Deze regels zijn niet alleen een belemmering van onze vrijheden, maar ook een gevaar voor onze gezondheid.

Hoe vind je de huidige Nachtburgemeesters en hun gerealiseerde plannen?
Ik vind het zeer belangrijk dat de nachtburgemeester zichtbaar is. Zij of hij wordt het boegbeeld van de nacht. De positie van nachtburgemeester is puur officieus, dus om doelen de bereiken is het belangrijk om aandacht krijgen, om steun op te bouwen. Ik denk dat we de huidige nachtburgemeesters moeten feliciteren omdat ze een heel nieuw festival op de rails hebben gezet (Nuit Blanche red.) maar voor mij zou het ambt een bredere betekenis hebben.

Wat zijn in het kort jouw plannen als je gekozen wordt?
Voor mij zijn vrijheid, veiligheid en liefde zeer belangrijk. Vrij om te zijn wie je bent, en ik denk dat niemand anders dan ik dit signaal kan geven als nachtburgemeester. De sfeer in de stad moet veranderen, wij moeten relaxter met elkaar omgaan. De openingstijden van de horeca vooroorzaken veel gespannen en onveilig situaties: iedereen wordt nu om vier uur buiten de clubs gedumpt, dat moet veranderen. En het beleid van de gemeente over seks moet duidelijk zijn. Ik wil seksuele creativiteit in de horeca aanmoedigen. Seks is geen zonde: seks is gezond en verbindt ons allemaal.
Jennifer Hopelezz
Wat zijn volgens jou de grootste problemen in het Amsterdamse nachtleven die het snelst aangepakt moeten worden, en hoe?
-De openingstijden: we moeten durven te experimenteren met vrije openingstijden in de tenten die geen overlast veroorzaken met de omwonenden. Hoe wil ik dat bereiken? Elke tent heeft de beschikking over vijf 'after-parties' per jaar. Als tenten geen klachten hebben van omwonenden, en als ze dat willen, kan ik, als eerste stap, proberen hier de openingstijden vrijer te maken. Zodat aan de hand van de resultaten de volgende stappen kunnen worden genomen. Dit zou eerste betekenen dat ik als nachtburgemeester in de deelraad (stadsdeel centrum) moet lobbyen om een motie in te dienen. De beste manier om dit te doen is via partijen als Groen Links en de VVD. Ik zou als nachtburgemeester natuurlijk ook inspreken bij de deelraad.

-Seks: we moeten een duidelijke afspraak maken met de gemeente. Seks is geen zonde, seks heeft een plek in de horeca en openbare ruimte.  Er hangt tegenwoordig een negatieve sfeer rond alles wat met seks te maken heeft in Amsterdam, denk bijvoorbeeld aan het Wallenproject 1012. Als nachtburgemeester is één van mijn prioriteiten een Seks Top te organiseren, met tenminste de verantwoordelijke wethouder als deelnemer (momenteel is dat Carolien Gehrels, kunst en cultuur). Wat ik wil is een duidelijke verklaring samen met het stadhuis uitbrengen dat seks goed en gezond is, en dat Amsterdam seksuele creativiteit wil stimuleren, ook in het uitgaansleven en horeca. De verandering in het denken over seks is een zeer belangrijk eerste stap.

-Drugs: wij moeten harddrugs gedogen. De illegaliteit veroorzaakt levensgevaarlijke situaties en is een bedreiging voor het voorbestaan van onze clubs. De kwaliteit van drugs moet omhoog, en we moeten weer drugstests in de horeca toestaan. Laten wij eerlijk zijn: drugs zijn een onlosbaar deel van het uitgaan. Of het nu alcohol is of coke of GHB. Omdat alles behalve alcohol verboden is (ook wiet mag alleen in coffeeshops gerookt worden) wordt het stiekem gedaan. Clubeigenaren zijn gedwongen om hun klanten te fouilleren of kunnen hun vergunningen kwijtraken. Als er een overdosis is, is de eigenaar bang om een ambulance te bellen omdat de politie altijd ingeschakeld wordt. Klanten nemen drugs op de wc of voordat ze een tent binnenlopen, zodat doseren van bijvoorbeeld zeer gevoelige drugs zoals GHB niet optimaal is en hun leven in gevaar brengt.

Tegelijkertijd is de voorlichting over drugs minimaal, en drugstesten op locatie verboden. Het wordt helaas moeilijk om harddrugs legaal te maken, maar wij kunnen terug naar een vorm van gedogen (deprioriteren gerechtelijk achtervolgen en ingrijpen) en breder inzetten op schadebeperking (voorlichten, testen, hulp voor verslaafden).

We moeten accepteren dat wat Amsterdam uniek maakt is dat het niet uniform is, alles hangt hier toch een beetje scheef, wij moeten niet willen dat alles hier commercieel en uniform wordt.

Wil je de Stubnitz terug laten keren dit jaar en zo ja hoe?
Ja. Door het belachelijke drugsbeleid is hun vergunning ingetrokken, terwijl de Stubnitz precies de 'broedplaats' is die Amsterdam nodig heeft. Daarom was ik ook bij het protest op de Dam. De Stubnitz moet gewoon terug.

Tenslotte: waarom moet men op jou stemmen?
Ik weet wat veranderd moet worden in Amsterdam en ik weet hoe ik dit kan aanpakken. Door mijn ervaring als oprichter van cruise club Church op de Kerkstraat weet ik precies waar de knelpunten zitten met (seks)vergunningen en de gemeente. Ik heb tijdens mijn drie maanden campagne goede contacten opgebouwd met belangrijk dames op het stadhuis, Carolien Gehrels, Marieke van Doorninck en Job Cohen, en weet hoe ik met hen kan samenwerken om het seksbeleid in Amsterdam te veranderen, en beweging in te brengen met het drugsbeleid en openingstijden. Als zakenvrouw heb ik ook Pink Point, de homokiosk op de Westermarkt, opgericht en organiseer nu al zeven jaar lang de Drag Queen Olympics. I know how to get things done! Bovenal word ik als nachtburgemeester erg zichtbaar, en als babe met balls, weet ik hoe ik de media kan gebruiken om aandacht te vragen voor de belangrijkste issues voor het Amsterdams nachtleven.

www.jenniferhopelezz.com

Nachtburgemeesterverkiezingen Amsterdam 2010-2012 
Datum: 19 februari 2010
Tijd 22.00 – laat (voor 24.00 binnen)
Locatie: Melkweg The Max
Entree: 6 euro
Facebook

Foto Jeniffer Hopelezz: Jan van Breda

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws