Interview: Benny Rodrigues

Partyscene Redactie | 8 januari 2010
headlines

Hij is één van de weinige dj’s die zowel op de mainstream housefeesten draait als in de technoscene een graag geziene gozer is. We hebben het uiteraard over Benny Rodrigues, een muziekliefhebber met vele gezichten dus en met het hart op de tong. Hij draait deze maand tot en met maart even niet en had dus eindelijk tijd om bij te praten. “Door de urban-infiltratie in de Hollandse housescene is die balans naar mijn mening finaal naar het negatieve omgeslagen.”

Tekst: Frank Böhm

Vertel eens wat meer over je jeugd!

In mijn jeugd was ik vooral bezig met voetbal en alles wat met voetbal te maken had. Nadat ik op mijn 13e bij mijn vader ben gaan wonen kwam ik voor het eerst met ‘dance’ in aanraking. Mijn vader was namelijk een groot liefhebber van housemuziek en ging met zijn toenmalige vriendin ook regelmatig naar diverse housefeesten en had allerlei cd’s waarop vooral house en techno op te horen was.

Nadat ik een auto/fiets ongeval kreeg en niet lang daarna gestopt ben met het voetballen vond ik na een hele moeilijke donkere tijd mijn nieuwe liefde....housemuziek! Deze liefde werd vooral gevoed door de toenmalige lokale radioshow ‘Planet E’ gepresenteerd door Michel de Hey en Koen van Tijn, met diverse vaste gasten die samen met de presentatoren de show droegen. Via ‘Planet E’ (en mijn obsessieve stalkgedrag bij alles en iedereen die ook maar wat met het programma te maken had) en daarna Basic Beat (de platenzaak van Rotterdam toendertijd waar ik enkele jaren heb gewerkt) werd ik door Michel de Hey en J. Samuel geboekt op de zo goed als mijn eerste dj-gig op Michel’s vaste Future avond in de basement van Nighttown.
benny r
Na een residentie op de (technogerichte) vrijdag en later ook (de meer muzikaal toegankelijke) zaterdag in Nighttown (gehost door mijn andere ‘leermeester’ Ronald Molendijk) kwam ik via dj Lacroix als resident dj terecht bij het pas opgestarte Now & Wow wat later uitgroeide tot een van de populairste clubs van Nederland....en de rest is history.

Je hebt in redelijk korte tijd al veel bereikt in de dance wereld. Welke doelen/plannen heb je nog? Voor dit jaar en voor erna?
Ik weet eerlijk gezegd niet of ik daadwerkelijk wat bereikt heb. Het is een relatief begrip vind ik. Maar wat ik wel weet en waardeer is dat ik heel veel fijne herinneringen aan de afgelopen 13 jaar heb overgehouden en hoop er nog vele mooie gebeurtenissen aan toe te kunnen voegen!

Ik heb me bewust nooit teveel gericht op welke doelen ik wilde bereiken, behalve dan dat ik altijd heb gestreefd om zo veel mogelijk onafhankelijk mijn eigen ding te kunnen doen wat bijvoorbeeld wil zeggen dat ik altijd (als één van de weinigen bekendere dj’s) mijn eigen boekingen/management doe plus dat ik ook muzikaal zoveel mogelijk mijn ei kwijt kan, op welk evenement ik ook optreed. Die creatieve en zakelijke vrijheid is iets waar ik heel erg veel waarde aan hecht en ik ben blij dat ik me daar over de jaren heen altijd aan heb kunnen vasthouden.

Daarnaast heb ik me voorgenomen om mijzelf naast dj vooral ook meer als producer te profileren en dat is het afgelopen jaar goed gelukt met releases op labels waar ik al liefhebber op de ene of andere manier van gecharmeerd ben: Dave Clarke’s White Noise records, Shlomi Aber’s Be As One Imprint, Len Faki’s Figure Records, Chris Liebing’s Spinclub Recordings en Beyond Recordings (gerund door een grote Duitse dj die liever nog even anoniem blijft ;). En de bedoeling is om me in 2010 nog veel meer als producer te profileren, stiekem is dat toch wel mijn grootste doel voor de komende jaren daar ik al in verhouding behoorlijk veel vlieguren als dj heb gemaakt maar ik als producer nog wel een lange weg heb te gaan.

Je stopt tot en met maart met draaien. Ga je drie maanden chillen? Of lekker produceren?
Ja, ik neem even een tijdje vrij af om allereerst eens goed bij te komen van de afgelopen jaren (lacht) en om een beetje aan de kwaliteit van het leven te proeven....dat wil zeggen: leven in plaats van geleefd te worden. Ik heb een nieuw huis gekocht en dat zal ik (inclusief nieuwe studio) gaan inwijden, tussen de bedrijven door wil ik uiteraard de nodige uren in deze nieuwe studio doorbrengen.

Ik wil ook overstappen op het Traktor programma waardoor ik dus met mijn laptop draai in plaats van met cds of platen (het mixwerk zal ik overigens wel gewoon zelf blijven doen!), dit vanwege het feit dat ik veel meer muziek bij me wil hebben voor mijn diverse gigs en me voor elke gig zo nodig nog veel beter voor wil/kan voorbereiden. Ik heb nog een aardige platencollectie (25000+) te digitaliseren dus daar kan ik ook nog wel wat tijd voor gebruiken haha.

Daarnaast zal ik op persoonlijk vlak proberen zoveel mogelijk mijn sociale leven weer in ere te herstellen daar ik mezelf daarin (en ook op andere vlakken) de afgelopen jaren behoorlijk verwaarloosd heb, veel familie en vrienden bezoeken dus en nog heel veel andere sociale activiteiten ondernemen die er de afgelopen jaren behoorlijk bij ingeschoten zijn!

benny r

En last but definitely not least zal ik voor de inspiratie maar ook gewoon voor de lol hier en daar de voor mij aansprekende feestjes bezoeken, omdat ik alle weekenden zelf al optreed hoor ik weinig andere artiesten waar ik fan van ben en ook daar kijk ik dus weer erg naar uit, ik heb mijn uitgaansagenda voor de eerste drie maanden van dit jaar al behoorlijk volgepland kan ik je wel zeggen haha!

Je laat je de laatste tijd niet meer horen in de online dance fora zoals vroeger, waarom?
Haha, ik word ouder en wijzer denk ik. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog steeds dagelijks diverse uren doorbreng op allerlei fora en muzieksites maar ik zie dat dan ook meer als onderdeel van mijn ‘werk’ daar ik graag op de hoogte wil blijven van wat er speelt in de scene waar ik mij in bevind. Alleen hou ik me dus nu vooral bezig met het lezen van diverse comments in plaats van zelf als een gek tekeer te gaan. Maar als ik ergens iets zie staan wat feitelijk niet klopt zal ik het zeker niet nalaten om me te laten horen haha!

Je liet destijds ook vaak ietwat laagdunkend uit over de zogenaamde urban house feesten, maar je draait er zelf wel zeer regelmatig. Hoe verklaar je dat? En niet bang dat je niet meer geboekt gaat worden op deze feesten naar aanleiding van je uitspraken?
Er is een tijd geweest dat ik geen goed woord over had voor de ‘urban-infiltratie’ in de housescene en ik dat mijn mening daarover niet bepaald onder stoelen of banken stak, hoe toegankelijk de mainstream housescene in Nederland ook was, er was in mijn ogen altijd sprake van een gezonde mix tussen artiesten die in dat kader hun eigen weggetje creëerden en artiesten die zich niet bepaald bekommerden om hun artistieke integriteit. 

benny r

Door de urban-infiltratie in de Hollandse housescene is die balans naar mijn mening finaal naar het negatieve omgeslagen (vanuit de artistieke kant dan) en zat er in mijn beleving totaal geen diepgang meer in de housescene, dat naar aanleiding van het urban publiek wat op housefeesten terechtkwam en niet anders gewend waren dan alle hits van het moment in de urbanscene te horen. En rond 2006 kwam de omslag naar de housescene wat op zijn beurt weer resulteerde in dj’s die drie kwartier tot een uur draaien, diverse hits die acht keer op een avond gedraaid worden, artiesten die puur en alleen maar de hits van het moment draaiden zonder zichzelf te willen vernieuwen of experimenteren.

Ik heb het daar in het begin best wel lastig mee gehad daar ik mezelf als artiest juist wel altijd wil blijven vernieuwen en verder kijken dan de geijkte paden die op dat moment door de andere artiesten worden betreden. Omdat op een gegeven moment de diepgang in deze scene naar mijn gevoel totaal verdween was het voor mij ook niet meer interessant om naar de andere dj’s in deze scene te luisteren. Terwijl ik dat vroeger wel altijd deed en altijd zwaar gecharmeerd was van artiesten die de mainstream op hun eigenzinnige manier kon bedienen. Dj’s zoals Eric de Man, Marcello, Ronald Molendijk, Brian S. etcetera. Dus heb ik maar van de gelegenheid gebruik gemaakt om door die relatief kortere setjes meer optredens te doen en in die optredens wel nog steeds vast te houden aan mijn eigen visie en flow zonder de huidige tijdgeest uit het oog te verliezen.

De afgelopen twee jaar is de Nederlandse housescene naar mijn idee enorm gegroeid en heb ik het idee dat ik als artiest steeds meer gewaardeerd wordt om wat ik muzikaal gezien doe en wat dat betreft heb ik dus wel mijn weg gevonden in deze ‘nieuwe’ Nederlandse housescene en zul je me niet meer zo negatief horen over deze scene, al blijft vroeger wel alles beter vind ik ;-) En nee.... ik ben niet bang om niet geboekt te worden door negatieve uitspraken van mijn kant over wat dan ook! Ik ben een nogal emotioneel persoon als het gaat om de dingen die mij lief zijn (zoals de Nederlandse dancescene) en als ik daardoor promoters of anderen zou moeten kwetsen... so be it.

benny r

Wat ik wel heb geleerd is dat je altijd omsingeld zult worden door negatieve energie tenzij je het gewoon geen plaats geeft omdat je je dan vooral focust op al het positieve in plaats van andersom. Het is angstaanjagend makkelijk om negatief te zijn maar ik doe hard mijn best om mijn persoontje me daar niet meer door te laten leiden, dat gaat niet altijd even makkelijk maar ik doe mijn best haha!

Wat vind je verder van de scene in Nederland op dit moment?
Ik moet eerlijk zeggen dat vanuit mijn beleving de scene er (muzikaal gezien) behoorlijk goed voor staat maar dat ik er zelf lang moeite mee heb gehad om de veranderingen van de laatste jaren in de scene te accepteren, en dan met name de veranderingen in de technoscene.

Waar ik jaren terug op een technofeest juist uitgedaagd werd om zo avontuurlijk en spannend mogelijk te draaien realiseerde ik me dat ik de afgelopen twee jaar steeds meer rekening moest houden met het publiek wat dan vooral de niet al te moeilijke hapklare brokken wilde horen en veel beter reageerde op de party plaatjes en je dus vooral niet te moeilijk moest draaien, dat vond en vind ik nog steeds best lastig aangezien techno in mijn ogen staat voor iets wat vooruitstrevend en futuristisch moet klinken en de experiment daarin goed te doen zou moeten zijn en het dus niet alleen maar om ‘party’ zou moeten draaien wat het nu heel vaak wel is. Terwijl we in mijn ogen daar nou juist de Nederlandse mainstream housescene voor hebben.

Nadat ik er heel lang geen vinger op kon leggen heb ik me toch moeten beseffen dat de technoscene (nu ook wel minimalscene genoemd ;-)) behoorlijk mainstream is geworden en dat er de afgelopen jaren gewoon een megaverschuiving van de Nederlandse dansscene heeft plaatsgevonden zowel in de muziek als in het publiek.



Wat we in mijn ogen in 2005 urbanscene noemden heet nu de mainstream housescene en wat toen de mainstream housescene heette noemen we nu de minimal/technoscene en omdat ik me in beide scenes begeef is het wel vrij ironisch dat ik me als dj psychologisch bijna op dezelfe manier moet voorbereiden en inspelen op het publiek in de minimal/technoscene als in de mainstream housescene en dat heeft me lange tijd behoorlijk tegengestaan (in de minimal/technoscene dan, niet in de mainstream housescene!) maar ik ben inmiddels op een punt gekomen dat ik dat gewoon moet accepteren en mezelf daarin moet aanpassen in plaats van teveel erover te zeuren en blijven ouwehoeren over hoe vroeger alles anders en vooral beter was.

benny r

En besides, dit soort trendverschuivingen zullen altijd plaatsvinden en vond al plaats voordat ik ooit mijn eerste plaatje had gedraaid dus soms kan je maar beter met je tijd meegaan en niet altijd maar persée tegendraads doen. Elke beweging kent een tegenbeweging en de ene keer duurt het wat langer dan de andere keer maar uiteindelijk is er voor ieder wat wils in de Nederlandse housescene en hebben we dus eigenlijk heel weinig te klagen denk ik. Al blijft het dus frappant dat wat ik in 2003 in Now & Wow draaide ‘cheesy’ genoemd werd terwijl diezelfde soort housy platen anno 2009 hardstikke ‘credible’ zijn in de minimal/technoscene hahaha.

Vind je jezelf lui?

Ik heb mezelf de afgelopen jaren behoorlijk laten geloven dat ik inderdaad heel erg lui was maar er is mij ook vaak genoeg door anderen verteld dat een persoon die nagenoeg in zijn eentje al zo’n lange tijd zoveel optredens doet met alle nodige voorbereidingen plus het feit dat ik mijn eigen boekingen doe voor deze optredens, nooit echt lui kan zijn.... dus dat wil ik stiekem wel geloven ja haha. Ik ben denk ik echt (maar dan ook heel erg echt) lui in de dingen die ik liever niet doe wat kan variëren van hele simpele huishoudelijke taken tot aan mijn financiële administratie waar ik gelukkig nu veel hulp mee krijg (dank Ace Agency!), in die dingen kan ik echt asociaal lui zijn tot het vervelende aan toe! Wat dat betreft ben ik een echte ‘uitstel-koning’ haha.

Als je een ultiem feest mocht geven (ongelimiteerd budget) hoe zou dat eruit gaan zien?

Pfff, dat vind ik zo lastig omdat ik echt een hele brede smaak heb en ik elk soort feest om zijn eigen karakter wel kan waarderen mits het goed gedaan wordt uiteraard. Maar diep binnenin mij zit toch wel een liefhebber die liever naar kleinschalige feestjes gaat waar het publiek puur voor de dj en de muziek die er gedraaid wordt komt dan de feestjes waar het vooral draait om de zogenaamde ‘totaalbeleving’ en ander marketingtechnische gelul. ;-)

In die hoedanigheid zou ik dan ook een feest geven met maar één area zonder rookverbod en verplicht drugsgebruik (behalve dan voor de mensen die van zichzelf al high op de muziek kunnen ingaan such as myself) en een bizar zuivere soundsystem. Het liefst zou ik dat dan doen in een industriële loods waarin het karakter van de locatie zijn eigen decor is (zoals bijvoorbeeld in de Maassilo) en er verder ook geen deurbeleid en dergelijke plaatsvindt (liefhebbers only!).

Qua line-up zou dan niet zo moeilijk hoeven zijn daar ik wel honderden artiesten heb die ik dan graag zou willen boeken maar laten we het voor nu houden op:

23.00-00.00: ambient/dub intro

00.00-02.00: Culoe Du Song

02.00-04.00: Derrick May

04.00-06.00: Jeff Mills

06.00-09.00: Joe Claussell

Maargoed, dit hadden ook net zo goed éen van die andere honderden artiesten kunnen zijn die ik graag op één avond zou willen horen!

Tenslotte, wat wil je nog meer kwijt?

Dat er tijdens mijn ‘sabattical’ deze eerste maanden van het jaar aardig wat eigen producties op Smallville, Figure en Wolfskuil uitkomen, plus remixen (Josh Wink, Danny Howells, dj Yellow en Darko Esser) uitkomen. Daarnaast wens ik iedereen een mooi 2010 toe en roep ik iedereen (mezelf included) toe om af en toe ook eens het hele feest en muziekgebeuren te relativeren ;-)



www.bennyrodrigues.com

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws