Dj Spliph: Krediet crisis?

Partyscene Redactie | 4 september 2009
headlines

Mijn allereerste blog maakt me druk in m’n hoofd. Je zult wel denken, hoezo? Waar ga ik beginnen, wat wordt het eerste onderwerp, hoeveel onderwerpen ?

I will just give it a go..


Muziek is voor mij mijn dagelijkse broodwinning als fulltime labelmanager van het Amsterdamse Dox Records. Een uitdaging die ik met beide handen heb aangegrepen een kleine 3 maanden geleden, na bijna vier jaar voor Warner Music, de major uit Hilversum, te hebben gewerkt. Naast mijn job als labelmanager ben ik een redelijk druk bezet dj die graag een plaatje opzet voor alle fijne dance en muziek fananten die het maar willen horen. Al met al zou je kunnen zeggen dat ik muziek leef, of muziek leeft mij.

Dan heb ik het nog maar niet over mijn reviews die ik schrijf voor het DJBroadcast magazine, programmering voor het jaarlijkse Artquake festival en het hosten van diverse festivals en feesten.
Spliph
Een paar weken rust is ook wel eens lekker hoor ik mezelf af en toe denken, nou die heb ik nu ook, want er stonden sinds  eind juli welgeteld NUL dj gigs in mij agenda tot na Lowlands. En dat kriebelt dan toch ook wel...

Voorlopig dus de focus op de labelmanager werkzaamheden en dat is hard nodig. Om je een idee te geven, de aankomende maanden staan er op de releaseplanning vijf nieuwe albums en zijn er net een tweetal nieuwe releases (Benjamin Herman en Wouter Hamel) op vinyl (jawel...vinyl..schijnt dat zelfs ene Hans Breukhoven overweegt het in zijn assortiment op te nemen van de winkelketens die OOK muziek verkopen… je kent ze vast wel) verschenen.

De eerste twee releases die aanstaande zijn, zijn nieuwe albums van Benjamin Herman en New Cool Collective. Benjamin Herman zijn nieuwe album ligt sinds het Lowlands weekend in de winkels en mag best een bijzondere plaat genoemd worden. De niet jazz liefhebber zal zeker verbaasd zijn van de sound op deze plaat. Check voor een impressie en oordeel zelf:



De werkzaamheden bij Dox betekenen niet dat we helemaal niet actief zijn in de drukke agenda vol met festivals die Nederland kent. Welke festivals zijn dit jaar bezocht: O.a. Raw Rythym die zichzelf flinke druk oplegde om het Drum Rythym festival van weleer te doen vergeten. Qua line-up stond er genoeg om in ieder geval een kijkje te nemen, een dansje te wagen en je oor goed te luister leggen.

Hoogtepunten, mwah niet echt, leuk en gezellig zeker en het is toch tof om een Roni Size weer eens terug te zien en te horen achter de vertrouwde turntables. Ben Westbeech die met zijn totaal eigen manier van dj-en een pluim verdiende door een lege zaal vol te draaien, met live vocals (ondanks slecht geluid). En Dizzee Rascal die alvast een voorproefje voor Lowlands presenteerde (en bewees op Lowlands echt een dik feest te kunnen bouwen). Een geslaagd festival op een te gek terrein, Raw Rythym! Maar er was meer, 5 Days Off, Welcome to the Future, Solar in Roermond, North Sea Jazz, Artquake en natuurlijk Lowlands; tsja dit zijn er zomaar een aantal, en hoeveel zijn er nog wel niet meer. Mijn hoogtepunten: the Gaslampkiller op Lowlands, Erykah Badu op North Sea Jazz, Nobody Beats the Drum (waar eigenlijk niet)... eigenlijk teveel om op te noemen. Ondanks de kredietcrisis festivals te over en ook goed bezocht.

Wat opviel dat gratis, meestal gesubsidieerde festival het met minder geld moesten doen en daardoor een creatievere line up wisten neer te zetten en er veel commerciële festival toch uitverkocht waren. Wat nou krediet crisis.... Live muziek, in welke vorm is levendiger dan ooit en dankzij alle nieuwe vormen van de distributie van muziek erg in trek. Ben benieuwd hoe we de aankomende periodes in clubs en live circuits dit weten vast te houden. Voordat je weer naar de donkere clubs en de bezwete popzalen gaat is er nog het ‘Into the Great Wide Open’ festival op Vlieland. Tsja weer een nieuw festival, maar wel een leuke om het goed af te sluiten. Kleinschalig, goede line-up, lekker uitwaaien van een zomer vol festivals. Mijn ticket had ik al in me zak, helaas zit ik dan in Tokyo, Japan, om daar het Tokyo Jazz festival mee te mogen maken en diverse Japanse platenmaatschappijen & promoters te ontmoeten....

Dus toch nog een festival om mee af te sluiten :-)

Dan zijn we wel weer klaar voor een nieuwe start van mijn maandelijkse Electric Trash avonden in het Haarlemse Patronaat, alwaar ik als resident van deze avond, welke op 5 september aftrapt met Hostage en op 12 september samen met Busy P de aftrap geeft aan een nieuw seizoen electronisch rocken!

Wil je een mix checken van mij, ga naar www.spliph.nl of check mijn agenda op www.myspace.com/deejayspliph. Volg me op twitter: www.twitter.com/spliph

Foto: Brechje Tromp

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws