PS interview: Kenny Dope

Partyscene Redactie | 1 september 2009
headlines

Kenny Dope heeft een geduchte reputatie opgebouwd als dj en producer. Niet alleen als zichzelf, maar ook als de helft van het house duo Masters At Work. Als The Bucketheads was hij met The Bomb verantwoordelijk voor een van de grootste house hits aller tijden. Onlangs bracht de Amerikaan een nieuw album uit bij Defected, the Dope Jams mix, vol dikke beats.

 

kenny dopeJe draait al heel lang mee, maar je houdt nog steeds niet van interviews hè?

Kenny: “Het ding met interviews is dat ik het niet erg vind, zolang het goede interviews zijn. Ik doe dit sinds 1990 en in al die tijd hebben de meeste interviewers hun huiswerk niet gedaan. Het is erg frustrerend wanneer ze je van die domme vragen gaan stellen, die niets met muziek of mij te maken hebben. Maar tegenwoordig is het toch wel beter geworden moet ik zeggen.”

Men zei ook altijd dat je een stoere jongens imago hebt en dat je een heel serieuze artiest bent. Ben je het daar mee eens?

Kenny: “Ik denk dat die mensen dat zeggen omdat ze me niet kennen. Als ik naar de studio ga om een plaat te maken dan zorg ik dat ik altijd op tijd ben en niet vier uur te laat aan kom lopen. Als het op draaien aankomt, dan vragen mensen zich soms af waarom ik niet lach als ik bezig ben. De reden daarvoor is dat ik helemaal zit in wat ik doe. Het is niet omdat ik gek ben ofzo of dat ik er niet wil zijn. Ik wil gewoon altijd het beste doen wat iedere keer mogelijk is.”

Het schijnt dat je geen mp3’s download. Klopt dat?

Kenny: “Persoonlijk mis ik echt dat hele platen gedoe. Ik ben een purist. Ik haat het hele proces van het krijgen van een mail met codes en links erin. Het is niet dat je een krat platen krijgt waar je lekker doorheen kunt gaan. Ik vind het echt afschuwelijk. Downloaden is echt te vervelend voor me.”

Als je in al die clubs staat en je ziet die 18 en 19 jaar oude kids, hoe vind je de aansluiting met hen?

Kenny: “Ik probeer het publiek te lezen en te zien waar ze op bewegen. Veel platen die op dit moment gemaakt worden zijn te minimal voor me. Ik denk dat veel van de jonge producers die nu doorkomen terug moeten gaan en die oude tracks opnieuw onder de loep moeten nemen, anders is die tech kant het enige wat die kids nog kennen. We moeten de scene vooruit helpen, maar we moeten ook terug blijven kijken.”

De meeste producers hebben niet de vaardigheden om een track te produceren…

Kenny: “Eerlijk gezegd, zo ben ik ook begonnen. Ik wist helemaal niet hoe ik moest produceren toen ik mee ging draaien, maar ik heb het al doende geleerd. Werken op de computer is de makkelijke weg. Iedereen heeft een computer en een programma om een plaat te maken. Maar ik denk dat mensen verder moeten kijken en de programma’s aan hen aan moeten passen. Veel van die kant-en-klare loops en beats halen de essentie uit het opnemen.”

kenny dope

Op dit moment gebruik je Serato. Zo ziet het er in ieder geval nog uit alsof je vinyl draait, maar dat is niet zo. Helpt dat om het gevoel te behouden?

Kenny: “Ik probeer er nog steeds gewend aan te raken. Toen ik vinyl draaide zette ik alvast de volgende 5 tot 6 platen klaar die ik wilde gaan draaien. Met de computer zijn er zoveel tracks dat je hersenen er van gaan koken. Ik ben geen setlist dj, ik draai niet steeds hetzelfde. Ik ben er nog geen meester in, maar ik kom in de buurt.”

Wat kun je vertellen over je laatste project: The Dope Jams mix?

Kenny: “Ik had toegang tot veel muziek van Strictly en Defected en Simon Dunmore (de baas van Defected, red) wilde een serie van die Dope Jams doen, gemastered naar mijn perspectief. Ik had zoiets van, natuurlijk, dat lijkt me leuk. Een goede mixtape voor mij is een mix waarbij veel gebeurd en waarbij je niet alleen maar de platen achter elkaar draait. Dat kan iedereen.”

Heb je nog enkele edits gemaakt voor de release?

Kenny: “Ik heb het meeste ter plekke gedaan. Die mixen kwamen voor mij als een puzzel bij elkaar. Ik doe het stukje bij beetje. Terwijl ik bezig was, heb ik wel wat edits gemaakt en toen de mix af was, zeiden ze dat ze enkele edits ook graag los uit wilden brengen. Dat vond ik prima en mensen kunnen nu ook de mixen los downloaden.”

kenny dopeJe hebt recent ook wat gezondheidsproblemen gehad. Kun je daar makkelijk over praten?

Kenny: “Ja, dat vind ik prima. Het belangrijkste dat ik wil dat mensen weten is dat ik een hele hectische periode achter de rug heb. Vorig jaar kwam ik terug van Griekenland en bleef ik maar hoesten, totdat mijn ribben er pijn van deden. Ik wist dat er iets aan de hand was en daarom ben ik naar het ziekenhuis gegaan. Daar werd geconstateerd dat ik hartproblemen had. Ik had een veel te groot hart, bloedproppen en pneumonia, allemaal tegelijk. Dat was bizar, ik had dood kunnen zijn.”

Je was te lang doorgegaan?

Kenny: “Voordat het allemaal gebeurde sliep ik misschien maar vier uur per dag. Ik kon een nacht op Ibiza gedraaid hebben en de volgende dag in de studio zitten en dan gelijk door naar Duitsland of waar dan ook. Dat duurde zo vele jaren. Ik heb zeven weken in het ziekenhuis gelegen en dat gaf me de kans om te zien was ik goed en fout aan het doen was en daar heb ik alles in een perspectief kunnen plaatsen. Veel mensen wisten niet wat er gebeurd was en ik moest veel gigs afzeggen. Ik had eigenlijk gewoon tijd nodig om te rusten.”

Is alles nu goed?

Kenny: “Ik ben nog niet honderd procent en ik gebruik nog steeds veel medicijnen. Ik moet nog steeds veel rusten en voorzichtig zijn met mijn hart totdat het smaller wordt. Ik kan mezelf niet weer voorbij gaan rennen, zoals ik altijd deed. Ik moet het rustiger aan doen en goed voor mezelf zorgen, want ik wil hier nog wel een tijdje zijn.”

Check ook www.myspace.com/kennydope.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws