“Amsterdammers gebruiken minder drugs”

Partyscene Redactie | 12 juli 2009
headlines

Amsterdamse clubbezoekers gebruikten in 2008 minder drugs tijdens het uitgaan. Dat maakten de Jellinek en de Universiteit van Amsterdam (UvA) vorige vrijdag week bekend. Deze conclusie is het resultaat van de Amsterdamse Antenne monitor.


Cannabis, ecstasy en cocaïne blijven verreweg de populairste middelen. Maar het ecstasygebruik is na de piek van 1998 behoorlijk gedaald. In een radio-interview met BNN wijt Ton Nabben, één van de onderzoekers van het Bonger Instituut, deze daling aan het ouder worden van de generatie die in de jaren ’90 met ecstasy opgroeide. Ook de cross-over met andere muziekstijlen, zoals urban, zorgde ervoor dat bezoekers van clubs gemiddeld gezien minder zijn gaan gebruiken.


“Amsterdammers gebruiken minder drugs”


Daling ecstasygebruik zet voort.


Acht op de toen bezoekers van Amsterdamse clubs gebruikt geen, drinkt alleen alcohol of rookt een joint. Alcohol is dan ook verreweg het populairste middel: gemiddeld zes op de tien bezoekers drinkt, waarbij mannen vaak meer drinken en een risicocategorie kunnen vormen. Gebruikers van cocaïne drinken gemiddeld twee glazen meer alcohol.


De conclusies van het onderzoek is een gemiddelde en geldt voor alle clubs in Amsterdam. Het volledige onderzoek vind je hier. De Antenne 2008 kun je hier downloaden.


Antenne

De Antenne monitor voert al zestien jaar lang onderzoek uit naar middelengebruik in Amsterdam. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Bonger Instituut van Criminologie van de UvA, in opdracht van de Jellinek Kliniek. De Antenne monitor is een mix tussen een panelstudie (interviews met insiders van de clubscene), een survey (enquête) en preventieve indicatoren (aantal informatie –en adviesaanvragen bij bijvoorbeeld de Jellinekkliniek).


Partyscene wil weten wat jij van dit onderzoek en de conclusies vindt. Reageer of stuur als je anoniem iets kwijt wilt een mail naar de redactie.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws