Nuit Blanche naar Amsterdam

Partyscene Redactie | 3 juni 2009
headlines

Vanaf volgend jaar is Amsterdam een festival rijker: Nuit Blanche is een vrij toegankelijk kunstfestival dat de stad op 19 juni 2010 van 7 uur 's avonds tot 7 uur 's ochtends zal veranderen in een podium voor een breed scala aan contemporary art. Nuit Blanche is een initiatief van de Nachtburgemeesters van Amsterdam. Om een tipje van de sluier op te lichten organiseren zij zaterdag 20 juni aanstaande al een voorproefje op dit festival, getiteld La Petite Nuit Blanche. Het wordt een kleine ontdekkingsreis door de nacht die laat zien dat Nuit Blanche in Amsterdam thuishoort.

In de nacht van 20 juni aanstaande zijn er op een aantal bijzondere locaties in het hart van Amsterdam verschillende kunstprojecten te bezichtigen. Qua grootte is deze nacht slechts een fractie van wat het evenement in 2010 zal zijn, maar door de uiteenlopende programmering heeft het alle elementen van een volwaardige Nuit Blanche.

Nuit Blanche

La Petite Nuit Blanche biedt een veelzijdige programmering met onder andere theater, performance, beeldende kunst en muziek, maar ook installatie- en lichtprojecten, voor het grootste deel afkomstig uit het ondergrondse kunstcircuit van Amsterdam. Maar ook is er werk te bezichtigen van internationale kunstenaars die nooit eerder exposeerden in Nederland. Het oude kadasterpand zal worden getransformeerd in een spookhuis, op de Wallen kun je aanschuiven bij een diner vol verstopte delicatessen en de muren van het Centraal Station zullen dankzij videomapping betoverd worden met schilderachtige beelden van diverse kunstenaars. Ook kan er stiekem gedanst worden, onder de grond…

Nuit Blanche is een van oorsprong vrij toegankelijk Parijs nachtfestival, dat is ontstaan uit de behoefte om de nacht open te stellen voor een groter publiek. Daarnaast wil de Amsterdamse organisatie pleitten voor een verbreding van het huidige aanbod in het nachtleven. Het festival heeft als doel het nachtleven en contemporary art voor een nacht in het jaar toegankelijk te maken voor iedereen. Kinderen, volwassenen en ouderen, kunstbarbaren en -liefhebbers. Alle doelgroepen in de nacht, en ook nog eens vrij toegankelijk is. 

Het festival werd eerder georganiseerd in Parijs, Brussel, Madrid, Rome, Toronto en Tokio. Kijk voor de volledige programmering op de website:

www.nuitblancheamsterdam.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws