Interview: Alexander Koning

Partyscene Redactie | 29 mei 2009
headlines

Hij leek van de aardbodem verdwenen: wat is er met Alexander Koning gebeurd? De dj, producer, labeleigenaar, Partyscene blogger, (voormalig) platenzaak eigenaar en organisator van feesten vertelt wat er allemaal met hem aan de hand is en doorbreekt de stilte.

Tekst: Frank Böhm

Alexander Koning in actie

Je bent al een tijd niet in de dancescene aanwezig. Kan je enigszins uitleggen wat er gebeurd is met je?
Qua gezondheid ging het al een lange tijd niet echt goed met me, lang voordat ik echt door mijn lichaam gedwongen werd om niks meer te doen. Voor iedereen om me heen kwam het over alsof ik plotsklaps ziek geworden was. Maar het ging al een half jaar vrij slecht. Dat had eigenlijk een signaal voor me moeten zijn, maar in plaats van wat gas terug te nemen ging ik nog iets meer doen, met alle gevolgen van dien. Kapotte lever en gal, parasieten in darmen, schimmels, bacteriën, ontstoken dikke darm, zware bloed armoede, hele hoge concentraties gifstoffen in mijn bloed (omdat de lever het niet meer zuiverde). Daardoor werd het een soort vergiftiging in mijn hersenen, etcetera.

Tot op de dag van vandaag kan ik helaas weinig. Het gaat wel al een stuk beter, heb bijvoorbeeld 12 maanden niet kunnen lezen, tv kijken, muziek luisteren, autorijden en nog tal van andere dagelijkse zaken.

Ja, 20 jaar house, hard werken en niet naar je lichaam luisteren doet een mens geen goed. Ik ben ook bezig met een boek te schrijven: “How to fuck your body / and … in 5 easy steps”.
Alexander Koning schilderij
Nu je als dance expert aan de zijlijn staat en er niet meer middenin zit, wat vind je van de huidige dj’s en de dancescene?
Expert, expert! Zeg maar liefhebber… Ik zelf vind de scene de laatste jaren in rap tempo vervlakken. Natuurlijk zijn er nog wel leuke initiatieven, maar het wordt wel steeds minder en minder. Er is van alles veel te veel, net als alles in onze samenleving.

Bijna alle 250 festivals zijn hetzelfde en alle dj’s draaien zo’n beetje dezelfde muziek. Met de komst van het downloaden en de teloorgang van vinyl is dit in mijn ogen alleen maar erger geworden. De meeste dj’s willen elke week zoveel mogelijk nieuwe tracks in hun set pompen, maar of dat nu zo goed is... Een set moet groeien, af en toe iets nieuws toevoegen, zwakkere elementen eruit, betere erin. Niet elke week hup 50 nieuwe tracks downloaden en maar interessant doen dat je zoveel nieuwe shit hebt. Vroeger herkende je een dj aan zijn stijl, opbouw, platen etc. Nu is dat bijna weg. Er is geen herkenning meer… Bij de meeste dj’s dan hè.

Gelukkig zie je dit bij de oudere dj’s, zoals Laurent Garnier, Derrick May en Mr. C nog wel. Ze weten je te boeien, je mee te nemen en naar een hoogtepunt te brengen in plaats van hoogtepunt naar hoogtepunt te skippen als een slechte MTV reclame. Dit komt niet alleen door de dj’s hoor, ook door het publiek wat steeds minder geduldig is geworden: ‘Oh-10-seconden-geen climax-ik-ga-naar-de-wc mentaliteit’. Als dit zo doorgaat denk ik dat het funest is voor de scene.

Je uit je tegenwoordig meer met schilderen dan met muziek, hoe bevalt dat en hoe is dat gegroeid?

Dit is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Al vanaf 1984 ben ik redelijk actief in de graffiti- en street-art scene. Ik ben de laatste tien jaar alleen niet meer zo actief geweest. In Nederland om bepaalde redenen. Schilderen deed ik nog niet, maar wilde ik er wel altijd bij gaan doen. Maar ja, geen tijd.
Alexander Koning schilderij
Toen ik echt niks meer kon, ben ik heel rustig begonnen met schilderen op canvas. Ik moest wat, want op de bank zitten en de begonia’s van de buren zien groeien is niet echt mij ding. Tegenwoordig schilder ik elke dag en ik vind het ook echt leuk. Dus wat uit nood is geboren, is nu mijn nieuwe passie. Ik heb tot nu toe zo’n veertig grote schilderijen gemaakt waar veel interesse voor is. De meeste hebben dan ook al een nieuw baasje. In de toekomst wil ik dit echt gaan combineren met sound. Hoe en wat, ik weet het nog niet.

Je eigen platenwinkel Trancentral, beter bekend als Haarlemse dj hang out, is helaas gesloten. Een gemis voor de scene, vind je niet?

Niet alleen de sluiting van mijn zaak is een gemis voor de scene, maar het langzaam wegvallen van alle platenzaken zal de scene zeker geen goed doen. Ik denk dat je het over niet al te lange tijd zal gaan merken. De sluiting van mijn zaak was onvermijdelijk, niet alleen omdat ik ziek ben. Maar ook door de terugval van vinyl. Ik kon mijn hoofd nog boven water houden doordat ik veel andere dingen verkocht, maar het werd steeds moeilijker. Ik heb het altijd heel leuk en gezellig gevonden in de zaak en zal het ook zeker missen.

Hoe gaat het ondertussen met je events & labels?

Met de labels ben ik bijna helemaal gestopt. Er zijn er nu nog twee over van de vijftien. Of deze er in de toekomst nog zullen zijn weet ik niet. De lol van een label was voor mij toch het vers geperste vinyl in handen krijgen. Nieuwe artiesten zoeken vooral opkomende jonge artiesten. De hedendaagse stand van de muziek industrie maakt dat bijna onmogelijk. En vinyl kost op dit moment alleen maar geld. Dus ik ben bang dat de laatste twee labels dit jaar ook hun laatste adem zullen uitblazen. Het is voor mij ook weer tijd voor iets nieuws. Na vijftien jaar winkel en twaalf jaar platen labels en vijftien jaar feesten is het tijd voor verandering.

Alexander Koning schilderij

De feesten staan op een laag pitje en aan het einde van het jaar ga ik kijken of ik daar nog mee door ga. Waarschijnlijk wel hoor, maar niet meer acht feesten per jaar. Langzaam afbouwen hè, niet meteen cold turkey. Ik ben natuurlijk ook een beetje contact met de feesten verloren doordat ik er helaas nooit meer aanwezig kan zijn en Michel Becks, mijn partner, de hele fysieke productie op zich heeft genomen. Time will tell…

Tenslotte, verwacht je binnenkort / spoedig / ooit weer achter de decks te kruipen en de studio in te duiken?

Eerlijk gezegd weet ik dat niet, op dit moment gaat dat nog niet echt en dat zal ook nog best wel lang gaan duren voordat dat weer lukt. Mocht het ooit weer gaan gebeuren zal dat hoogst waarschijnlijk niet in Nederland zijn. Omdat als ik beter ben (hoe lang dat ook nog mag duren) ga verhuizen naar Berlijn. Ik ben er de laatste jaren vaak geweest en ik het een top stad. Het doet me denken aan Amsterdam in de jaren negentig. Vrij, creatief, gezellig en goedkoop. Dat is wat ik zoek. Nederland is voor mij niet meer wat het is geweest met zijn 80.000 regeltjes en wetjes. Alle lol vervliegt hier als je wat wilt ondernemen, die lol wil ik weer terug. Dus wie weet als ik eenmaal beter ben en gesetteld, want het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Muziek blijft mijn grote liefde. Maar ik heb, nu ik er verder vanaf sta, ook gezien dat er nog andere dingen in het leven zijn. Waar je van kan genieten en die ik de laatste jaren echt gemist heb…

Check Alexander op www.tvkillz.com en www.myspace.com/alexanderkoningcom

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws