“Stop de criminalisering van wiet”

Partyscene Redactie | 10 mei 2009
headlines

De vijandige behandeling van coffeeshops en de criminalisering van wiet moet stoppen. Dat was vrijdag de boodschap van een demonstratie voor de legalisering van wiet op het Museumplein in Amsterdam. Ongeveer duizend mensen protesteerden daar tegen het huidige softdrugsbeleid.


De Cannabis Bevrijdingsdag werd georganiseerd door organisaties als de Vereniging van Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) en de Bond van Cannabis Detaillisten.


Boris van der Ham

D66-Kamerlid Boris van der Ham was een van de sprekers. Hij noemde het Nederlandse Cannabis in een toespraak ‘halfslachtig’. Coffeeshops mogen wél wiet verkopen, maar het niet kweken. Daardoor is volgens Van der Ham de teelt in handen van criminelen.


“Stop de criminalisering van wiet”


De politicus riep op om ‘de achterdeur te openen’. Het reguleren van de teelt is volgens hem de enige juiste optie. Partyscene interviewde Van der Ham vorig jaar over hetzelfde onderwerp. De D66’er liet toen ook weten dat hij xtc als softdrugs zou willen kwalificeren.


Moderne Slavernij

Wernard Bruning, oprichter van de allereerste coffeeshop in Nederland, sprak van ‘moderne slavernij’. Het feit dat bezoekers van een concertzaal geen joint mogen opsteken, ziet hij als een kenmerk van die slavernij, “omdat mensen immers niet mogen doen wat ze zelf willen”.


De Cannabis Bevrijdingsdag was onderdeel van de World Wide Marijuana March. Er vonden over de hele wereld in totaal in 263 steden demonstraties plaats.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws