Sinaasappel verdrijft stank in disco

Partyscene Redactie | 9 april 2009
headlines

De geur van sinaasappel zorgt ervoor dat bezoekers van clubs langer blijven hangen.

Een verschraalde dranklucht en, nog erger, elkaars lichaamsgeuren. Sinds het rookverbod van kracht is in de Nederlandse horeca, ruikt het niet meer zo heel fris in de clubs en discotheken. De indringende geurtjes werden eerst nog verdoezeld door de sigarettenrook, maar de meeste clubs hebben daar nog geen antwoord op. Nu blijkt echter dat de geur van sinaasappel dé oplossing voor dat probleem is. Discobezoekers die een sinaasappellucht ruiken, blijven namelijk langer, dansen meer en vinden de avond leuker. Pepermunt heeft ook een dansopwekkende werking, maar is minder goed voor de omzet.

wat ruikt het lekker

Dat is de conclusie van industrieel ontwerper Dirk-Jan Oudshoorn, van de Technische Universiteit Delft. Oudshoorn studeerde af op geuren in de horeca. Volgens de onderzoeker is de stank in horecagelegenheden een belangrijke oorzaak van de terugloop van de omzetten. Tweederde van de discogangers die hij ondervroeg, klaagde over vieze luchten. Oudshoorn heeft nu bewezen dat het laten circuleren van een prettig luchtje de omzet tot 20 procent doet toenemen. Mensen voelen zich opgewekter, stelt hij. Behalve sinaasappel en pepermunt heeft de ontwerper ook zoute zeelucht uitgeprobeerd. Dat bleek gunstig voor de verkoop van bier. Ook bleven mensen langer hangen. Hij is intussen zijn eigen bedrijf Moodscent gestart, gespecialiseerd in 'geuroplossingen in de horeca'.

Heb jij ook zo’n last van stank in de clubs en denk jij dat dit wel eens een goede oplossing zou kunnen zijn? Laat het hieronder weten.   

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws