Dj vergunning?

Partyscene Redactie | 12 maart 2009
headlines

Dj’s in Brazilië kunnen het nog eens knap lastig gaan krijgen en hebben meer nodig dan talent alleen.

Het moet niet veel gekker worden daar in Brazilië als je aan de bak wilt als dj. Binnenkort heb je misschien meer nodig dan talent en de juiste connecties alleen, namelijk een speciale vergunning om legaal te mogen draaien. Een license to dj. Het zal hier in Nederland maar gebeuren. Dj’s moeten dan namelijk ook een professionele training krijgen, toestemming van de regering en dus die vergunning. Dat staat allemaal in een wetsvoorstel dat nu bij de Braziliaanse senaat ligt. Daarin staat ook dat op ieder event waar buitenlandse dj’s komen draaien, zeventig procent Braziliaanse dj’s moeten staan.   

lovestory club

Het voorstel is het resultaat van een lobby van een Braziliaanse dj groep. Het is onder meer hun bedoeling om Braziliaanse dj’s de zekerheid van werk te geven, ze van een pensioen te kunnen voorzien en ze een ziektekostenverzekering te kunnen geven. Niet iedereen gelooft in de goede bedoelingen van de groep. “Het is onzin,” zegt Facundo Guerra, eigenaar van de populaire club Vegas in Sao Paulo. “Het zou zoiets zijn als een schilder die een vergunning nodig heeft om te mogen schilderen. Wij hebben politici die ver verwijderd zijn van de realiteit.”

Volgens tegenstanders als Guerra legt het de creativiteit aan banden en maakt het een eind aan het draaien als hobby. De Braziliaanse dj Freddy Vieira zegt daarover: “Events met een internationale line-up trekken meer publiek en met die nieuwe wet moeten die events groter. Ik weet niet of het limiet van dertig procent internationale dj’s de beste manier is om Braziliaanse dj’s te helpen.”   

Wat denk jij? Is dit een goede ontwikkeling voor dj’s? Moet een dj een gewone baan worden? Laat het ons hieronder weten!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws