Ontheffing voor kleine cafe’s

Partyscene Redactie | 11 maart 2009
headlines

toch roken?Kleine cafés zonder personeel moeten volgens de SP zelf kunnen kiezen of er gerookt mag worden. Volgens SP'er Henk van Gerven zijn deze kroegen namelijk te klein om een aparte rookruimte in te richten en bestaat er weinig draagvlak voor het rookverbod in kleine cafés. Zij zouden volgens Van Gerven een ontheffing van het rookverbod aan moeten kunnen vragen.

De SP volgt hiermee de PVV, TON en de VVD, die al eerder pleitten voor een soepeler beleid voor kleine kroegen. Er zijn vier- tot vijfduizend kroegen die baat zouden hebben bij dit voorstel.

In Duitsland kregen horecaondernemers al eerder van de hoogste rechters gelijk in een rechtszaak tegen het rookverbod. Het Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe bepaalde dat in kleine cafés in Berlijn en Baden-Württemberg met slechts één enkele ontvangstruimte mag worden gerookt. Volgens het hof is de huidige antirookwetgeving ongrondwettig omdat deze het bestaan van de kleine horecaondernemers bedreigt. Deze zaken met weinig oppervlakte zijn niet in staat een aparte, afgesloten rookruimte te creëren, zoals grotere bars, clubs en cafés wel kunnen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws