Comeback voor vinyl?

Partyscene Redactie | 1 maart 2009
headlines

Goed nieuws voor de vinylfanaten: in het maartnummer van National Geographic Magazine voorspelt Ton Vermeulen, directeur van Record Industry, dat er wel degelijk een toekomst is voor vinyl. In tegenstelling tot de cd en mp3, die volgens hem zullen verdwijnen en verouderen.


Record Industry in Haarlem is de grootste grammofoonplatenfabrikant van Europa; het bedrijf perste het afgelopen jaar miljoenen platen. Vermeulen vertelt National Geographic dat grote bands als U2, Oasis en Coldplay nog steeds de weg naar vinyl weten te vinden. De dance-industrie behoort volgens hem ook tot de grote afnemers.


Comeback voor vinyl?


Dat laatste is opmerkelijk, omdat de ‘ouderwetse’ platenspeler juist uit de club lijkt te verdwijnen. Programma’s als Ableton en Traktor stellen dj’s en live-acts in staat om ter plekke tracks te remixen. Zo is Richie Hawtin volledig digitaal gegaan en zijn er velen die zijn voorbeeld zullen of gaan volgen.


De introductie van de-speler is volgens Vermeulen in ieder geval niet de verwachte doodsteek geweest. Sterker nog, de platenperser vertelde National Geographic dat is de opnamekwaliteit van studio’s zo hoog is geworden dat cd’s het niet meer aan zouden kunnen. In tegenstelling tot vinyl, dat nooit zal verdwijnen.


Wat denk jij? Zal het ‘zwarte goud’ een revival gaan beleven? Zijn cd’s en mp3’s ten dode opgeschreven? Vertel het ons!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws