Go Out Plug In

Partyscene Redactie | 10 januari 2009
headlines

We staan er misschien niet zo vaak bij stil, maar tijdens uitgaan of luistere naar harde muziek kun je je oren beschadigen. Go Out Plug In is een initiatief van het centrum media en gezondheid. Het probeert jongeren bewust te maken van de risico’s van gehoorschade, want voorkomen is beter dan genezen!


Dat het oplopen van gehoorbeschadiging onderschat wordt blijkt uit het volgende interview van Emma Boelhouwer. De studente journalistiek aan de UvA is lid van het mediajongerenteam. Zij sprak met Marijn van Laerhoven, een fanatieke bezoeker van technofeesten die een ongeneeslijke piep, sis in bromgeluiden in zijn oren kreeg door het te dicht bij de boxen staan.


Haarcellen van een gezond oor“Het gebeurt mij toch niet,” dacht Marijn van Laerhoven (26) en daarom stond hij tijdens grote technofeesten altijd vooraan bij de speakers. Toch kreeg hij anderhalf jaar geleden opeens een piep in zijn oren. “De één heeft last van een hoge toon, de ander van een lage. Ik hoor een constante schelle hoge piep.”


Elk jaar lopen twintigduizend jongeren gehoorschade op als gevolg van te harde muziek. De campagne Go>Out Plug>In wil Amsterdamse jongeren stimuleren oordoppen in te doen. Van Laerhoven draagt ze tegenwoordig ook. Met Unity, een team van jongeren die voor de campagne voorlichting geeft, probeert hij anderen aan te sporen hetzelfde te doen.


Haarcellen van een beschadigd oor...“Het kan in één keer gebeuren. Je kunt net pech hebben.” Vanaf zijn eenentwintigste gaat hij al naar grote technofeesten. Elk weekend de hort op. Techno muziek daar houdt hij van en dan het liefst vooraan bij de speakers. Daar dansen zijn vrienden en “daar is het toch het leukste”. Als hij thuiskwam hoorde hij altijd een ruis in zijn oren en dat kon wel een dag aanhouden. Hij stond er niet bij stil dat het ook erger zou kunnen worden. Pas toen hij tijdens een rustig weekend een piep bleef horen wist hij dat er iets niet klopte.


“Ik ben een beetje op internet gaan surfen. Tinnitus noemen ze het, het horen van sis-, fluit-, brom- of pieptonen in één of beide oren. Ik ben nog niet naar de dokter geweest, maar heb wel oordoppen laten aanmeten.” Volgens Van Laerhoven hoor je de muziek iets zachter, “maar nog wel zoals het bedoeld is”. Hij gaat dan ook alsnog naar feesten met harde muziek, maar nu met zijn oordoppen. 


Meer weten over het voorkomen van gehoorschade? Ga naar www.gooutplugin.nl en doe de soundcheck test.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws