Cohen eist 100% drugsvrije feesten

Partyscene Redactie | 20 december 2008
headlines

Alle feesten in Amsterdam moeten voortaan 100% drugsvrij zijn. Dat staat in de vrijdag bekendgemaakte Dance Notitie van het college van B & W. Organisatoren worden straks verantwoordelijk en kunnen hun vergunning kwijtraken als er toch drugs wordt aangetroffen.


Uit de notitie blijkt dat de politie niet meer als handhaver op feesten aanwezig zijn, maar nog wel in actie komt als personen door de organisatie aan haar worden overgedragen. Ook zal zij regelmatig op feesten aanwezig zijn en observeren hoe het staat met de verkoop, het bezit en gebruik van drugs.


Cohen lijkt hiermee de harde lijn van de afgelopen jaren voort te willen zetten.


Job CohenOrganisatoren worden straks verantwoordelijk gehouden voor het drugsvrij houden van hun feesten. Lukt dat bij herhaling niet, dan kunnen ze na waarschuwingen hun vergunning kwijtraken.


Opmerkelijk is het feit dat organisatoren van grote feesten, gelijk worden gesteld met uitbaters van horecaondernemers.


Na een relatief rustig najaar staat de drugsdiscussie in de hoofdstad daarmee meteen weer op scherp. In de festivalzomer van dit jaar werd door de politie keihard opgetreden tegen drugsgebruik en werden bezoekers  zelfsmet camera’s bespied en met honden besnuffeld. Met name dat laatste is, gezien de grote impact op bezoekers, iets dat de GGD en organisatoren zeer onwenselijk vinden.


Een zerotolerance beleid heeft volgens de GGD namelijk een aantal ongewenste neveneffecten. Zo wordt de voorlichting minder effectief en kunnen consumenten waarschuwingen voor bepaalde gevaarlijke drugs of gevaarlijke stoffen in drugs opvatten als een anti-drugscampagne.


Bezoekers zouden ook eerder hun toevlucht zoeken in langer werkende drugs zoals speed of nog voordat ze naar het feest alles al gaan innemen, met alle risico’s van dien.


De notitie wordt op 8 januari in de Amsterdamse gemeenteraad besproken, maar toch is er al één organisatie slachtoffer. Het NYE-feest van Electronation is verplaatst. Het feest zou plaatsvinden in de Stubnitz, maar mag op last van de politie niet meer op die lokatie gehouden worden. De vergunning is ingetrokken, omdat er tijdens een ander feest veel drugs bij bezoekers werd aangetroffen.


Meer daarover in dit bericht.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws