PS Interview: Eelke Kleijn

Partyscene Redactie | 19 november 2008
headlines

Dj, producer en label eigenaar Eelke Kleijn is goed bezig. Zijn album Naturally Artificial ontving lovende kritieken, en hij draait ook op steeds meer plekken op deze aardbol. Tijd om de Rotterdammer eens wat beter te leren kennen.

Tekst: Frank Böhm

Hoe en wanneer ben je begonnen met produceren?

Ik speel sinds een jaar of 12, 13 piano en dat is langzaam aan overgegaan in produceren denk ik. Toen ik 15 of 16 jaar was nam ik vaak apparatuur mee uit de muziekwinkel waar ik werkte, dan had ik in het weekend een dag of twee om er mee te experimenteren en bracht ik het op maandagochtend weer terug. Het is pas serieuzer geworden rond mijn 18e, toen ben ik zelf apparatuur aan gaan schaffen en er echt een hoop tijd in gaan stoppen.

Dus je bent autodidact?

Je krijgt nog wel is tips hier en daar, vooral nu het internet zo'n grote rol speelt, maar het is grotendeels toch proberen en uittesten. Uiteindelijk moet je het zelf doen denk ik.
Eelke Kleijn
Waar vind jij jouw inspiratie voor je tracks?

Het klinkt misschien cliché, maar eigenlijk alleen in de studio. Ik ga vaak gewoon zitten en spelen, dan krijg ik terwijl ik bezig ben een hoop nieuwe ideeën. Je maakt bijvoorbeeld een geluid en opeens heb je iets anders in je hoofd dat er goed bij zou kunnen. Ik krijg niet echt inspiratie op andere plekken, soms denk je wel 'zoiets moet ik ook eens doen' als je een plaat in een club hoort, maar het komt pas echt als ik in de studio zit. Vaak ben ik een dag na het stappen alweer vergeten wat ik nou precies zo vet vond aan die plaat van gister, en dan ga je alsnog gewoon je eigen ding doen.

Wat is je favoriete eigen plaat?

De plaat waar ik het meest tevreden over ben is denk ik Walkabout met Nick Hogendoorn. Die plaat is gewoon precies zoals we hem bedoeld hadden, lekkere techhouse, heel warm met veel pads, maar toch dansbaar. En de vocal ben ik nog steeds heel blij mee.

Wat doe je voor werk naast dj/live act/produceren?

Eigenlijk niets, ik doe dit nu ongeveer vier jaar fulltime. Ik zit er wel aan te denken om een live set te gaan doen. Is nog niet iets concreets, maar de laatste tijd draai ik al meer met losse samples en parts van mijn eigen tracks. Het zou helemaal leuk zijn om dat groter aan te pakken, bijvoorbeeld zoals Richie Hawtin zijn live shows doet. Meerdere decks, effecten en veel loopwerk, dat maakt op de lange termijn het draaien en combineren van platen ook veel interessanter.

Wat was één van je beste optredens tot nu toe?

Moonpark in Buenos Aires. Daar stond ik kortgeleden (september 2008) samen met Hernan Cattaneo. Het publiek is daar gewoon geweldig, je staat voor 7 á 8000 man die helemaal uit hun dak gaan, zelfs als je net begint. Ik deed de warmup gedurende de eerste 2,5 uur. Vijf minuten nadat de deur open ging stond er al 500 man binnen, binnen 45 minuten zit het gewoon vol. En dan heb je dus nog bijna twee uur de tijd om op te warmen voor een uitzinnige zaal. Dat heb ik ook wel eens anders meegemaakt!

Eelke Kleijn

Andere memorabele gigs?

Ik heb een aantal geweldige gigs gehad in het Oostblok. Landen als Rusland, Servië, Hongarije. Ik weet niet hoe het komt, maar mensen zijn daar echt ontzettend enthousiast. Dat kom je in Nederland nog maar zelden tegen. Het maakt het als dj gewoon zoveel leuker als mensen heel erg staan te springen en dansen. Niet dat je het anders niet naar je zin hebt, maar de feedback die je krijgt werkt gewoon in positieve zin door op je set. Als je heel weinig reacties uit de zaal krijgt denk ik al snel dat ze het niet leuk vinden. Dan ga ik bijvoorbeeld een andere sound draaien, of ik pas me wat aan om te kijken of dat beter valt.

Nog gekke dingen meegemaakt?

In Uruguay hadden ze een spandoek met 'Hartelijk Bedankt Eelke!' erop. Een dag later stonden ze ook weer in Argentinië toen ik daar moest draaien, dat is gewoon super!

Op welke plek heb je nog niet gedraaid maar wil je wel nog graag?

Ibiza, dat is er nog niet van gekomen!

Wat heb je nu op je mp3speler staan?

Teveel om op te noemen. O.a. John Digweed, Hernan Cattaneo, Massive Attack, Dance Department podcasts, The Last Shadow Puppets, New Order, Depeche Mode, Gorillaz... Er past veel te veel muziek op zo'n 30GB ding haha!

Je album Naturally Artificialis erg afwisselend, met house, breaks en progressive. Bewust zo gedaan om breder in de markt te komen?

Het is wel bewust gedaan, maar niet om breder in te markt te komen. Ik hou zelf ook erg van ambient, downtempo en dergelijke. Maar het is lastig om dat te maken buiten een album om. Je kunt het wel produceren, maar je raakt het niet zo gemakkelijk kwijt. Op een album krijg je vaak die vrijheid wel. Global Underground liet mij eigenlijk helemaal vrij in het maken van het album en dat geeft een enorme kick, je kunt zonder dat je rekening hoeft te houden met hoe het in een club klinkt gaan produceren. Dan kom je soms met rare dingen naar boven, die je anders wellicht zou weggooien omdat het te experimenteel is.

Eelke Kleijn

Hoe omschrijf je jouw eigen sound?

Ik denk dat ik ergens tussen progressive, tech house en deep house in zit. De ene release is wat melodieuzer, de volgende weer wat dieper. Ik vind gewoon een hoop dingen goed en probeer dat ook in mijn producties (en sets) naar voren te laten komen. Er is tegenwoordig in alle genres zoveel goede muziek dat je gewoon moet blijven combineren en experimenteren. Als iemand een uur lang minimal draait vind ik het al snel saai. Maar bij een uur progressive heb ik dat ook. Juist die crossover van tegenwoordig, nu genres door het tempo makkelijker te combineren zijn, maakt het leuk!

Kortom, je carrière verloopt helemaal naar wens?

Ik ben best blij met hoe het allemaal gelopen is. Natuurlijk zijn er dingen waar je minder trots op bent dan andere, maar alles bij elkaar laat het wel je 'evolutie' als producer zien denk ik. Ik heb in het begin bijvoorbeeld veel trance gemaakt (onder een andere naam), waar ik als ik er nu naar terug luister niet heel warm van wordt. Anderzijds heb ik daar op productioneel gebied een hoop van geleerd, dus je moet daar niet te lang bij stil blijven staan en gewoon naar de toekomst blijven kijken. Ik denk dat je je in deze markt sowieso continu moet blijven vernieuwen en bewijzen, voordat je het weet heeft iedereen weer een nieuwe sound (hype) en loop je weer achter de feiten aan.

Eelke Kleijn & Hernan Cattaneo @ Moonpark

 

Partyscene mag enkele van Eelke’s Naturally Artificial albums verloten. Mail frank@partyscene.nl de naam van je favoriete Eelke Kleijn track en wie weet…

www.eelkekleijn.nl

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws