‘Op naar de nul koffieshops’

Partyscene Redactie | 9 november 2008
headlines

Het moet afgelopen zijn met het gedogen van drugs. Dat vindt CDA-fractievoorzitter Van Geel.  Het doel moet zijn om alle coffeeshops in Nederland voorgoed te sluiten.


Bezitters van kleine gebruikershoeveelheden harddrugs worden aktief niet vervolgd. Softdrugs mogen  in coffeeshops verkocht worden, maar de aanlevering daarvan  is verboden en wordt gedoogd.  


Van Geel zei op het partijcongres van het CDA dat veel teelt nu plaatsvindt op zolderkamertjes in achterstandswijken. Daarmee wordt volgens hem veel geld verdiend door criminelen.  Zolang dat getolereerd wordt, zullen de problemen in die wijken niet worden opgelost, zegt hij.


‘Op naar de nul koffieshops’


Het gedoogbeleid is de afgelopen zomer inzet geweest van veel onduidelijkheid. Op veel feesten en festivals werd keihard opgetreden tegen mensen die drugs bij zich hadden, ook kleine gebruikershoeveelheden. Volgens veel bezoekers ging de politie daarbij behoorlijk buiten haar boekje.


Vanuit de politiek is wisselend gereageerd. Eerder zei D66 Kamerlid Boris van der Ham tegen Partyscene dat hij het liefst regulering van de verkoop van softdrugs zou willen. Xtc zou volgens hem op lijst II, de lijst van softdrugs, moeten komen. Zo is alcohol veel schadelijker voor het lichaam dan xtc, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.


PvdA-Kamerlid Bouwmeester is tegen het voornemen van Van Geel. Volgens haar kan Van Geel nu wel heel stoer roepen dat alle coffeeshops dicht moeten, maar is daarmee het probleem niet opgelost.  


De problemen rondom criminaliteit en volksgezondheid verdwijnen niet als alle coffeeshops gesloten worden, vindt Bouwmeester. "Wij zijn voor reguleren en tegen verbieden, omdat je met reguleren voorwaarden kan stellen en beter kan controleren."


‘Op naar de nul koffieshops’


Vrijdag werd in Eindhoven een coffeeshop gesloten, nadat daar een partij softdrugs ter waarde van twee miljoen euro was aangetroffen.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws