PS interview: Guy J

Partyscene Redactie | 30 september 2008
headlines

De Israëlische producer en dj Guy J wordt door John Digweed getipt als de held van 2008. Niet onlogisch dus dat zijn debuutalbum Esperanza onlangs uitkwam op John’s label Bedrock.

guy j

Bedrock heeft een legendarische status. Hoe voelt het om op zo’n label je debuut uit te brengen?

Guy: “Het is een grote eer, omdat Bedrock altijd een enorme inspiratie voor mij als producer is geweest. Om dan deel uit te maken van die grote lijst artiesten die releases hebben op Bedrock, dat betekent erg veel voor me.”

 

Hoe heb je het album in het algemeen benaderd?

Guy: “Ik wilde de luisteraar een bepaald idee geven van mijn sound, mijn gedachten en mijn ideeën over muziek. Het album zegt veel over wie ik ben en hoe ik wil klinken als artiest. Maar het is natuurlijk ook bedoeld als een plezier voor het oor.”

Hoe zou je het geluid van je album willen omschrijven?

Guy: “Het geluid van Esperanza is heel warm. Het heeft veel melodieën en diepte en het is niet zomaar een dance album. Er staan ook nieuwe versies op van Geko, Underpressure en Save Me.”

Zou je kunnen zeggen dat je aspiraties als dj er ook in zitten?

Guy: “Ja. Wat je op het album hoort is de hele vibe die ik ook in mijn dj-sets probeer te doen. guy jJe hoort verschillende stijlen van house muziek in mijn sets voorbij komen, die allemaal verbonden zijn met hetzelfde geluid en dat gebeurt ook op het album. Iedere track is anders, maar ze zijn allemaal ook weer met elkaar verbonden. Het is duidelijk één geheel.”

Was muzikale diversiteit een belangrijke richtlijn bij het maken van de plaat?

Guy: “Dat was het zeker. Ik heb echt geprobeerd om ieder nummer anders te maken, maar ook om elementen van iedere track weer in een andere track te stoppen. Dan heeft zo’n album een betere flow en dat luistert wel zo lekker.”  

Verschillende dj’s en producers uit Israël hebben zich de laatste jaren behoorlijk gemanifesteerd, zoals Guy Gerber, Chaim en jij. Is er een bepaald geluid dat met Israëlische dance producers verbonden is?

Guy: “Ik denk niet dat onze sounds op elkaar lijken. Er komt veel muziek uit Israël, maar qua sound zijn we allemaal erg anders. Het is puur toeval dat we allemaal rond dezelfde tijd zijn gaan opvallen. Ik denk niet dat onze sounds worden gedicteerd door onze postcodes. Ik vind Chaim en Guy Gerber echt te gek en het is erg goed wat ze doen.”

Hoe kijk jij nu tegen de house scene aan, wat betreft de kwaliteit van de muziek?

Guy: “Ik hoop echt dat er een ommekeer komt en dat het weer terug gaat naar hele goede house. Meer melodie en meer tracks die echt gedenkwaardig zijn. Ik vind echt dat de scene dat gevoel van grote tracks verloren is en mensen missen dat ook. Ik zeg, breng de melodie terug.”

Welke stijlen hebben jou beïnvloed?

Guy: “In mijn producties vind je elementen van house, met minimal, progressive, deephouse en techno, maar je hoort ook stukken ambient, dubstep en echt apart werk.”

Als je draait, mix je dan met cd’s of vinyl?

Guy: “Ik zou echt heel graag vinyl gebruiken, maar ik gebruik op dit moment Ableton, dus er is geen plaats voor vinyl.”

guy j

Wat is het geheime wapen in je sets?

Guy: “Niet uitgebrachte remixen die ik voor enkele tracks gemaakt heb. Van tijd tot tijd komt er een oude track in mijn hoofd op en die probeer ik dan een nieuw jasje te geven.”

Wie is jouw favoriete producer van het moment?

Guy: “Jimpster. Hij klinkt heel anders dan wat ik doe, maar zijn geluid en zijn groove geven je het gevoel dat je er steeds meer van wilt.”

Check ook www.myspace.com/guyj1.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws