PS interview: Morgan Geist

Partyscene Redactie | 16 september 2008
headlines

De Amerikaanse dj en producer Morgan Geist heeft met Night Time een nieuw album afgeleverd. Zijn house en techno leunt niet alleen zwaar op disco, maar ook op jazz en funk. Elektronische muziek in de breedste zin des woords. Eerder maakte hij naam als de helft van het befaamde Metro Area, waar we overigens al een tijdje niks meer van gehoord hebben. Ook staat hij aan het hoofd van zijn label Environ.

Tekst: Jesse Voorn

morgan geist

Kun je ons wat vertellen over je album?

Morgan: “Het is mijn eerste album in elf jaar, dus het was behoorlijk eng om het uit te brengen, zodat mensen het konden beluisteren. Maar nu het klaar is kan ik er niks meer aan doen en ben ik er wat relaxter in geworden. Het uitbrengen maakt het permanent en dat moet je accepteren, met alles wat daar bij komt kijken.”

Het heeft ergens wel een old school gevoel. Hoe zie jij dat?

Morgan: “Ja, dat doet het in sommige opzichten wel, maar in andere ook weer niet. Ik heb gewoon gedaan wat goed voelde en als ik eerlijk ben, dan kan ik me niet heel erg vinden in veel huidige pop en dance muziek. Voor mijn gevoel proberen mensen hun muziek zo luid en direct mogelijk te maken, zodat het werkt op iPods en als ringtone. Ik prefereer meer muziek die de diepte in gaat en waar je echt aandachtig naar moet luisteren om de juiste ervaring te krijgen. In die zin is mijn album dus wel old school.”

Disco is altijd een grote invloed geweest. Wat is er zo leuk aan het genre?

Morgan: “De muzikaliteit, het plezier, de creativiteit. Ik hou van de diversiteit van morgan geistde geluiden. Het was eigenlijk echt de laatste keer dat mensen op niet ironische wijze verschillende soorten muziek en emoties met elkaar mixten.”

Toch is de huidige dance daar op gebaseerd…

Morgan: “Dat is het zeker, maar dat maakt het niet ook zo verfijnd en subtiel. De house van nu is een goedkope versie van disco. ‘Disco op een budget’, zoals men eerder al gezegd heeft.”

Hebben we meer disco in de dance nodig?

Morgan: “We hebben meer creativiteit nodig in de moderne dance muziek. We hebben meer liedjes nodig, minder saaie en vervelende loops en minder conservatisme. Voor een cultuur die zogenaamd zo open-minded is, denk ik dat het hypocriet is om zulke conservatieve muziek te maken. De dancescene is een saaie en conservatieve scene voor het merendeel.”   

Op welke manier past jouw muziek in die dancescene dan?

Morgan: “Ik weet het niet en het kan me ook helemaal niets schelen.”

Hoe staat de scene er in je woonplaats New York voor?

Morgan: “New York is een fantastische stad. Wat de dancescene betreft, is het niet meer wat het in de jaren 70, 80 en vroege jaren 90 was. Dingen zijn er alleen maar slechter op geworden, maar ik denk dat het weer aan het veranderen is. Mensen willen volgens mij weer dansen. Dat hoop ik tenminste.”

Toch zie je ook in de dance veel retro, veel komt terug…

Morgan: “Ja, geen idee hoe dat komt. Misschien hebben mensen geen nieuwe ideeën. Ik zie mijn muziek ook niet als retro overigens. Anderen mensen doen dat.”

Komt er nog een nieuwe Metro Area plaat?

Morgan: “Misschien in 2015.”

morgan geist

Meer info vind je op www.myspace.com/morgangeist.   

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws