PS interview: Dirty South

Partyscene Redactie | 9 september 2008
headlines

De Australische dj/producer Dragan Roganovic a.k.a. Dirty South heeft zich de afgelopen jaren definitief naar de top van de dancescene gewerkt. Hij werd bekend met dikke remixen, maar ook zijn eigen tracks vinden gretig aftrek. Op dit moment staat hij hoog in de charts met onder meer zijn remix van John Dahlback’s Pyramid. Ook is hij verantwoordelijk voor de nieuwste editie van de compilatie serie Toolroom Knights.

Tekst: Jesse Voorn

dirty south

Er waren al een paar Toolroom compilaties. Wat wilde jij toevoegen?

Dirty South: “Op deze compilatie wilde ik in ieder geval tracks zetten die ik ook in mijn sets draai en natuurlijk ook een aantal eigen producties. De tracks op de eerste cd zijn wat dieper en passen meer in een opwarm set, maar het zijn wel allemaal tracks die ik heel goed vind, dus ik wilde een disc doen met wat dieper materiaal en de tweede cd met meer big room tracks.”

Veel lijkt al een tijdje een Dirty South sausje te hebben, veel remixen, tracks. Hoe komt het denk je dat je zo snel populair geworden bent?

Dirty South: “Ik weet niet echt hoe dat allemaal werkt eigenlijk, maar ik produceer nu al een paar jaar en ik denk dat het harde werk zichzelf nu uitbetaald. Ik ben begonnen met bootlegs en edits en toen ben ik maar gaan leren over het muziek maken en heb ik wat fatsoenlijke apparatuur gekocht. Toen heb ik veel remixen gemaakt en ook eigen tracks en toen is het mensen op gaan vallen.” 

Kun je spreken van een typische Dirty South stijl?

Dirty South: “Als je daar al van kunt spreken, dan kun je denk ik het beste zeggen dat ik platen maak die op de een of andere manier altijd die big room sound hebben.”

dirty southHoe is het om vanuit Australië te werken?

Dirty South: “Ik hou van Australië. Ik woon in Melbourne en dat kan ik echt mijn thuis noemen. Alleen jammer dat ik er niet zo vaak ben, omdat ik veel aan het touren ben. Het is best leuk om de wereld over te reizen en er zijn zoveel leuke steden waar ik nog nooit geweest ben, maar ik denk dat ik me thuis toch het meest op mijn gemak voel.”

Hoe is de dancescene daar?

Dirty South: “Ik heb er al bijna een jaar niet meer gedraaid, dus ik weet het niet precies. Ik weet wel dat er veel grote festivals zijn die het hele jaar doorgaan en dat moet wel gezond zijn voor de scene.”

Wat is het verschil met Europa denk je?

Dirty South: “Ik denk niet dat er een heel groot verschil is op welke plek in de wereld dan ook. Door internet zijn mensen volledig op de hoogte van wat er op het gebied van dance allemaal gebeurt en ik denk dat niemand meer achterloopt in de muziek.” 

Heb jij veel bijgedragen aan de scene in Australië?

Dirty South: “Ik denk dat iedere artiest die een beetje in de schijnwerpers komt absoluut iets bijdraagt.”

dirty southWat is het leuke aan het vele touren?

Dirty South: “Touren is te gek, omdat ik er ook van houd voor verschillend publiek op te treden en ik vind het ook te gek om op mijn favoriete plaatsen terug te komen. Ik mag niet echt klagen. Het enige vervelende is dat er veel reizen bij komt kijken, je bent veel onderweg en ook heel lang.”

Je bent geboren in Europa. Kom je ooit weer hier wonen?

Dirty South: “Ik heb de afgelopen drie maanden in Europa getourd. Ik ben ook terug gegaan naar Belgrado dit jaar, waar ik ben geboren. De laatste keer dat ik daar was, was zestien jaar geleden.”

Er lijken meer remixen van je hand dan eigen tracks.Hoe zie jij dat?

Dirty South: “In het begin waren er veel aanvragen voor remixen, omdat mensen mijn remixen te gek vonden. Daarom maakte ik meer remixen dan eigen tracks, hoewel ik die er wel tussendoor probeerde te doen. Nu heb ik de remixen voor het uitkiezen en heb ik ook meer tijd voor eigen muziek.”

Wat is er zo leuk aan remixen?

Dirty South: “Ik vind het te gek omdat het leuk is om parts van een nummer te pakken en te zien waar ik zelf mee kom, om het aan te vullen. Het is ook minder stressvol, omdat het niet mijn eigen track is, maar tegelijkertijd ga ik er wel voor de volle honderd procent  voor.”

dirty south

Op welke remix ben je het meest trots?

Dirty South: “Ik dat op die van Kaskade, want daar heb ik een Grammy nominatie voor gekregen.”

Wat vind je op dit moment het meest interessante in de house muziek?

Dirty South: “Ik denk het meest interessante en verbluffende ook, is de liefde die artiesten krijgen van hun fans. Dat gaat ook zo snel nu, nu mensen zo makkelijk aan muziek kunnen komen en kunnen beslissen of ze het leuk vinden of niet. En als ze het cool vinden, dan blijven ze loyaal.”

Check ook www.myspace.com/dirtysouth909.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws