PS Interview: Bas Kaspers

Partyscene Redactie | 5 september 2008
headlines

Het Wooferland festival viert morgen, op zaterdag 6 september in het recreatiegebied Spaarnwoude, een dubbel jubileum. Naast het eigen vijfjarige verjaardagsfeest, is het dit jaar inmiddels 20 jaar geleden (1988-2008) dat house muziek voor het eerst in Nederland werd geïntroduceerd. Een gesprek met Bas Kaspers, één van de oprichters van Wooferland, over dit dubbele jubileum en de houdbaarheid van classics.

Tekst: Frank Böhm
Wooferland
Waar staat Wooferland precies voor?

Wooferland is een gevoel. Klinkt misschien heel zweverig, maar alle afzonderlijke onderdelen die op het festival samenkomen zorgen voor een bepaalde magie op die dag. Mensen komen voor het festival op zich en niet perse om een bepaalde dj of act te horen. Het is de totale beleving en de combinatie van de classics, kids, oude bekenden uit de scene en de ouderwetse insteek dat het tot iets unieks maakt.

Mensen vragen ook wel eens naar de diepere betekenis van de naam Wooferland, maar die is er helemaal niet. Het bekte gewoon lekker en that’s it. Inmiddels is onder onze bezoekers ‘wooferen’ een echt werkwoord geworden en dat is echt ontzettend leuk. Dat hadden we ons vijf jaar geleden ook niet kunnen bedenken.

Dit is de 5e editie van Wooferland, wat wordt er dit jaar anders in vergelijking met de voorgaande edities?

We verbeteren ons zelf ieder jaar maar willen wel blijven vasthouden aan het ‘woofergevoel’. De  kosten gaan ook ieder jaar weer omhoog en dus ook de entreeprijs. Daar moet je dan wel een goede balans in vinden. De bezoekers moeten na afloop het gevoel hebben dat het hun geld dubbel en dwars waard was. Het eten is goed, de muziek top... we hebben meer geluid, meer licht, leuke acts zoals The Plees to be en een aantal leuke verrassingen omdat we ons jubileum vieren. 
Wooferland
Hoe onderscheidt dit festival zich van de vele andere (kleine) festivals in ons land?

Wooferland is vooral een ouderwets gezellig festival. We draaien uitsluitend house classics en spreken dus een bepaalde groep aan of juist helemaal niet aan. Daar komt bij dat we overdag en onder begeleiding ook kinderen tot 12 jaar toelaten, en dat geeft wel een uniek sfeertje. Een soort Koninginnedag maar dan anders. Alles loopt hier door elkaar, hip & hippie en jong & oud. Soms denken mensen onterecht dat het alleen een festival is voor ouders met kinderen maar dat is niet zo. Het is de combinatie die het tot iets unieks maakt, en juist doordat we het anders doen spreken het de mensen aan. Er komen zelfs mensen die niet van deze muziek of zelfs helemaal niet van dance houden, maar die de sfeer gewoon fantastisch vinden. Dat zegt dan ook wel weer iets.

Hoe zijn jullie tot de line up van dit jaar gekomen?

Er zijn een aantal dj’s die al vanaf het begin meedoen en die vragen we bijna altijd weer  terug. Een stukje loyaliteit maar we moeten ook oppassen dat we ons zelf straks niet gaan herhalen. Voorlopig blijf het nog steeds spannend en bieden we in mijn ogen genoeg variatie. We benaderen het begrip classics altijd vrij breed, van house tot old school en van techno tot trance. Ik wil absoluut geen oude hardcore programmeren omdat je daarmee een bepaalde doelgroep aanspreekt, en omdat er al genoeg organisatoren zijn die dat veel beter kunnen. Jammer is dat veel dj’s van de oude stempel later hardcore zijn gaan draaien, omdat dat bij sommige mensen soms het idee wekt dat er bij ons ook early hardcore voorbij komt. Ik heb ook wel eens een gabberinnetje teleurgesteld zien weglopen toen Buzz Fuzz disco ging draaien… prima, die komt dan nooit meer terug.
Wooferland
In het begin was het soms best moeilijk dj’s enthousiast te krijgen maar tot nu toe vind iedere dj het fantastisch en willen ze altijd weer terugkomen. Het enige probleem waar we nog wel eens tegen aanlopen is dat organisatoren die op de zelfde dag iets organiseren exclusiviteit verwachten van de door hun geboekte artiesten. Waarschijnlijk zien ze ons dan toch als serieuze concurrent en dat is op zich al een compliment natuurlijk. Dan boeken we toch gewoon iemand anders, lekker belangrijk.

Zijn er nog artiesten die niet gelukt zijn om te boeken en die je heel graag nog eens wilt boeken?

Uiteraard. Ik zou toch ook wel eens iemand als Frank de Wulf willen boeken of een grote buitenlandse jongen als Sven Väth een echte classics set willen horen draaien. We zijn begonnen met niks en groeien langzaam aan uit tot meer, dus wellicht zit dat er ooit wel eens in. Het is niet zo dat ik ontzettend kick op buitenlandse namen. Vaak vallen deze ook nog eens zwaar tegen en heb je diep in de buidel moeten tasten om ze over te halen. Ik vraag me af of ze dat waard zijn en hoeveel mensen er nu echt op af komen.

Wat ik ideaal zou vinden is dat iedere muziekstroming een eigen tent krijgt waarin de hele historie van die sound voorbij komt. Platen van nu kunnen over tien jaar ook klassiekers zijn en nieuwe opkomende artiesten zijn tegen die tijd ook helden van de oude school. Ik heb dus niet het gevoel dat ik me zelf beperk met het programmeren van classics en dat we ook in de toekomst nog alle kanten op kunnen gaan.

Dimitri op Wooferland

Zijn er 'slecht weer' voorzieningen?

De voorspelling is gelukkig weer bijgesteld voor dit weekend, maar we hebben voor de zekerheid wel extra maatregelen getroffen. De tenten zijn twee keer zo groot en we hebben ook extra grote parasols besteld waar de mensen onder kunnen schuilen. Toch heb ik er vertrouwen in dat het goed gaat komen. Er is geen peil te trekken als het op het weer aankomt deze zomer. Op Mystery Land hadden ze ook onweer voorspeld en uiteindelijk heeft de hele dag de zon geschenen. In dat hele gebied daar lijkt het weer vaak beter te zijn dan in de rest van ons land. Vorig jaar hadden ze ook een bagger dag voorspeld en hebben we op de hele dag maar drie druppels regen gezien.

Hoeveel man verwacht je morgen in Spaarnwoude?

Als het deze week mooi weer was geweest dan waren we al uitverkocht geweest, maar helaas stagneerde de verkoop na het afgelopen weekend. Mensen kijken nog heel even de kat uit de boom denk ik, maar als het weer toch blijkt mee te vallen verwacht ik op het laatste moment nog wel een run op tickets. Bij 4000 bezoekers is het festival uitverkocht.

Zijn er niet teveel classics feesten in Nederland?

Ik denk dat ik de classics feesten die echt meetellen op één hand kan tellen. En als ik bijvoorbeeld de minimal feesten of Sneakerz rip-ofs moet tellen dan heb ik daar toch echt meer moeite mee. Maar dat is ook logisch want dat is de muziek van nu en spreekt dus een grotere groep mensen aan. Het is natuurlijk altijd een kwestie van vraag en aanbod geweest en blijkbaar is er dan toch behoefte aan classics feesten. Toch kun je Wooferland niet vergelijken met bijvoorbeeld een Multigroove. Totaal andere invulling, uitstraling en publiek. Ieder zijn ding en ieder zijn feestje, en als daar de ruimte voor is dan is iedereen blij toch?
Wooferland
Ben je nog tegen bepaalde problemen aangelopen bij de organisatie?

Uiteraard. Ieder jaar loop je weer tegen nieuwe of weer tegen dezelfde dingen aan. Dat maakt het juist zo leuk. Door de stress vooraf denk je wel eens waar je in godsnaam aan bent begonnen. En pas laat op de avond als er eigenlijk niets meer fout kan gaan, dan komt het besef dat het weer een geslaagde dag was. Die euforie is een geweldig gevoel en laat je weer helemaal op voor de rest van het jaar.

Waarom is Wooferland niet te missen volgens jou?

Omdat we het 20 jarige jubileum van house muziek vieren en ook nog eens onze eigen verjaardag. Als je na vijf jaar nog steeds niet op Wooferland bent geweest dan is dat het juiste moment lijkt me. Sowieso moet je voor de sfeer komen en ook voor de muziek. We hebben een classics line-up waar iedere liefhebber van begint te kwijlen. We zullen dit jaar sensationeel afsluiten met een niet te missen megamix met een overzicht van de beste platen uit de afgelopen 20 jaar. Ik heb hem al gehoord en die is echt niet normaal vet... kippenvel van kop tot teen. Alleen die mix is de entree al dubbel en dwars waard.

Welke vijf classics gaan zeker voorbijkomen denk je?

Dat zijn er op een Wooferland natuurlijk zo ontzettend veel. Op drie stages, 12 uur lang muziek is dus een totaal van 36 uur alleen maar classics. Dat is een hoop. Je kunt natuurlijk nooit voorkomen dat iedere plaat maar één keer voorbij komt, maar we proberen ons verre te houden van de standaard hitjes. Maar als ik er toch mijn geld op moet inzetten dan kies ik voor:

Plastikman - Spastik

Slam - Positive Education

Phantasia – Innerlight

Tronik House – Up Tempo

CLS – Can You Feel It

En dan nog al die honderden andere dikke platen waarvan ik de naam niet eens weet…

Tenslotte, wat zijn je komende plannen voor dit jaar met je feesten, zoals met oudjaar en in Paradiso?

We denken er over na om dit keer met oudjaar niets te organiseren en dan onze focus te houden op bijvoorbeeld een feest in de Paradiso. Maar om eerlijk te zijn staat er nog helemaal niets vast, behalve dan dat er volgend jaar weer een Wooferland festival is!

www.wooferland.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws