Interview dj Santito en Frederik Abas

Partyscene Redactie | 3 september 2008
headlines

Sinds februari zorgen Santito en Frederik Abas elke zondag voor een mooie afsluiting van je weekend tijdens Shape in Escape. Maar wie zijn deze goedlachse dj’s? En wat gebeurt er allemaal op deze zwoele zondagnachten?

Tijd voor een interview met de twee residents van dit frisse en zomerse wekelijkse evenement voor alle Shiny Happy People in de Amsterdamse Escape.

Tekst: Frank Böhm
Shape
Stel jullie even voor voor!

Santito: Mijn echte naam is Klaas Hilverda en ik draai onder de naam Santito. Ik ben geboren in Reduzum te Friesland en woon sinds 1985 in Amsterdam. Ik ben in 2004 samen met een goede vriend de Sorobon Parties (éénmaal per maand) begonnen in de Amstelhaven te Amsterdam. Dat hebben we zo’n 1,5 jaar lang gedaan. Daar heb ik langzaam aan wat naamsbekendheid als dj opgebouwd en ik werd kort daarna gevraagd om als resident dj op de hele populaire en exclusieve Crewlounge Parties in Escape deLux te komen draaien. Heel erg leuk om te doen! Zo’n 3 jaar geleden ben ik in contact gekomen met de organisatoren van de Little Sins feesten. Zij gaven aan dat zij mij wel eens zouden willen boeken, en aldus geschiedde. Dat beviel van beide kanten heel goed en ik ben daar ook resident geworden.

Daarna is het allemaal vrij snel gegaan met mijn boekingen. Op de feesten waar ik kwam te draaien werd ik teruggevraagd en zo kreeg ik het steeds drukker. In 2007 werd ik door Touchevents benaderd met het verzoek of zij een avond om mij heen mochten bouwen. Dat hebben we op 8 maart 2008 gedaan met het “In Touch With Santito” feest wat mede ook door de grote inbreng van de gast dj’s als AJ Quattro, Artento Divini, Ko-C  en mijn hele goede vriend en dj Jose een echt succes werd. Daarna ben ik ook resident dj van de Touchevent feesten geworden. Tegenwoordig draai ik ook zo’n twee maal per maand in de Amsterdamse Panama, en verder ben ik onlangs door het platenlabel “Fektive” getekend en daar zal binnenkort ook mijn eerste eigen plaat verschijnen. We zijn nu druk bezig om de plaat te promoten, dus daar zul je binnenkort wel meer van horen…
Santito
Frederik: ik ben in 1974 geboren in Haarlem, waar ik ook opgegroeid ben. Mijn passie voor muziek begon in 1991 toen ik het licht en geluid verzorgde bij een grote drive-in show. Vlak daarna, in 1993, begon ik met draaien op studentenfeesten en bruiloften. De echt serieuze gigs begonnen na de oprichting van Loveland, de party organisatie van goede vriend Marnix. Vanaf 1994 heb ik op vele van deze feesten gedraaid, zoals T-Dansant en Fire, samen met o.a. Derrick May en Kevin Saunderson. Sinds augustus 2005 ben ik daarnaast resident bij Framebusters in Escape, en vanaf 2006 ook bij Jimmy Woo. In 2007 werd ik ook resident bij Bloomingdale en draai ik vaak bij de Hed Kandi evenementen die door heel Nederland plaatsvinden, plus steeds meer in het buitenland.

Waar komt de naam Santito eigenlijk vandaan?

Santito: De naam Santito is ontstaan door een cdhoes van twee hele goede vrienden van mij die in de Chileense rockband La Ley speelden. Deze band behoorde jarenlang tot de beste bands van Zuid Amerika. Een van hun albums heette "Invisible". Het was een zwarte hoes met daarop twee geschilderde blauwe handen die als het ware aan het bidden waren. Steeds wanneer wij elkaar tegenkwamen noemden we elkaar Santito. Santo is het Spaanse woord voor heilige en Santito is daarvan het verkleinwoord, wat voor kleine heilige staat. Aangezien ik geen heilige ben, hebben we onder mijn logo een rood duivelstaartje getekend en boven het logo een zgn. aura van een heilige. Toen ik eens na afloop van een van hun optredens op een afterparty een plaatje draaide, noemden ze mij dj Santito. Vandaar de naam.
Frederik Abas
Hoe is Shape ontstaan?

Santito: Shape is ontstaan omdat Mark Van Dale, die jarenlang de zondagavond van Escape deed met zijn feest  Sundae, er om privé redenen mee ging stoppen. Ton Poppes heeft toen Frederik Abas en mij benaderd om de zondagavond in te vullen. Uiteraard hoefde ik niet lang na te denken over het aanbod om in de prachtige Escape Venue te mogen draaien. We zijn toen gaan brainstormen en kwamen tot de conclusie dat het een hele gezellige avond moest gaan worden voor een breed publiek. De gezelligheid kun je als het ware terugvinden in de naam Shape, die staat voor Shiny Happy People en daarin ook zijn oorsprong vindt. Ook een belangrijke factor is het feit dat Frederik en ik ook privé hele goede vrienden zijn en elkaars muziekkeuzes en stijlen in hoge mate  waarderen en respecteren. Verder worden we elke zondagavond ondersteund door de hele warme klanken  en zeer energierijke vocalen van mc Yanto. Hij weet het publiek als geen ander mee te krijgen. Sinds kort treedt ook mc Choral, met haar prachtige stem en uitstraling, regelmatig op bij Shape en ook zij weet het publiek keer op keer in extase te brengen.

Wat is er bijzonder aan Shape, hoe onderscheidt dit feest zich van andere clubavonden in jullie ogen?

Frederik: Shape onderscheidt zich van andere feesten omdat we een heel gemêleerd publiek trekken. Er hangt altijd een hele warme ongedwongen sfeer. Aangezien het feest altijd op  zondag plaats vindt, krijg je in ieder geval een ander publiek dan wat op de vrijdag- en zaterdagavond uit gaat.

Santito

Wat vinden jullie van uitgaan op zondag, leuker dan op vrijdag en zaterdag?

Santito: Er zijn überhaupt weinig feesten op de zondagavond in Amsterdam en omstreken en je hebt een hele goede club nodig om een goed feest op deze avond neer te kunnen zetten en veel mensen te bereiken. Escape is elke zondag open en er zijn maar weinig clubs die dat kunnen zeggen.

Hoe ziet een Shape avond er muzikaal gezien uit?

Santito: Ik zou de Shape sound als volgt willen samenvatten: Frederik opent tussen 23.00 en 01.00 uur met warme, funky house met latin invloeden. Hij bouwt zeer subtiel op en ik neem het om 01.00 uur van Freek over met een iets stevigere beat, met veel vocalen en een warme sound. Daarna draait Frederik wederom van 02.00 tot 03.00 uur met diepere housesound vergezeld van o.a. tribal en uplifting latin sounds en zelf sluit ik dan tussen 03.00 en 04.00 uur af, waarbij zowel de beats als ook het energielevel omhoog gaan en we de zondag knallend en in stijl afsluiten.
Shape
Welke partypeople proberen jullie te bereiken voor Shape?

Frederik: De mensen die wij proberen te bereiken zijn de mensen die zin hebben om op zondagavond naar een feest te gaan, waar vrolijke en opzwepende club muziek wordt gedraaid en waar iedereen zich op zijn gemak voelt en er een hele warme sfeer hangt. We hebben bijvoorbeeld altijd een vaste groep van zo’n 60 a 70 man die elke zondag bij Shape te vinden is. Iets wat wij enorm waarderen en met wie we ook een hele goede band mee hebben.

Wat willen jullie tenslotte nog kwijt aan mensen die nog nooit bij Shape geweest zijn?

Santito & Frederik: De mensen die nog nooit bij Shape zijn geweest raden we toch van harte aan om eens langs te komen en de gezellige sfeer en idem dito muziek te proeven en te horen. Zoals reeds eerder aangegeven hebben we een vaste groep bezoekers die elke zondagavond langs komen en dat doen ze niet voor niets. Zij genieten van de onderlinge chemie tussen Frederik Abas, mc Yanto, mc Choral en Santito. Met z’n viertjes en uiteraard het barpersoneel en de jongens van het geluid en de special effects op het prachtige grote LCD scherm, plus de danseressen en natuurlijk ook alle overige medewerkers van Escape, zetten we elke zondagavond een bijzonder feest neer. Dus ik zou zeggen kom eens langs en ‘Feel the very positive vibe!’.

Deze twee heren zorgen er kortom voor dat Shape dé wekelijkse Amsterdamse avond is om je weekend met een vrolijke vibe in stijl af te sluiten, en je nieuwe week meteen bruisend te beginnen.
Santito en Frederik Abas
Shape vindt dus wekelijks op zondag plaats in Escape, in 2007 nog uitgeroepen tot beste club van Nederland. En Escape blijft vernieuwen. Zoals de totaal vernieuwde website die net gelanceerd is: www.escape.nl. Hierop kan je live streaming vanuit de club vinden, een vernieuwde photoviewer, de videosectie met filmpjes van Escape, uitgebreide virtuele tours en meer.

Om je zondagavond goed te beginnen kan je eerst vroeg op de avond naar Escape Lounge. De wekelijkse en gratis toegankelijke happening Sundazz vindt hier elke zondag plaats. Start in Escape Caffe met het heerlijke weekmenu, en neem als toetje een zomerse cocktail in de Escape Lounge. Want Sundazz staat immers voor Sunday Dance & Jazz: jezelf na een zware zaterdagavond dus even helemaal opladen voor een nieuwe week, onder het genot van een drankje en hapje in de luxe fauteuils. Daarna kan je door bij Shape!

Een filmpje van Shape kan je hier vinden. Mocht je er een keer niet bij kunnen zijn, Decibel radio zal de avond binnenkort live gaan uitzenden, zowel in beeld als geluid! Hou www.escape.nl in de gaten.

www.shapeatescape.hyves.nl

www.djsantito.com

www.frederikabas.com

www.djsantito.hyves.nl

www.frederikabas.hyves.nl

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws