PS interview: Bardo State

Partyscene Redactie | 2 september 2008
headlines

Mariposa is het nieuwe album van het Nederlandse Bardo State. Het album staat vol loungy beats en maakt een crossover tussen klassiek en pop. Moby met klasse, werd er al over de plaat geschreven. En interview met de twee leden Frank Wijn en Dorian Broekhuijse.

Tekst: Jesse Voorn

Wat is het idee achter het nieuwe album?

Bardo State: “Wij hebben in 2004 het idee opgevat om klassieke muziek te kruisen met andere stijlen zoals pop, wereldmuziek en chill. Wij hebben beiden een klassieke achtergrond. Frank is de zoon van een concertpianist en Dorian is eveneens beïnvloed door filmmuziek en klassiek. Het heeft onze muzikale ontwikkeling zeker beïnvloed. Voor het album Mariposa wilden wij songs schrijven met een sterke emotionele lading en uitgesproken schoonheid.”

bardo state

Hoe komen jullie daar dan zo bij?

Bardo State: “We merkten dat wij in deze tijd van verharding behoefte kregen om juist de zachte kant van het bestaan uit onze muziek te laten spreken. “Bardo State” is de staat van ‘zijn’ tussen dood gaan en wedergeboorte volgens de Tibetaanse boeddhisten. Wij hebben deze naam gekozen omdat je dit de ultieme vorm van vernieuwing kan noemen. En dat is wat wij doen op Mariposa: oude muziek vernieuwen. Mariposa betekent “vlinder” in het Spaans en is een symbool voor de menselijke ziel. Op het album hoor je verschillende vocalisten. Wij wilden ons niet vast pinnen op één stem, maar de geschikte stem voor iedere song zoeken. Dit is ons erg goed bevallen. Het album is gevarieerd en dat komt mede hierdoor. Dit concept zullen wij met Bardo State ook zeker voortzetten.”

Veel klassieke thema’s dus…

Bardo State: “Zoals we al eerder vertelden hebben wij ons sterk laten inspireren door klassieke muziek. Op het album hoor je thema’s van Saint Saëns, Ravel, Fauré, Shostakovich en Debussy. Tijdloze muziek die verhalen vertelt die je keer op keer opnieuw kan horen.”

Wat moet jullie muziek bevatten?

Bardo State: “Emotie, passie, maar ook warmte, schoonheid, liefde, verlies en melancholie. Wij proberen onze muziek altijd een diepere laag te geven. Warme melodieën en rijke harmonieën. De nummers moeten een warm bad van geluid zijn. Of dat gelukt is, is natuurlijk altijd in the eye of the beholder.”  

Hoe staat jullie muziek in de tijdgeest van nu?

Bardo State: “Wij leven met z’n allen in de hectiek van een overprikkelde Westerse wereld. De meesten krijgen de hele dag informatie over zich heen, moeten steeds keuzes maken, (te) hard werken. Voor emoties is weinig ruimte. De ratio neemt bijna alle ruimte in. Met onze muziek hopen wij een steentje bij te dragen aan de transformatie van de rationele wezens die wij vaak lijken te zijn, naar gevoelmensen wat we in wezen zijn. bardo stateOnze muziek kan je even uit de dagelijkse beslommeringen trekken en je hart openen. Een New Age gedachte, maar die beweging is niet voor niets zo groot. Er is behoefte aan compensatie.”

Er zijn ook remixen van Bardo State tracks, is dat om het ook wat meer richting de clubs te krijgen?

Bardo State: “In eerste instantie zijn wij benieuwd wat andere artiesten met onze muziek doen. Pathaan maakte een progressive mix, Monte la Rue een ‘echte’ Monte lounge mix, Praful maakt onze muziek lichter verteerbaar met zijn jazzy sax en Bob Holroyd trekt onze klassieke track Kosovo richting het Oosterse. Ravin van de Buddha Bar is nog bezig met een remix. Spannend om te zien hoe iedereen dat op zijn eigen manier doet. Als wij met deze remixen een ander publiek kunnen bereiken is dat natuurlijk geweldig.”

In hoeverre is dat belangrijk voor jullie?

Bardo State: “Zoals voor de meeste artiesten is het een kick als jouw muziek een groot publiek aanspreekt. Wij hebben in de 90’s veel dance geproduceerd, dus we hebben allebei affiniteit met de clubscene. Met een goede remix kunnen we dit publiek bereiken. Misschien dat ons album een welkome chillout ervaring kan zijn voor deze groep.”

Er is al geschreven: Moby met klasse, lijkt me een compliment. Hoe zien jullie dat?

Bardo State: “Misschien wel het grootste compliment tot nu toe. Moby is een fenomeen in de elektronische muziek. Het is geweldig dat we daarmee vergeleken worden. Onze grooves zijn alleen nooit echt dansbaar. Dat doen we bewust en daarin verschillen we duidelijk met Moby."

Waar zouden jullie de muziek van Bardo State willen plaatsen? Downtempo, lounge, gezien de lounge hype al ver achter ons ligt?

Bardo State: “Het is niet in één woord te vangen. Wij voelen ons daarom het best bij de categorisering pop. Omdat onze liedjes nogal verschillen in stijl, kan je het soms ook World, Downtempo, Ambient, Chill, Lounge of Nu-classic noemen.”

Het klinkt soms nostalgisch, als ten tijde van de lounge hype, jaren geleden. Hoe zien jullie dat?

Bardo State: “Wij hebben inderdaad de vergelijking met Enigma wel eens gehoord. Dat is tamelijk nostalgisch! Ook heeft onze muziek soms lounge invloeden. Lounge is lekkere muziek, maar het verveelt ons snel doordat er vaak niet meer dan twee akkoorden worden gebruikt. Het is niet ons doel om de popmuziek te vernieuwen, om een mijlpaal te zijn in de pophistorie. Wij willen ons niet onderscheiden door de nieuwste synths en sounds te gebruiken of de vetste grooves. Wij hoeven ook niet met een compleet nieuwe stijl te komen. Wij onderscheiden ons liever met onze melodieën en harmonieën.”

bardo state

Hoe gaat Bardo State met de tijd mee?

Bardo State: “Eigenlijk vinden we dat niet zo belangrijk. Misschien gaan we met de tijd mee door juist gebruik te maken van muziek uit het verleden. Een goed voorbeeld hiervan is Amy Winehouse met haar 60's sound. Door een emotioneel component toe te voegen hopen wij dat de muziek een tijdje mee kan.”

Gaan jullie ook optreden met deze nieuwe plaat?

Bardo State: “Wij zijn op het moment bezig met het organiseren van een show. Hierbij willen we licht en beeld extra ruimte en aandacht gaan geven. Samen met een strijktrio (met cello, viool en altviool), een pianist, elektronica (sequencers en synths) en meerdere vocalisten, bereiden we ons voor op het podium. Zodra wij klaar zijn hiervoor, zien jullie ons wel verschijnen.”

Foto’s: Krijn van Noordwijk

Surf voor meer info naar www.bardostate.com en www.myspace.com/bardostate.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws