PS interview: Bomb The Bass

Partyscene Redactie | 19 augustus 2008
headlines

De Britse producer Tim Simenon keer terug met zijn project Bomb The Bass. In september komt hij met zijn nieuwe album Future Chaos. Simenon, die tegenwoordig overigens in Amsterdam woont, wordt gezien als een van de grondleggers van de dance muziek in Groot-Brittannië en schreef onder meer met zijn klassieker Beat Dis geschiedenis en was hij van grote invloed op de house.

Tekst: Jesse Voorn

Je woont alweer een tijdje in Amsterdam. Waarom heb je dance Mekka Londen verlaten?

Tim: “Ja man, we zijn nu buren, haha. Ik woon al sinds augustus 2000 in Amsterdam. Ik ben opgegroeid in Londen, maar eind jaren negentig wilde ik een verandering in mijn leven. In die woonde mijn vriendin in Nederland en ik had er wat vrienden, dus het was een logische stap. En ik ben er nog steeds.”

bomb the bass

Je bent nu weer helemaal terug met een nieuw album. Waarom duurde dat zo lang?

Tim: “Het was nooit de bedoeling dat het ruim tien jaar zou duren. Ik ben in 1998 al begonnen aan dit album en het idee was ook om het toen af te maken, maar mentaal en fysiek was ik uitgeput, ik kon het niet. Ik had zoveel geproduceerd, ook voor anderen, dat ik er geen zin meer in had. Ik was echt toe aan een pauze. Daarom ben ik weggegaan uit Londen. Anderhalf jaar geleden ben ik weer aan dit album begonnen.”

Wat heb je in de tussentijd allemaal gedaan?

Tim: “De eerste paar jaar erg weinig, in ieder geval geen muziek. Ik ben een label begonnen voor experimentele elektronische muziek, heb wel veel software gekocht en een laptop, zodat ik in ieder geval mobiel was en kon produceren, dat was altijd een droom. In 2003/2004 ben ik langzaam aan weer muziek gaan maken.”

Wat was de aanleiding?

Tim: “Ik was uitgerust zeg maar. Ook was ik veel nieuwe muziek aan het luisteren, dat gaf me weer veel inspiratie. Ik was weer klaar om iets nieuws te doen.”

Was je ook geïnspireerd door de huidige dance?

Tim: “Absoluut. Ik koop overigens allerlei soorten muziek, niet alleen maar dance. Dat hoor je ook terug op het Bomb The Bass album. Goede muziek is goede muziek en die beperkt zich voor mij niet tot één stijl. bomb the bassIk ben niet snobistisch en dat is ook de kracht van Bomb The Bass. Toen ik vroeger nog veel in de clubs kwam, liepen de stijlen daar ook door elkaar, alles kon perfect naast elkaar bestaan. Inmiddels is het allemaal wel behoorlijk in hokjes gestopt. Ik mis het om naar een club te gaan en verschillende stijlen te horen.”

Je draait al heel lang mee. Moest het nieuwe album een beetje in de huidige tijdsgeest passen?

Tim: “Ik probeer met Bomb The Bass iets te doen dat anders is. Ik moet een album maken dat aansluit bij de Bomb The Bass identiteit. Iedereen staat voortdurend bloot aan invloeden, ik dus ook en dat hoor je. Maar liedjes hebben altijd wel centraal gestaan op mijn albums, in een goede mix met elektronica.”

Ben je blij met het resultaat?

Tim: “Ik ben al verrast dat het af is, haha.”

Je had het in 1998 al af willen maken. Als dat gebeurd was, had het dan heel anders geklonken?

Tim: “Absoluut. De versies van dat album waren ook heel anders dan dat ze uiteindelijk nu op deze plaat terechtgekomen zijn, meer breakbeat ook. En een stuk abstracter. Mijn publiek zou dan een stuk kleiner geweest zijn. Ik denk dat Future Chaos nu een heel sterk album geworden is.”

Je wordt gezien als een van de grondleggers van de house in Engeland. Hoe zie jij je eigen rol?

Tim: “Ik vind het moeilijk om op die manier naar mezelf te kijken. Mijn vroege werk was inderdaad behoorlijk belangrijk voor de dance muziek in die tijd, mensen keken er echt naar. Ik heb altijd platen gemaakt die ik zelf zou willen kopen en het moest ook uniek zijn. Ik wilde geen trend volgen. House was er destijds nog niet echt. Je had al wel Acid Traxx van Phuture, in de begindagen van de dance en dat was erg spannend. Ik ben in ieder geval erg blij dat ik die hele cultuur optimaal ervaren heb en er ook mijn steentje aan bij heb mogen dragen. Ik heb al die warehouse parties gezien.”

bomb the bass

Mis je dat nog?

Tim: “Ergens wil ik wel terug naar die tijd, maar ik ben bang om oude ideeën weer te gaan gebruiken, of om zo te gaan klinken. Ik probeer toch liever de andere kant op te gaan, een weg op die ik nog niet ken.”

Draai je nog veel?

Tim: “Ja, ik doe ook weer Bomb The Bass dj-sets. Dat heb ik altijd gedaan, vroeger ook. Ik ben altijd een dj geweest, nog voor het produceren en doordat ik dj was ben ik met dance in aanraking gekomen. Ik probeer wel die oude ervaringen van de nachtclubs weer terug te brengen en verschillende stijlen in een dj-set te stoppen. Dat gaat met een computer heel makkelijk. Wat dat betreft is technologie een uitkomst.”

In hoeverre heeft technologie een rol gespeeld bij het nieuwe album, gezien het feit dater zoveel software is bijvoorbeeld?

Tim: “Een hele kleine rol. Ik heb echt geprobeerd zo weinig mogelijk technologie te gebruiken. De eerste versie van dit album stond zo bol van de technologie, dat het wel een wetenschappelijk centrum leek. Ik heb toen alle plug-ins in de ban gedaan en ben met een echte minimoog aan de slag gegaan. Die had ik geleend van een vriend, want eerder had ik al mijn apparatuur verkocht. Ik houd van dat fysieke contact.”

tim simenon

Future Chaos komt in september uit bij platenmaatschappij PIAS.

Check ook www.myspace.com/bombthebass.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws