‘Zerotolerance zeer gevaarlijk’

Partyscene Redactie | 15 augustus 2008
headlines

Gister was in dagblad Dag te lezen dat het zerotolerancebeleid voor drugs op grote dancefestivals leidt tot kamikazegebruik doordat bezoekers al vóór de ingang een grotere hoeveelheid aan genotmiddelen innemen dan normaal.

Ook zouden bezoekers van dance evenementen grotere gezondheidsrisico’s nemen, want als zij zich door de drugs niet goed voelen, melden de gebruikers zich minder snel bij een EHBO-post. Dit aangezien ze vaak bang om opgepakt te worden. Dit alles zegt Charles Dorpmans van Novadic-Kentron, een instelling voor verslavingszorg in Noord-Brabant.Dorpmans, die op dancefeesten voorlichting geeft over drugs.
Drugs are bad mmkay
Een VU-promovendus, Jan Krul, die sinds 1995 onderzoek doet naar drugsgebruik en drugsincidenten bij dancefeesten is het met Dorpmans eens. 'Die liepen de afgelopen jaren dankzij goede voorlichting juist terug. Ik ben bang dat het ingevoerde zerotolerancebeleid die dalende lijn zal doorkruisen.' Het is een cultureel gegeven dat op dancefeesten drugs worden gebruikt, zegt Krul. 'Vanuit gezondheidsoverwegingen is een zerotolerancebeleid echt onzin.'

Zorgen over de gezondheid zijn volgens Dorpmans van Novadic-Kentron niet de voornaamste reden waarom gemeente, politie en justitie vaker kiezen voor een zerotolerancebeleid. 'Het heeft alles te maken met de uitstraling naar buiten toe. Op zulke grootschalige evenementen scoort de politie gemakkelijk publiciteit.'

Dat het zerotolerancebeleid steeds vaker de standaard wordt op feesten, festivals en aan het strand kon je al eerder lezen op Partyscene.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws