PS interview: Kaskade

Partyscene Redactie | 12 augustus 2008
headlines

De Amerikaanse house producer Ryan Raddon a.k.a. Kaskade staat momenteel weer volop in de belangstelling met zijn nieuwe album Strobelight Sedusction. Ook de track Move For Me, die hij maakte met Deadmau5 is een veelgedraaide plaat. Een van de succesvolste house producers van het moment doet hier op Partyscene zijn verhaal.

Tekst: Jesse Voorn

Je nieuwe album is uit. Moet je tracks op een album zelf ook kunnen draaien?

Kaskade: “Ik vind van wel ja. Het is toch een visitekaartje.”

kaskade

Is er een groot verschil tussen jou als producer en jou als dj?

Kaskade: “Het zijn twee heel verschillende dingen. Veel van wat ik maak is wel geïnspireerd door de manier waarop ik draai. Mijn sets zijn wel echt voor grote zalen, lekker pompend voor de nacht.”

Hoe hou jij je sets eigenlijk fris en met platen die niet iedereen al draait?

Kaskade: “Ik ben in de gelukkige positie dat mensen echt naar een club komen om mij te horen draaien en willen dat ik veel van m’n eigen platen draai. Ik ben dus voortdurend aan het tweaken en nieuwe mixen aan het maken van mijn nummers, zodat ze optimaal in mijn sets passen. Dat houdt het wel fris.”

Ben jij een echte househead?

Kaskade: “Ik ben geboren en opgegroeid in Chicago, dus de oorspronkelijke scene heeft een grote invloed op me gehad, maar ik zou mezelf niet echt typisch willen noemen, haha. Maar ik ben sowieso meer geïnteresseerd in de muziek dan in welke scene dan ook in het echt.”

Er komen veel jonge producers en dj’s bij. Is het makkelijk hen bij te houden of voor te blijven?

Kaskade: “Ik vind het te gek om op zoek te gaan naar nieuwe muziek en op de hoogte te blijven van nieuwe sounds, dat is een deel van het plezier. Met de komst van de laptop en software en goedkope muziekprogramma’s is het inderdaad veel makkelijker om muziek te maken, makkelijker dan ooit, maar het is nog steeds een uitdaging om het goede spul te vinden. Je moet het ook echt willen.”

kaskadeHoe ben je op de A-lijst terechtgekomen?

Kaskade: “Ik heb echt het idee dat ik een indruk gemaakt heb door mijn eigen sound heel erg te ontwikkelen, zodat het uniek geworden is. Daarnaast gewoon heel hard werken, zowel in de studio als in de clubs.”

Je doet ook veel remixen. Wat is daar zo leuk aan?

Kaskade: “Remixen zijn een uitdaging omdat je moet werken met de melodie van iemand anders en het gebeurt vaak dat het niet eens bedoeld is als dance nummer. Ik moet het dus echt manipuleren om het in mijn visie te pakken. Soms gaat dat heel makkelijk en snel en soms kost het me veel zweet en tranen. Maar ik hou echt van die uitdaging en het is echt te gek om te werken om coole popsterren en de stemmen van onze generatie. De benadering is in ieder geval heel anders dan bij eigen tracks.”

Je lijkt sowieso een redelijke pop benadering van je tracks te hebben, hoe dat zo?

Kaskade: “Ik hou ervan om muziek te schrijven waarvan ik voel dat het geen wegwerp muziek wordt. Ik probeer het leuk te houden en tegelijk probeer ik ook iets te maken dat je bij blijft. Zo komt het er in ieder geval wel uit.”

Hoe is de scene in Amerika?

Kaskade: “Amerika is nu heel erg goed. De scene begint nu echt te leven, maar is nog wel heel underground, dus we komen met heel veel weg. Er is veel creatieve vrijheid en het is nog steeds niet erkent door de mainstream.”

Hoe vind je het in Europa?

Kaskade: “Europa is erg cool, omdat er veel passie is voor muziek en het publiek altijd goed reageert. Het verbaasd me nog steeds dat ik de halve wereld over vlieg en in clubs draai waar het publiek met mijn nummers meezingt. Het is waanzinnig hoe universeel muziek kan zijn.”

kaskade

Waar ben je tot nu toe het meest trots op?

Kaskade: “Ik denk mijn werk in het algemeen. Mijn nieuwe album is mijn vijfde artiesten album en ik denk dat ze allemaal bij elkaar wel mijn verhaal vertellen.”

Surf ook naar www.myspace.com/kaskademusic.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws