Yourscene Web Page

Partyscene Redactie | 7 augustus 2008
headlines

bovenbeeld_afvalbak

Strandgemeenten en paviljoenouders proberen het strand zo aantrekkelijk mogelijk te houden voor jou als strandgast. Daarbij hoort ook het voorkomen en opruimen van zwerfafval op het strand.  Op drukke stranddagen wordt het strand minimaal 1 keer per dag schoon gemaakt. Daarnaast zijn er afvalbakken geplaatst zodat mensen hun afval niet ‘in het zand’ hoeven achter te laten. 

Het opruimen van zwerfafval  gebeurt overigens niet alleen voor een mooier uitziend strand maar ook ter bescherming van de natuur en de bezoekers van het strand.  Niemand trapt graag in een glasscherf of op een ander scherp stuk afval.

Afval is niet alleen vervelend voor de mensen op het strand. Ook dieren in zee lijden er onder, omdat met eb- en vloedwisselingen het zwerfafval mee wordt genomen de zee in. Peuken breken zeer traag af, dit kan wel 15 jaar duren. De filters worden door zeedieren aangezien als voedsel. Ze worden gevonden in magen van walvissen, dolfijnen, zeevogels en schildpadden. Filters bevatten naast teer, verschillende gevaarlijke stoffen zoals cadmium, lood en arsenicum. Wanneer de peuken nat worden zullen deze stoffen langzaam in het milieu terecht komen. Uit verschillende proeven is gebleken dat een filter in acht liter water in staat is alle aanwezige watervlooien te doden. De Surfrider Foundation organiseert daarom zelfs speciale peukenacties om strandbezoekers op de schadelijkheid van peuken op het strand te wijzen.

Om strandbeheerders en paviljoenhouders nog meer te stimuleren organiseert NederlandSchoon ook dit jaar weer de wedstrijd het Schoonste Strand van Nederland…zie ook de website www.nederlandschoon.nl

We zijn heel benieuwd naar jouw mening over  het schoonhouden van het strand!! Daarom vragen we je om enquête in te vullen. Ook willen we graag jouw ideeën benutten om het strand nog slimmer schoon te houden.

Onder de invullers wordt een surf clinic verloot.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws