PS interview: Gabriel Ananda

Partyscene Redactie | 22 juli 2008
headlines

Gabriel Ananda maakt driving minimal techno, maar wie de Duitser kent, weet dat deze omschrijving hem te kort doet. Ooit begon hij te experimenteren met elektronische geluiden, om uiteindelijk in een zeer gevarieerde muziekvorm uit te monden die vette beats bevat, maar ook diepgang en aanstekelijke melodieën. Met Ihre persönliche Glücksmelodie scoorde hij dan ook een dijk van een clubhit. Vrijdag 25 juli staat hij op het jubileum van Electronation in de Amsterdamse Melkweg.

Tekst: Jesse Voorn

 

Waar ben je op dit moment allemaal mee bezig?

Gabriel: “Ik ga zo golfen, ben muziek aan het produceren en heb lol met mijn vriendin.”

gabriel ananda

Je hebt ooit gezegd dat je wilt dat iedere productie van jouw hand anders klinkt. Vanwaar dat?

Gabriel: “Ik wil niet echt steeds anders klinken, maar ik ben nou eenmaal als producer niet erg consistent. Tracks moeten niet alleen heel vet en glad klinken, maar ze moeten ook een gevoel uitstralen. Geluid is voor mij meer een gevoel in mijn maag, om iets uit te drukken, en niet om persé het vetste geluid te hebben.”

Hoe kun je dan spreken van een eigen sound?

Gabriel: “Ik weet het niet. Door de jaren heen zijn mensen mijn sound gaan herkennen. Misschien niet met hun oren, maar meer met hun gevoel.”

Waar haal je dan je inspiratie uit?

Gabriel: “Inspiratie komt tot je en het komt wanneer het maar wil. Dat is zo moeilijk te zeggen. Misschien draait het meer om het hebben van een gevoel van wat er in jezelf gebeurt, zodat je dat in muziek kunt omzetten. Het proces van muziek maken gaat bij mij heel snel, omdat ik voor een track in dezelfde stemming wil zijn. Maar nu gebeurt het vaak dat ik veel tijd nodig heb om helemaal blij te zijn met een productie. Soms zou ik maar wat graag een producer hebben die voor me werkt. Ik componeer de muziek, maak de sounds en dan kan iemand anders de mix goed maken, terwijl ik ga golfen.”

gabriel anandaWat vind je op dit moment de meest interessante richting binnen de elektronische muziek?

Gabriel: “Dat weet ik niet zeker en het heeft me nooit erg veel kunnen schelen wat er trendy is. Als het voor mij goed voelt, dan kan het niet slecht zijn. Ik ben er in ieder geval wel erg blij om dat het weer energiek en punky wordt.”

En waar sta jij, in het hele verhaal?

Gabriel: “Ik ben gewoon iemand die echt van techno houdt en ook van andere genres muziek, als het maar eerlijk is.”

Je staat bekend als een heel technische dj/producer. Hoe zie je dat zelf?

Gabriel: “Als ik live optreed dan gebruik ik veel technologie. Ik heb zelf een hele grote controller gemaakt voor Ableton, zodat ik alle parameters kan bereiken. Ik hou ervan om meer manieren te vinden om effectief te werken, net zoals ik ervan houd om de muziek zo eenvoudig mogelijk te beïnvloeden. Ik voel dat er nog veel meer mogelijk is, maar uiteindelijk is het niet de techniek waar ik van onder de indruk ben, maar meer van hoe het de muziek laat klinken zoals ik het zelf wil.”

Je hebt een project gedaan met Dominik Eulberg. Wat kun je daarover vertellen?

Gabriel: “Hoewel Dominik en ik muzikaal heel dicht bij elkaar liggen, zijn we toch heel verschillend. Daarom moesten we een goede manier vinden om samen te werken. Op dit moment gaat dat heel erg goed. Als ik begin met wat melodieën en sounds, dan werkt hij het uit tot een dikke, perfect gearrangeerde track. Dominik vindt het te gek om de sound maximaal te tweaken. Dat is perfect voor ons. We zien wel wat er van komt.”

gabriel ananda

Hou je van samenwerkingen?

Gabriel: “Ik hou er wel van, maar het is niet makkelijk voor me. Het is vaak gebeurd dat ik een te gekke sessie had met iemand, maar dat er niets bruikbaars uitkwam. Maar toch is het altijd heel inspirerend en leuk.”

Gabriel Ananda staat samen met onder meer Dominik Eulberg vrijdag in de Melkweg.

Check ook www.gabrielananda.de en www.electronation.nl.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws