Hoe hoort het eigenlijk......op een onbewoond eiland?

Partyscene Redactie | 16 juli 2008
headlines

eiland

Stel: je valt dobberend op een luchtbed in zee in slaap en wordt wakker op een onbewoond eiland. Wat dan? Hopen dat je alle trucs uit Cast Away en de Blue Lagoon nog herinnert. Voor het geval dat niet zo is, lees je hier vier uitermate belangrijke overlevingstips.

 

Vuur maken

Met vuur houd je wilde dieren op afstand, creëer je warmte en rooster je vers gevangen vis. Als het meezit ben je een kettingroker en had je sigaretten en een aansteker bij je. Zo niet, dan wordt het iets ingewikkelder.

Zoeken en verzamelen: Kleine en grote takken, bladeren, vuursteen en een stukje ijzer.

Wat doe je ermee: Maak een stapeltje met gedroogde, versnipperde bladeren en bouw daaromheen een soort mini-piramide van kleine takjes. Bouw het verder uit met grote takken, maar zorg ervoor dat je een opening overhoudt –in de richting van de wind- om het vuur aan te steken. Maak daarnaast nog een klein hoopje van droge takjes met daarop droge bladeren. Houdt de vuursteen in je hand, vlak boven het losse stapeltje met bladeren. Sla met het ijzer langs de rand van de steen in de richting van de bladeren. Zodra er een vonk op het hoopje valt en als deze begint te gloeien, blaas je het vuur verder aan. Vervolgens pak je het voorzichtig op en stop je het in de piramide.

hut

Hut bouwen

Een mens heeft beschutting nodig tegen zon, wind en regen. Je luchtbed biedt hiervoor in ieder geval al uitkomst, want die is water- en winddicht

(ook al is hij inmiddels  lek). In het beste geval ga je op je luchtbed in een grot liggen, maar vind je dit doodeng of kan je geen grot vinden, bouw dan zelf een hut.

Zoeken en verzamelen: Een paar grote stevige takken, een heleboel grote bladeren en bamboe of lianen om als touw te gebruiken.

Wat doe je ermee: Je hebt twee opties: of je slaapt op je luchtbed, of je maakt een bedje van takken en bladeren en gebruikt je luchtbed als beschutting. In beide gevallen prik je in elk geval de grootste tak schuin in de grond. De andere takken prik je ook in de grond en maak je met lianen of bamboe vast aan de grote tak. Hier overheen leg je de grote bladeren in zoveel mogelijk lagen. Let daarbij op dat je ze in verschillende richtingen over elkaar legt, zodat er geen water doorheen kan komen.

vangnetEten en drinken

Zonder eten en drinken ga je dood, zo simpel is het. Dat wil je natuurlijk niet, dus moet je gaan jagen en verzamelen.

Zoeken en verzamelen: Kokosnoten, blauwe en zwarte bessen, sprinkhanen, noten, wormen, klaver, een stevige tak, een scherpe steen en grote bladeren.

Wat doe je ermee: Slijp een punt aan de tak en boor hiermee een gat in je kokosnoten zodat je de melk kan drinken. Gooi ze vervolgens op iets scherps kapot, zodat je de kokosnoten kan gebruiken om regenwater in op te vangen. Daarna eet je een worm, een sprinkhaan, een paar bessen, noten en een handje vol klaver. Dit geeft je energie om te gaan vissen. Ga in het water staan, wacht totdat er een grote vis voorbij zwemt en spies hem aan je tak. Of maak een net. De ingewanden haal je er vervolgens uit en rol je in bladeren. Dit bundeltje verzwaar je met een steen en leg je terug in het water. Grote kans dat er de volgende dag kreeft in zit.

flesGevonden worden 

Inmiddels heb je het dik voor elkaar op je onbewoonde eiland met je hut, je kampvuur en je sprinkhanen. Maar misschien krijg je heimwee en wil je toch wel terug naar huis. In films bouwen mensen een boot om vervolgens dagenlang uitgedroogd op zee te dobberen. Maar er zijn makkelijkere manieren.

Zoeken en verzamelen: De hoogste boom op het eiland, vochtige takken en bladeren en iets dat glimt.

Wat doe je ermee: Ga op de uitkijk staan voor boten en vliegtuigen. Zodra je er een ziet gooi je de vochtige takken en bladeren op je vuurtje. Wapper zo hard als je kan om de rook de lucht in te sturen. Lukt dit niet, ga dan seinen met je glimmende voorwerp. Als de boot doorvaart of het vliegtuig verder vliegt, geef de hoop dan vooral niet op. Over een paar weken komt er vast wel weer één voorbij. Stop voor de zekerheid een brief in een fles met SOS er op.

Tekst: Laura Goense

Beeld: Summertime en Jim Jurica

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws