PS interview: Dave Spoon

Partyscene Redactie | 8 juli 2008
headlines

Dave Spoon werd bekend met zijn kraker At Night en sindsdien gaat het bergopwaarts met hem. De Britse dj is verbonden aan Toolroom Records, een van de toonaangevende houselabels van het moment. Daarvoor maakte hij een compilatie, van twee cd’s. De eerste wat meer house en wat rustiger, de tweede met loeiharde jackin house. Hij legt uit.

Tekst: Jesse Voorn 

dave spoon

De twee cd’s verschillen behoorlijk, je jackin’ kant is niet echt bekend. In hoeverre is deze compilatie een representatie van jou?

Dave: “Ik zou zeggen dat de eerste cd perfect weergeeft hoe ik mijn meeste sets op dit moment draai. Cd 2 is meer waar ik op dit moment graag naar luister, in de auto of op mijn iPod. Ze zijn heel erg verschillend, omdat ik toch een disc wilde die meer eclectisch was, die toch weergeeft wat ik te gek vind, zonder radicaal anders te zijn.”

Je rept erover terug te gaan naar je wortels, je roots. Op wat voor manier?

Dave: “Ik heb een aantal smaken herontdekt op disc 2, die me door de jaren heen toch beïnvloed hebben. De vroege UK sound van rond 1992 heeft echt geholpen om mijn muzikale achtergrond vorm te geven en tracks als Fly Life, die ik er ook opgezet heb, die vind ik echt tijdloos.”

Er zijn gigantisch veel compilaties. Hoe kun je de jouwe daarin wat anders maken, of laten vallen?

Dave: “Dat is erg moeilijk, zeker als je probeert wat ik geprobeerd heb, om de discs op te delen. Er zijn veel compilaties die de technische grenzen oprekken, door het gebruik van programma’s als Ableton. Maar die kant hou ik graag heel simpel, door gewoon te mixen met cdj’s en een mixer. Er zijn veel te gekke tracks, maar ik heb altijd geweten hoe ik deze compilatie samen wilde stellen.”

Zitten er ook eigen nieuwe releases aan te komen?

Dave: “yeah, natuurlijk. Ik ben gestopt met het maken van remixen om me volledig op andere projecten te kunnen concentreren, maar voor komende zomer heb ik er toch een paar gedaan, onder meer voor The Presets, dave spoonAlphabeat en eentje voor Madonna, samen met Pete Tong. Mijn 88EP komt uit op Toolroom deze zomer en ook de track Baditude, die ik gemaakt heb met Paul Harris en Sam Obernik.”

Je zit veel in de studio. Er gaan geruchten dat je ook met een album bezig bent…

Dave: “Ja dat klopt. Ik ben momenteel druk aan het experimenteren voor materiaal voor een artiesten album. Het is nog steeds een groot geheim, dus ik kan je er nog niks over vertellen. Binnenkort wel hoop ik.”

Wat is nu je favoriete richting binnen de dance, die je graag inslaat?

Dave: “Dat heeft bij mij eigenlijk twee kanten. Er ligt veel nadruk bij die compilatie en al helemaal in mijn radioshow, op de vette baslijnen en door house beïnvloede breaks. Dat wordt tegenwoordig fidget house genoemd, maar ik heb een hekel aan titels. Ik hou er van en natuurlijk draai ik ook de gebruikelijke big-room house die je van me kunt verwachten.”

Vind je dat er genoeg gebeurt in de scene?

Dave: “Er gebeurt een hele hoop. Er komen nog steeds veel nieuwe namen voorbij en die kan ik met mijn radioshow weer onder de aandacht brengen. Dance muziek heeft zoveel ups en downs, maar het is niet altijd slecht. Het wordt nu eigenlijk min of meer opnieuw uitgevonden.”

Je hebt onlangs ook muziek gemaakt voor een film.Hoe was dat?

Dave: “Beyond The Rave is een moderne Britse horrorfilm. Als je van vampieren en van Warehouse parties houdt, dan zit je goed. Pete Tong en ik hebben de titelmuziek geschreven, genaamd Gas Face en samen met DJ Zinc heb ik nog een track gedaan, Ghost Train. Het is gratis verkrijgbaar op Myspace TV in korte episodes. Op het eind van het jaar komt er een volledige film.”

Kun je je voorstellen op die manier dat vaker te doen, zoals Paul Oakenfold en Junkie XL dat bijvoorbeeld ook doen?

Dave: “Ja natuurlijk. Ik heb nog steeds heel veel ambitie in de studio, zelfs buiten house muziek. Ik zou graag een grote artiest produceren; ik heb er niets tegen om die gozer op de achtergrond te zijn.”

dave spoon

Hoe blijf je in contact met de scene, fans bijvoorbeeld?

Dave: “Ik denk dat Facebook en Myspace daar onbetaalbaar voor zijn. Ik zit er zovaak mogelijk op, maar de Radio 1 show die ik doe is echt de plaats om dat contact te onderhouden. Het is belangrijk om met zoveel mogelijk mensen in contact te blijven, maar ik kan niet de hele dag op internet zitten, haha.”

Check ook www.davespoon.co.uk.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws