Rookverbod horeca is een feit

Partyscene Redactie | 1 juli 2008
headlines

Het is middernacht en het rookverbod in de horeca is een feit. Vanaf nu mag er niet meer gerookt worden in hotels, cafés, restaurants, clubs, discotheken en in (feest)tenten op festivals. De vraag is: wat nu?


Dan E


Om te beginnen gaat niet de politie maar de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) het rookverbod handhaven. De overheidsinstelling heeft daar extra personeel voor vrijgemaakt. De dienst kondigt met ingang van vandaag grote controles aan.


Die controles hebben voor jou als roker geen gevolgen, in die zin dat jij geen boete kunt krijgen als je ergens rookt waar dat niet mag. De eigenaar van de horecagelegenheid wel. Waar de eerste keer nog een waarschuwing zal worden uitgedeeld, zal de tweede keer een boete van 300 euro volgen. Binnen twee jaar weer in overtreding zijn betekent een verdubbeling van dat bedrag en hardleerse ondernemers kunnen zelfs tot maximaal 4200 euro boete krijgen.


Rookverbod horeca van krachtKijk er dus niet raar op als je direct aangesproken wordt als je toch ergens een sigaret opsteekt waar dat niet mag. Roken mag vanaf nu alleen nog maar in speciaal daarvoor bestemde rookruimtes.


Zin en onzin

In eerste instantie werd aangekondigd dat het rookverbod diende om de gezondheidsrisico’s van (ongewenst) meeroken te beperken. Zowel voor klanten als voor het personeel dat recht heeft op een rookvrije werkplek. Maar ook in cafés zonder personeel mag niet meer gerookt worden.


Coffeeshops zijn ook de klos. Ook daar moeten met ingang van vandaag rookruimtes zijn om te roken. Het is echter de vraag alle coffeeshops dat zullen doen. Vooral in Amsterdam vind je veel kleine shops, waar een rookruimte al zowat de helft van de zaak zou innemen.


Anti-rookclub Stivoro maakte gisteren in de Telegraaf de uitkomst van een door TNS NIPO gehouden onderzoek. Daaruuit blijkt dat 72 procent van jongeren tussen 10 en 19 jaar het goed vindt dat er niet meer gerookt mag worden in horecagelegenheden. Slechts 12 procent heeft problemen met het rookverbod. In totaal werden er 4600 jongeren ondervraagd.


Op de website horeca rookvrij vind je alle informatie over het rookverbod en de meest voorkomend bevragen.



Wat ga jij doen?

Ga jij stoppen met roken of minderen? Ga je niet meer uit? Of heb je er maling aan en ben je van plan om zo stiekem mogelijk toch te kunnen genieten van je peuk? Vertel het ons en geef je mening hieronder.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws