PS interview: Copyright

Partyscene Redactie | 24 juni 2008
headlines

Het duo Copyright heeft de laatste tijd flink wat soulvolle housetracks de wereld ingeslingerd. Nu is er zelfs een album op het befaamde houselabel Defected. Met hun tracks hebben ze wereldwijd veel aandacht getrokken. Gavin en Sam vertellen.

 

Hoe is het album uitgekomen?

Gavin: “Het concept begon eigenlijk toen Simon Dunmore, de baas van Defected, zei ‘jullie zouden een album moeten maken. copyrightWaarom geven jullie ons niet drie of vier tracks, die we uitbrengen met ander materiaal’. Dat is zich gaan ontwikkelen en uiteindelijk hadden we acht nieuwe tracks. We hebben er een jaar over gedaan.”

Sam: “We hebben ook wat oude tracks opnieuw opgepoetst, zoals We can Rise, he Is en I Pray, waar we nieuwe edits van gemaakt hebben. Het project werd dus stukken groter ineens.”

Hoe wisten jullie dat jullie op de goede weg zaten?

Gavin: “We hebben veel nieuwe tracks in onze dj-sets gedraaid, de laatste acht maanden. We wisten dus wat werkte. Bepaalde nieuwe tracks testen we eigenlijk nog steeds.”

Sam: “Ik denk eigenlijk dat je nooit ergens klaar mee bent, tot de laatste minuut dat je zegt, dit is het, morgen hebben ze alles nodig. Anders blijf je maar doorgaan.”

Hoe zouden jullie het album omschrijven?

Sam: “Ons geluid heeft zich de laatste jaren behoorlijk ontwikkeld. Hoe meer we internationaal dingen draaien, hoe meer we onze sounds zo ontwikkeld hebben dat ze in onze sets passen. We proberen platen te maken die we overal kunnen draaien, zonder onze soulvolle roots te verloochenen.”

Gavin: “Ik denk ook dat het album is zoals onze dj-sets zijn. We draaien sounds die je overal ter wereld kan droppen, maar het is geen ‘wereld’ muziek. Het is house muziek, maar met een wereldse vibe. Er staan zelfs wat hip-house tracks op. Het is een hip-house revival en we hebben gewerkt met hip-house legende KC Flight.”

Wat voor samenwerkingen hebben jullie nog meer gedaan?

Gavin: “We hebben ook Mr. V, die erg cool is.”

Sam: “En Jazzy B. Het was echt super om met hem te werken. We wilden toch iets van de UK flavour representeren en het is te gek om een Engels accent te hebben op een house plaat.”

Gaan jullie ook live optreden, vanwege het album?

Gavin: “Het album is niet gebouwd rondom een live band, maar meer om het deejayen. We willen wel wat PA’s gaan doen, met ons, terwijl we proberen de vocalisten in onze sets te verwerken.”

Sam: “Het is wel iets waar we veel over gepraat hebben en hopelijk gaat het in de toekomst nog eens gebeuren, omdat het element van songwriting erg belangrijk voor ons is. Maar deejayen heeft nu onze prioriteit.”

copyright

Waar zijn jullie de laatste tijd allemaal geweest?

Gavin: “Op erg veel plaatsen. Hong Kong, Japan, Singapore, Malaysia, South Korea, Manilla. All over Europe, Miami, New York, Montreal.”

Wat waren jullie beste gigs?

Gavin: “Wat betreft de reactie van het publiek, toch wel Japan. Ik heb mensen nog nooit zo uit hun dak zien gaan als daar. Zodra je in de dj-booth stapt en mensen een handje geeft, worden ze gek en dan denk je, we hebben nog niks gedaan.”

Sam: “We deden ook een bizar feest in Sao Paolo, Brazilië, voor een biermerk. De mensen kwamen allemaal met helicopters binnengevlogen. Overal waar je keek zag je ongelooflijk belachelijke vrouwen.”

Houden jullie er zelf van om te feesten als jullie draaien?

Sam: “Daar zijn we heel ying en yang in. Als er een feest is, dan feesten wij ook, maar we feesten niet zomaar iedere week, alleen bij speciale gelegenheden. In Brazilië gingen we helemaal los de nacht ervoor, terwijl ik nooit drink de nacht voordat ik moet draaien.”

Denken jullie er wel eens over met laptops te gaan draaien?

Gavin: “Op dit moment niet, maar zeg nooit nooit. Ik ooit ook gezegd dat we nooit over zouden gaan van vinyl op cd’s.”

Sam: “Ik hou nog steeds van het gewoon pakken van een cd.”

copyrightGavin: “Ik heb gezien dat laptop dj’s niet kunnen stoppen met het staren naar het scherm. Dat heeft iets te maken met de natuur van de computer, je doet er niks aan. Naar een cd in je cd-speler kun je niet staren.”

Wat wilden jullie worden toen jullie opgroeiden?

Sam: “Voetballer.”

Gavin: “Ik wilde diamantslijper worden. Mijn oom zat in de juwelen. Ik dacht dat het wel cool zou zijn om zo’n baan te hebben, toen ik een jaar of elf a twaalf was. Maar goed, het is nooit gebeurd.”

Wat was jullie stomste gooi naar roem?

Sam: “Ik ging altijd naar de Hacienda met Vernon Kay.”

Gavin: “Mijn neef werd tweede in de World Disco Dancing championships. Ik was toen acht jaar en dat was echt het coolste wat er maar was.”

Sam: “Ik heb nog een leuke. Mijn peetvader deed de screenplay voor de Planet Of The Apes film.”

Meer info vind je op www.myspace.com/copyrightproductions.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws