PS interview: de nieuwe Nachtburgemeesters

Partyscene Redactie | 20 juni 2008
headlines

Josine Neyman en Kristel Mutsters, oftewel het creatieve collectief Club Zonder Filter, zijn onlangs in de Amsterdamse poptempel Paradiso verkozen tot de nieuwe nachtburgemeesters. Zij zullen het avond -en nachtleven in onze hoofdstad op hun eigen wijze op gaan vrolijken.

Partyscene is erg benieuwd naar hun ongetwijfeld wilde en onorthodoxe plannen, dus een klein interview is zeker op zijn plaats.

Tekst: Frank Böhm

Wat hebben jullie gedaan om te winnen?

Onze eerste insteek was niet om te winnen. We wilden het gewoon goed doen en gingen voor de aanmoedigingsprijs, zeg maar. Maar we hebben met Club Zonder Filter al wel een bekend gezicht en een goeie achterban. Zij waren de Paradiso goed aan het ontfilteren en maakten goeie campagne voor ons! Verder hebben we een goed filmpje gemaakt (zie onderaan) en brachten we de presentatie volgens de jury met overtuiging, enthousiasme en helderheid.
Club Zonder Filter
Jullie zijn bevriend met Chiel, de vorige nachtburgemeester. Hebben jullie niet daarom gewonnen?

Chiel is inderdaad een goeie bekende van ons ja, maar Chiel zat niet in de jury. We weten niet eens of hij zelf wel mocht stemmen. Daarbij waren er nog wel een aantal deelnemers die ook goede bekenden van Chiel zijn. Maar natuurlijk moest en zou de vuigheid van schminksnorren en lawaaierige mensen van Club Zonder Filter wel, net als op de F-side, de zaal overheersen :-)

Is het stemmen dan geheel eerlijk en netjes verlopen denk je?

Ja hoor we hebben de zak met stemmen zelf thuis en het zag er niet uit als bananenrepubliek praktijken. De jury gaf al wel aan dat ze dat er ook wel makkelijk uit konden filteren.

Wat heeft Chiel volgens jullie concreet bereikt voor het Amasterdamse uitgaansleven?

Een van de meest concrete dingen is toch wel het behouden van de Stubnitz partyboot in Amsterdam. De gemeente Amsterdam vond naar Chiels zeggen de Stubnitz maar een ‘pillenboot’. En Chiel heeft er o.a. met zijn benefiet voor gezorgd dat deze boot kon blijven.
Club Zonder Filter
Wat vonden jullie goed aan wat Chiel bereikt heeft, wat niet?

Wat Chiel met de Stubnitz heeft gedaan dat vinden we heel goed. Daarbij heeft hij met zijn Chiellerie een hele toffe open en laagdrempelige plek in Amsterdam weten neer te zetten met betrekking tot kunst. Verder denken we dat hij ook zeer begaan was met wat er voor nieuwe dingen gebeurden in het nachtleven. Zo was er de avond Nachtkracht en had hij Club Zonder Filter ook al gespot toen het nog in kinderschoenen stond. 

Wat vinden jullie van de huidige Amsterdamse partyscene?

Er gebeuren een hoop toffe dingen in Amsterdam We willen als nachtburgemeesters ook zeker weer eens wat meer feesten bezoeken waar we nog nooit zijn geweest en waarvan we op voorhand nog helemaal niet weten wat we ervan kunnen verwachten. Eigenlijk willen we heel uitgaand Nederland oproepen om dit eens wat vaker te doen. Wij zouden heel graag zien dat scenes wat meer zich zouden mengen. Kan heel verfrissend werken en is ook heel erg leuk.
Club Zonder Filter
Wat zijn jullie concrete plannen, hoe gaan jullie het Amsterdamse uitgaansleven dienen en helpen?

Wij willen wel van twee kanten werken. Aan de ene kant ben je natuurlijk ambassadeur van het nachtleven, gaan we geweldige feestjes organiseren en gaan we dingen waar we achterstaan promoten. Maar we zijn ook niet bang om als schakel te gaan fungeren tussen de gemeente en partijen die nog wel eens moeilijk doen als het op feestjes geven aankomt. Het onderwerp uitgaan en het nachtleven komt vaak negatief in het nieuws terwijl er zoveel mooie dingen over kunnen vertellen en kunnen laten zien. Mensen die feestjes geven zijn vaak juist creatieve en ondernemende jonge mensen die de behoefte hebben om iets moois te creëren. Het zijn juist de mensen die een stad als Amsterdam haar smoel geven en waar een stad trots op zou moeten zijn.

En dat betekent concreet?

We willen bijvoorbeeld een feest gaan geven waar verschillende generaties bij elkaar komen, het zogenaamde Papa en Mama Feest. Een feest waar dj's draaien met hun ouders, bandjes van vroeger optreden en waar je alleen binnen komt op vertoon van iemand die wel eens je vader of moeder zou kunnen zijn (je mag fake-en). Locatie en datum zijn nog onbekend, maar dat het legendarisch gaat worden staat vast. Wij stellen ons niet verantwoordelijk voor het buitensporige gedrag dat de ouders zullen gaan vertonen op de dansvloer.
Club Zonder Filter
Klink leuk! Maar wat gaan jullie doen aan bijvoorbeeld de belachelijke sluitingstijden van 04.00 van veel locaties in het weekend?

Wij zijn het volledig met je eens en wij hebben daar zeker onze standpunten over, maar omdat we nog geen concrete actie voor ogen hebben noem ik dit nog niet. Want praatjes vullen geen gaatjes! Amsterdam is leuk en mensen die klagen moeten of iets beter om zich heen kijken of zelf iets ondernemen. Wij zijn verder voor meer drankgebruik op straat :-) en meer incidentele feestjes in de openbare ruimte. Dit geeft een goede sfeer aan de stad en is goed voor buurten en voor mensen om elkaar te leren kennen

Paryscene wenst deze dames veel succes en is erg benieuwd naar alle wilde plannen! Meer informatie over dit collectief vind je op www.zonderfilter.blogspot.com. Filmpje hieronder is van Arjan Ackerman.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws