PS interview: T-99/Quadrophonia

Partyscene Redactie | 17 juni 2008
headlines

Wie kan ze zich nog herinneren, de rave klassiekers Anasthasia van T-99 en Quadrophonia van Quadrophonia? Ze komen allebei uit de koker van onder meer de Belgische dj en producer Olivier Abbeloos, de man achter beide projecten. Voor Quadrophonia werkte hij samen met Lucien Foort, die er overigens niet bij is vrijdag. Abbeloos heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de hedendaagse house muziek. Vanuit het Belgische rave-front stond hij aan de basis van één van de meest klassieke houseclassics. Vrijdag staat hij op Grande Finale Waak, in de Waakzaamheid.

Tekst: Jesse Voorn

Word je vaak geboekt op classics feesten?

Olivier: “Nee, ik sta niet vaak op dat soort feesten. Ik ben normaal gesproken house dj, onder meer als resident in de Belgische club La Rocca. In België zijn best wel wat retro dingen, maar ik word niet vaak op de feesten geboekt. Ik vind het wel leuk om te doen hoor. Het is nu ook heel anders dan vroeger he, maar op de hits krijg ik nog steeds heel goede reacties. Anasthasia kennen ze allemaal.”

olivier abbeloos

Zin in vrijdag?

Olivier: “Jazekers. Ik kon alleen weinig vinden over de club. De bedoeling was dat ik een semi live set zou doen, maar omdat mijn partner me in de steek gelaten heeft, zal dat niet gebeuren. Ik doe nu een dj-set. Ook leuk.”

Die nummers zijn echte hits, klassiekers. Hoe groot zie je jouw invloed op de house?

Olivier: “Moeilijk te zeggen. In de rave scene is Quadrophonia heel erg veel gesampled, echt, helemaal leeg gesampled. Dus er zal wel een invloed zijn, maar hoe die op de echte four-to-the-floor scene is, vind ik moeilijk te zeggen. Volgens mij komt het meer terug in de hardscore scene. Ik zal wel mijn steentje bijgedragen hebben, maar er is zoveel muziek gemaakt. Ik zie het ook niet als iets heel groots. Ik heb wel heel veel verkocht, maar of ik daar nou een invloed mee had weet ik niet. Ik was zelf geïnspireerd door groepen als 808 State.”

Hoe kijk je terug op de periode van T-99 en Quadrophonia?

Olivier: “Het was hectisch man, echt. De maanden vlogen voorbij. We werden overal naar toe gevlogen. Zaten we ’s ochtends in Barcelona, ’s middags weer in eigen land en ’s avonds bijvoorbeeld weer in Amsterdam. Overal moesten we even vijf minuten de clown uithangen, achter de synthesizer. En die was natuurlijk niet aangesloten, het was allemaal playbacken. quadrophoniaDaar hield ik persoonlijk niet echt van. Maar het was een gekkenhuis, waar we ook geen cent voor kregen. Maar het was heel erg leuk om mee te maken.”

Je hebt ook meegewerkt aan Technotronic, nog zo’n beroemd Belgisch project…

Olivier: “Ja, op hun tweede album. Daar heb ik met Lucien twee nummers voor geschreven. Mijn partner bij T-99 heeft ook de partijen ingespeeld van Pump Up The Jam. Het was een kleine scene en we kenden elkaar allemaal. Dat was zo gebeurd.”

Er gebeurde veel in België, in die tijd, ook op het gebied van techno…

Olivier: “Ja dat klopt. Het was een mooie tijd, met veel creativiteit en goede reacties. Dat is nu minder. België is ook niet zo groot, dus iedereen was altijd snel bij elkaar. In Gent was toch wel het meeste te doen. New beat, rave, techno, het werd daar allemaal groot. Iedereen werkte met elkaar en testte z’n platen uit. Nu zie ik dat ook niet meer gebeuren. Ik krijg nooit meer een producer aan m’n booth die zegt, hier, m’n nieuwe plaat, draai hem eens even.”

Je zei al dat je resident bent in La Rocca. Waar ben je verder nog mee bezig, op muzikaal vlak?

Olivier: “Het laatste jaar heb ik niets uitgebracht, maar wel veel gemaakt. Binnenkort gaan we alles eens goed masteren en dan verwacht ik in september wel een flink pak uit te brengen. Veel house, maar ik heb zelfs weer een rave nummer gemaakt. Daar had ik ineens zin in.”

Waar hou je nu zelf van?

Olivier: “Ach, van zomerse muziek, haha. Ik vind alles nu teveel retro. Al die oude nummers worden opnieuw uitgebracht, met een nieuwe beat eronder, zoals Rhythm Is A Dancer van Snap, nu weer een grote hit. De mensen denken niet meer vooruit en het lijkt echt wel alsof de creativiteit bij veel producers wat stil staat.”

T-99

Je draait al heel lang mee dus. Gaat dat ook nog heel lang verder?

Olivier: “Ik word wel een dagje ouder, maar zolang ik er plezier aan beleef zeker. Ten tijden van het succes van T-99 en Quadrophonia was ik twintig jaar, toen het ongeveer ophield. Nu ben ik 39 jaar en nog altijd bezig. Ik vind het ook nog altijd leuk.”

De betreffende hits even achter elkaar:

T-99 – Anasthasia:

 

Quadrophonia – Quadrophonia:

 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws