Jeugd feest het liefst massaal

Partyscene Redactie | 17 juni 2008
headlines

Jongeren feesten er massaal op los. Dat blijkt uit een zojuist verschenen onderzoek.

Ze doen het niet voor niets, de organisatoren van feesten. Want wat blijkt nu, de jeugd feest er massaal op los. Het aantal bezoekers van jongerenevenementen is explosief gestegen tot bijna tien miljoen per jaar en dat is sinds 2004 een stijging van maar liefst 39 procent. Dat meldt de Telegraaf vandaag, op basis van een onderzoek van ResponS. De oorzaak moet gezocht worden bij de populariteit van dance- en housefeesten.

zo gaat ie lekker

“We vermoeden dat jongeren vanuit de disco's naar de grootschalige festivals trekken,” zegt woordvoerder Lex Kruiver van ResponS. “Een Dance Tour zag je in 2004 bijvoorbeeld in een enkele plaats en nu in zeker zeven .Waarschijnlijk trekt het zo omdat de evenementen een sterker gevoel van saamhorigheid geven.” Ook de Belangenvereniging Dance merkt die trend. “De grote festivals trekken per stuk duizenden bezoekers extra en discotheken mopperen. Maar ja, bij een festival is het elke keer weer anders,” laat woordvoerder Sjoerd Wynia weten.

Het is niet alleen maar dood en verderf op de feesten en festivals, want volgens hulpverleners worden de feesten wat gezondheid betreft ook een stuk veiliger. Jongeren gaan minder naar de eerste hulp en het aantal incidenten met drugs blijft maar dalen. Wel wordt er vaker alcoholmisbruik geconstateerd. “Als er problemen ontstaan, is dat vaker door alcohol,” weet Jan Krul van Educare Groningen, dat samen met dochterorganisatie Event Medical Service ongeveer honderd keer per jaar wordt ingehuurd door organisatoren.

De totale afname van problemen heeft volgens hem twee belangrijke oorzaken. “De bezoekers kennen de risico's en hun grenzen beter. En de organisatoren doen meer met klimaatcontrole en betere doorstroming bij doorgangen.” Ook de Jellinek en het Trimobs Instituut, twee kenniscentra voor verslavingszorg, laten weten dat het vanuit gezondheidsoogpunt erg goed gaat op de feesten. 

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws