PS interview: Booka Shade

Partyscene Redactie | 10 juni 2008
headlines

Booka Shade is alweer toe aan het derde album. Het Duitse duo laat weten dat er minder echte dance tracks opstaan, maar dat het meer gericht is op liedjes, met veel orkestrale facetten, zang en akoestische instrumenten. Het album heeft de titel The Sun & The Neon Light mee gekregen. Bandlid Arno Kammermeier vertelt.

Tekst: Jesse Voorn

booka shadeWat kun je vertellen over het nieuwe album?

Arno: “We hebben er vijftien maanden over gedaan, best lang. In de eerste vijf maanden moesten we echt een nieuwe taal binnen de muziek vinden, voor onszelf, na het Movements album. Dat album had veel goede dance tracks en internationale hits en dat werkte prima met die sound, maar voor Booka Shade wilden we een nieuwe sound vinden. Iets dat er wel aan gerelateerd is, zodat mensen het kunnen herkennen, maar wel iets dat nieuw zou zijn voor ons.”

Waarom was dat zo belangrijk?

Arno: “We wilden geen Movements 2 maken. Dat zou artistiek gezien erg saai voor ons zijn. Het was geen optie. We moesten gewoon nieuwe manieren vinden om met onze muziek naar voren te komen. Ook moest het een album worden waar je thuis heel goed naar kan luisteren. Dat wil niet zeggen dat we niet meer van dance muziek houden, in tegendeel, we vinden het te gek en als je naar de vinyl uitgave kijkt, dan vind je ook allerlei remixen erop. En we wilden experimenteren met andere beats, niet alleen maar four-to-the-floor. Langzamere beats. En we wilden experimenteren met vocalen. We hebben de vocalen echt als een instrument benaderd.”

Jullie zijn niet ineens de binding met het nachtleven kwijt…

Arno: “Nee, zeker niet. We gaan nog steeds erg graag uit en ons werk is nog steeds ’s nachts. We bieden nog steeds de soundtrack voor mensen aan om helemaal los te gaan. Maar we hebben ook een sterk dagleven. We hebben allebei gezinnen, kinderen, we spenderen ook veel tijd aan het Get Physical label. Beiden zijn dus erg belangrijk voor ons en daar draait het album ook om.”

Vind je dat jullie sound erg veranderd is?

Arno: “Technisch gezien wel. Er zit nu meer diepte in. We hebben ook veel gebruik gemaakt van echte, akoestische instrumenten.”

booka shade

Jullie muziek wordt ook wel science fiction house genoemd. Hoe kijk je daar tegenaan?

Arno: “Ik hou niet zo van categorieën en om die te omzeilen noemen we het wel eens science fiction house. Want we zijn geen minimal, en ook geen electrohouse. Toen we het label begonnen produceerden we DJ T’s Freemind, wat de blueprint was voor wat later electrohouse genoemd werd. De stijl was er nog niet. We combineerden gewoon electro, met house en een sexy beat. Nu heeft dat genre alle sexyheid verloren.”

Toch gebruiken jullie vele stijlen?

Arno: “Booka Shade heeft er altijd bekend om gestaan om verschillende stijlen te combineren. Luister maar naar onze DJ-Kicks van vorig jaar. Het is een soort soundtrack benadering. Veel pop en jaren tachtig invloeden. We zijn kinderen van de jaren tachtig, toen zijn we opgegroeid. Van veel stijlen hebben we het beste gepakt en in de Booka Shade sound gestopt.”

Jullie doen nu dit. Waar denk je dat het heen gaat met de elektronische muziek?

Arno: “Moeilijk te zeggen, omdat we ook niet draaien en dus minder horen dan dj’s. Ik vind dat ook beter, want dan kom je meer met eigen ideeën en maar hopen dat andere mensen het volgen. Body Language klonk destijds zo anders dan wat er aan de hand was. booka shadeWe zijn op ons best als we ons hart volgen. Je moet doen wat je leuk vind, dan zit je op de goede weg.”

Movements is ook opnieuw uitgebracht, met een dvd. Waarom wilden jullie dat?

Arno: “Dat was voor ons een bonus en een goede manier om de fans te bedanken die naar de Movements tour gekomen zijn. We kregen dit optreden gewoon en het benaderde echt een Booka Shade show. Niets is edited of re-recorded, wat tegenwoordig altijd gebeurt. Dit is heel erg puur en wat je ziet is wat je krijgt. Voor een elektronische act is dat uniek. Je hoort de fouten die we maken ook.”

Waarom hebben jullie besloten om live te gaan optreden en niet te gaan deejayen?

Arno: “We zijn songwriters, muzikanten, producers, daar komen we vandaan. Toen we dus besloten om te gaan touren met ons debuutalbum Memento, was het heel natuurlijk om voor de manier te kiezen die we nu doen, met elektronische drums en keyboards. Daar zijn we heel goed in. We vinden het wel steeds leuker om een soort decks and fx ding te doen, dat er wat meer in te combineren. Later dit jaar gaan we dat echt meer doen, maar het zal nooit een dj ding worden. Maar het gaat wel iets bijzonders worden.”

Kost het veel energie, om steeds weer zo’n live show te doen? Vermoeiender dan draaien….

Arno: “Oh ja, dat is het zeker. Fysiek is het heel erg zwaar. Ik zeg altijd maar, dat wat wij doen op het podium, een één uur durende work-out in een sauna is. We zijn gek genoeg om het te doen. De clubs zijn altijd heel heet. We verschuiven wel steeds meer naar de vroege uren. Vaak staan we al om 21.00 uur op het podium en dat werkt heel erg goed.”

booka shade

Wat is de gemeenschappelijke factor tussen jullie twee?

Arno: “We kennen elkaar al meer dan 25 jaar nu en wat ons samen houdt, is in eerste instantie dat we hetzelfde willen bereiken. Er zijn misschien kleine verschillen, of dat in het verleden onze privé situaties anders waren, waardoor je toch even ieder een eigen kant opgaat, maar nu is het beter dan ooit. Een ook wederzijds respect. Ik heb erg veel respect voor Walter, want hij is een fantastische songwriter en een goede producer, dat houdt het allemaal samen. En we zijn nog steeds goede vrienden, wat heel belangrijk is.”

Meer info op www.bookashade.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws