PS interview: Andy Cato

Partyscene Redactie | 27 mei 2008
headlines

Andy Cato heeft ook een leven naast Groove Armada. Vooral ook een leven als dj. Zijn jongste wapenfeit is Mambo 08, een dubbele mix cd, vol Chill-out grooves, naar Café Mambo op Ibiza. Het album bevat een Dia (dag) cd en een Noche (nacht) cd. Komt weer mooi uit bij zijn nieuwe Spaanse achtergrond, want de dj woont al een tijdje in Barcelona.

Hoe is het om aan een solo project te werken?

Andy: “Heel natuurlijk eigenlijk. Hoewel Tom (Findlay, de andere helft van Groove Armada) soms wel eens samen achter de draaitafels staan, gebeurt het meeste deejayen toch solo.”

andy cato

Waarom ben je eigenlijk naar Barcelona verhuisd? Mis je Engeland ook?

Andy: “Voor de bergen, de zee, het weer, het eten, de kleine koude biertjes en een sociale manier van leven. Ik mis mijn vrienden, familie en het binnenzitten met een kop thee als het regent.”

Hoe zag je leven eruit voordat je in Groove Armada zat?

Andy: “Dat kan ik me niet echt herinneren. De afgelopen tien jaar hebben we live voor meer dan zes miljoen mensen gespeeld, wereldwijd, hebben we acht albums gedaan, van verschillende types, gedraaid in zo ongeveer alle clubs die je maar kunt bedenken en zo’n beetje iedere afterparty gechecked die we maar konden vinden. Ik heb op boten geleefd en in drie verschillende landen en in studio’s over de hele wereld gewerkt. Wat daar dus allemaal voor gebeurd is, is een beetje vaag. Ik woonde toen in Brixton en ik speelde toen in een andere band, die goed liep, totdat het busje met al onze spullen gestolen werd.”

Hoe zie je jouw band met Ibiza?

Andy: “Dit jaar ga ik er op de kop af al twintig jaar naar toe. De eerste keer dat ik daar kwam, was alleen maar omdat het toen de goedkoopste vakantiebestemming was die ik kon vinden. De leeftijd lag er tussen de 18 en 30, alhoewel ik niet helemaal zeker was hoe dat werkte, gezien ik 15 jaar was. Ik zat veel in de West End van San An. Jongens gingen in die tijd uit in nette bloezen. Sindsdien is het wel beter hoor. Voor mij is het een tweede thuis geworden, met vrienden over het hele eiland. andy catoNergens anders heb ik zoveel variatie in het leven gezien als daar, en zoveel mooie dingen op zo’n kleine oppervlakte. Het is ook speciaal daar. Wist je dat de grond op Ibiza geen enkele plant of dier verdraagt die gevaarlijk voor mensen is?”

Ibiza wordt omschreven als een Paradijs. Hoe ziet jouw leven er daar uit?

Andy: “Die hangt af van de nacht ervoor. Als het al licht is als ik naar bed ga, dan ga ik eerst een paar uur slapen, als het heel heet is buiten. Daarna ga ik bijvoorbeeld naar Es Torrent, in de middag. Wat koude biertjes, wat rosé en een paar slokken Hierbas doen het altijd voor me. Dan naar Mambo, om te draaien of om de zon onder te zien gaan. Ik ga ook wel bij vrienden kijken in The Rock of de Match bar. Dan is het echt wel nacht en dan ga ik meestal naar een of twee clubs, met veel drankjes, gevolgd door een feest in een villa. Dan loop ik wat rond in de morgenzon en probeer ik weer thuis te komen.”  

Mensen doen gekke dingen daar. Kun je iets noemen wat je nooit ergens anders mee zou maken?

Andy: “Waar anders dan hier kan een typische nacht een barbecue hebben van een lokale visser, kun je de mooiste zonsopgangen ter wereld zien, draaien in de beste clubs en dansend eindigen in een villa met Kylie?”

Hoe ben je betrokken geraakt bij Mambo?

Andy: “Ik weet niet meer hoe ik Xavier, de baas, en zijn zoons ontmoet heb. Waarschijnlijk ben ik erheen gegaan met mijn vriend Simeon en moest ik draaien voor Pete Tong’s radioshow. Hoe dan ook, ze zijn nu echt familie en hun geest maakt die plek zo speciaal.”

Ook Groove Armada staat veel bekend om Chill-out muziek. Wat fascineert je zo in het genre?

Andy: “Dat ben ik niet. Ik draai het meest zo rond 3 uur ’s nachts, op de grootste dansvloeren ter wereld. Ik hou wel van de kracht die muziek heeft om te transformeren tot een ervaring, om het iets speciaals te maken. Dat kan zowel bij zonsondergang als prim-time op de dansvloer.”

andy cato

Wat was je plan met de Mambo compilatie?

Andy: “Ik wilde de magie van die plaats samenvatten. Dat laatste uur, als de zon in de zee zakt en het eerste uur als de nacht begint. Daarom had ik ook twee cd’s nodig. De eerste staat vol met een Balearische mix, met ook klassiekers die veel mensen nog niet gehoord hebben. Het heeft me veel uren oefenen gekost om dat allemaal strak te laten lopen. De tweede cd heeft meer een groove, met wat ups en downs, zonder de kern van de hypnotische house te verliezen. Ik kan dit de hele nacht door doen.”

Check ook www.myspace.com/andycato.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws