PS interview: Jori Hulkkonen

Partyscene Redactie | 8 april 2008
headlines

De Finse producer Jori Hulkkonen is een druk baasje. Onlangs leverde hij zijn nieuwe album Errare Machinale Est af, waarop hij van de house meer richting de electro verschoven is. Geen dansvloer muziek, maar echte luisterliedjes. Meneer Hulkkonen is bij het grote publiek wellicht nog het meest bekend als Zyntherius, van Tiga & Zyntherius’ Sunglasses At Night. Voor Tiga produceert hij op dit moment diens nieuwe album.

Tekst: Jesse Voorn  

 

Vertel eens over je nieuwe album…

Jori: “Het is klaar en ik ben er heel erg gelukkig mee. Als je aan een nieuw album werkt, dan probeer je altijd een nieuw concept te vinden, nieuwe ideeën. Ik maak steeds veel muziek en dat komt uiteindelijk samen op een album. Maar het was simpel om dit album te maken. Het kwam er heel natuurlijk uit en het album heeft zichzelf eigenlijk gemaakt.”

jori hulkkonen

Klinkt allemaal heel logisch…

Jori: “Ja, dat is het ook, haha. Het moest ook wat logischer worden dan het vorige album. Ik wilde meer traditionele popsongs schrijven en de productie wat experimenteler doen. Het moest geen clubalbum worden. Ik had geen duidelijke visie ofzo, toen ik begon, maar als je eenmaal weet hoe het gaat klinken, dan is het eenvoudig om alles samen te stellen.”

Waarom heb je er niet voor gekozen om er clubtracks op te zetten?

Jori: “Er staan wel een paar tracks op die min of meer wel die kant op gaan, maar ik vind het interessanter om voor een album tracks te maken die niet voor 12” Inch zijn zeg maar. De laatste vijftien jaar is het wel duidelijk geworden dat ik als Jori Hulkkonen albums maak om naar te luisteren, dat wel zijn wortels in dance heeft, maar dat geen collectie tracks is voor dj’s. Op een album kun je dingen zetten waar je niet mee weg komt op een 12” inch. Het zijn dus twee werelden. Als Jori probeer ik vooruit te gaan en ik wil na afloop niet concluderen dat al mijn albums hetzelfde zijn. Ik ben een autodidact, heb mezelf alles aangeleerd en op ieder nieuw album doe ik iets wat ik nog niet eerder gedaan heb.”

Hoe ben je tot een eigen geluid gekomen?

Jori: “Ik heb geen idee, zoiets doe je niet bewust. Ik luister niet naar andere nummers, om dan te denken, nu, laat ik het zo en zo gaan doen, want dat doet nog niemand. jori hulkkonenIk heb mezelf alles aangeleerd, dus dan ga je op een bepaalde manier denken en stop je bepaalde dingen in je geluid. Je bepaalt een paar regels voor jezelf in het begin en daar hou je je min of meer aan.”

Doe je dat nog steeds?

Jori: “Ik ben geobsedeerd door nieuwe muziek en niet alleen elektronische muziek. Er zijn zoveel getalenteerde mensen en voor mij voelt het nog steeds alsof ik aan het leren ben. Dus ik pas die regels wel eens aan. Er is nog zoveel voor mij om te proberen. Ik wil een langdurige carrière hebben en ik wil niet te comfortabel worden met mezelf en mijn stijl.”

Is dat een gevaar dan?

Jori: “Dat kan. Ik weet dat ik de volgende keer nog een betere plaat kan maken, dat is de enige manier om een goede carrière te creëren. Iedere keer als je een track af hebt denk je, beter dan dit wordt het niet, maar de volgende morgen, doe je het gewoon nog een keer. Ik luister ook niet veel naar mijn eigen muziek.”

Waarom niet?

Jori: “Er is zoveel goede muziek in de wereld, dat ik liever luister naar wat anderen doen. Misschien luister ik er over dertig jaar wel goed naar, naar mijn eigen albums, als ik in een rolstoel zit.”

Benader je het draaien ook zo?

Jori: “Dat is ook nog eens zoiets. Ik moest daar erg aan wennen. Ik was in eerste instantie producer en ik vond het ook echt niet leuk om mijn eigen platen te draaien. Dan hoorde ik alle fouten, maar mensen willen jouw producties horen als je ergens draait en ik wil ze niet teleurstellen. Maar mijn werk als dj is niet het promoten van mijn eigen muziek, maar om nieuwe platen te laten horen. Nu draai ik voor vijftig procent werken van anderen, voor veertig procent mijn eigen tracks en voor tien procent muziek waar ik op zijn minst invloed in heb gehad.”

Wat dat laatste betreft, je werkt inderdaad onder verschillende aliassen…

Jori: “Ja, dat doe ik heel veel. Ik heb een heel duidelijke visie over wat de muziek van Jori Hulkkonen moet zijn, maar daarnaast doe ik veel andere dingen. jori hulkkonenIk werk met verschillende mensen, doe ook veel collaboraties, remixes en op dit moment ben ik het nieuwe album van Tiga aan het produceren. Dat zorgt er allemaal voor dat ik muziek op een frisse manier blijf benaderen.”

Je wordt een van de meest onderschatte producers ter wereld genoemd. Hoe zie je dat zelf?

Jori: “Het gaat mij om de passie en om de muziek en ik heb nooit een bepaalde druk gevoeld, dat iets of iemand me een bepaalde richting op duwden. Ik denk dat als ik in Engeland gewoond had, ik veel beroemder had kunnen zijn. Maar ik blijf liever in Finland en doe het liever zoals ik het nu doe.”

Heb je er ooit over nagedacht dan om weg te gaan uit Finland?

Jori: “Zeker. Toen ik net begon met platen uitbrengen op FCom. Maar het is hier rustig en vredig, ik heb mijn vrienden hier. Maar ik reis genoeg om veel te zien van de wereld. Ik denk dat ik niet heel productief zou zijn als ik naar een andere stad zou verhuizen, dan zou ik veel te enthousiast zijn over wat er daar allemaal te zien is en dan wil ik dat allemaal meemaken.”

Een eigen visie kan je in ieder geval niet ontzegd worden…

Jori: “Haha, ja. Ik doe het op mijn manier. Toen ik begon met produceren, was ik nog nooit uitgeweest. Ik ging voor het eerst naar feesten in 1995 en ik voelde met er niet op mijn gemak bij. Ik vond het niet leuk en het voelde vreemd. Ik moest echt wennen aan het uitgaan, zeker in het buitenland. In Finland hebben we niet echt een clubscene. Nu vind ik het niet meer eng en geniet ik er wel van, maar het heeft me heel wat jaren gekost om het echt te waarderen. Maar ook nu neem ik het niet voor lief, ik vind het nog steeds iets speciaals.”

jori hulkkonen

Vind je het jammer dat er geen echte clubscene in Finland is?

Jori: “95% van Finland is super conservatief. Uit Zweden en Noorwegen komen ook goede producers en daar is meer te doen, maar in Finland is het maar saai. Er zijn ook maar een paar mensen die interessante muziek maken. Ik zie in die zin ook niet veel potentie in Finland, als het op clubcultuur aankomt. Maar ik vind het er best. Op mijn manier probeer ik daar wel een scene te maken.”

Meer info vind je op www.jorihulkkonen.com.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws